ΟΛΠ: Ζημίες 5 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο

Ζημίες 5 εκατ. ευρώ σημείωσε ο ΟΛΠ στο α΄ τρίμηνο του 2008, ενώ ο κύκλος εργασιών της εταιρίας παρουσίασε πτώση 47%.

ΟΛΠ: Ζημίες 5 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο
Ζημίες 5 εκατ. ευρώ σημείωσε ο ΟΛΠ στο α΄ τρίμηνο του 2008, ενώ ο κύκλος εργασιών της εταιρίας παρουσίασε πτώση 47%.
 
Σημαντικές είναι οι απώλειες του ΟΛΠ κατά το α΄ τρίμηνο του έτους, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 19 εκατ .ευρώ, σημειώνοντας πτώση 47% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2007, κυρίως εξαιτίας της μείωσης του φορτίου ΕΚ στον ΣΕΜΠΟ που φτάνει το 80% , ενώ στα αυτοκίνητα η απώλεια περιορίστηκε στο 6%.

Ωστόσο, και στα αυτοκίνητα η μείωση είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον μέσο όρο κινήσεων του προηγουμένου έτους και φτάνει περίπου το 20%.

Οι παρατεταμένες κινητοποιήσεις του προσωπικού από την έναρξη του τρέχοντος έτους, με τη μορφή αποχής από υπερωρίες και Σαββατοκύριακα αλλά και λευκής απεργίας μείωσαν την παραγωγικότητα του ΣΕΜΠΟ σχεδόν στο 50% της συνήθους, με αποτέλεσμα ο αριθμός των διακινηθέντων ΕΚ να μην ξεπερνά τις 40.000 έναντι 193.000 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007.

Οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πλοίων και φορτίων οδήγησαν τις ναυτιλιακές γραμμές σε εκτροπή των δρομολογίων από τον Πειραιά, ενώ ο ΟΛΠ αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της παρατεταμένης παραμονής των εμπορευματοκιβωτίων και των αυτοκινήτων στο λιμάνι αποφάσισε την παροχή εκπτώσεων μέχρι και 95% στους πελάτες του για τα αποθηκευτικά τέλη μέχρι την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας στο λιμάνι.

Στα λοιπά έσοδα εκμετάλλευσης σημειώθηκε αύξηση κατά 12,1% προερχόμενη από μισθώματα, οπότε το σύνολο των εσόδων του ΟΛΠ παρουσιάζει συνολικά μείωση κατά 44,4% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα έξοδα της περιόδου εμφανίζουν μείωση κατά 21,5%, προερχόμενη σχεδόν αποκλειστικά από τις αμοιβές προσωπικού, οι οποίες εξαιτίας της αποχής των εργαζομένων από υπερωρίες και Σαββατοκύριακα είναι σχεδόν 30% μειωμένες από το α΄ τρίμηνο του 2007.

Στα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα της περιόδου σημειώνεται βελτίωση εξαιτίας της αύξησης των εσόδων κεφαλαίων από τα υψηλά διαθέσιμα του οργανισμού στα τέλη του 2007. Ωστόσο, η δραστική μείωση των εσόδων στη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2008, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των επενδύσεων κυρίως από προγραμματισμένες δαπάνες για τον προβλήτα Ι, περιόρισε τα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία στις 31/3/2008 ανέρχονται σε 37,5 εκατ. ευρώ από 49 εκατ. ευρώστις 31/12/2007.

Συνολικά, το αποτέλεσμα του α΄ τριμήνου καταλήγει σε ζημία 5 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση του φόρου (αναβαλλόμενου), σημειώνοντας πτώση  8,7 εκατομμυρίων ευρώ από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007.

Τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου σηματοδοτούν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του α΄ εξαμήνου, σε συνδυασμό δε με τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων περιορίζουν τη δυνατότητα αποκατάστασης της κερδοφορίας.

Η πορεία του β΄ τριμήνου είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη με τους εργαζομένους να ακολουθούν την ίδια τακτική τον Απρίλιο και τον Μάιο. Παρά τη μικρή βελτίωση της παραγωγικότητας, ο ρυθμός των κινήσεων στο ΣΕΜΠΟ είναι ανάλογος με του α΄ τριμήνου λόγω και της απόφασης μεγάλων ναυτιλιακών εταιριών να μην αναλαμβάνουν πλέον φορτία με προορισμό τον Πειραιά, ενώ άλλες προσεγγίζουν πλέον τακτικά άλλα ιδιωτικά ή δημόσια λιμάνια, όπως τον Αστακό, την Καβάλα, το Λαύριο κ.ά.

Το πρόγραμμα προσλήψεων που υλοποιεί η διοίκηση με σκοπό να καλύψει τα κενά εργασίας που προκύπτουν από τις αποχές των εργαζομένων αναμένεται να βελτιώσει την παραγωγικότητα από τα τέλη Ιουνίου και μετά, όχι όμως σε βαθμό ικανοποιητικό δεδομένου ότι συμπίπτουν με τις άδειες του προσωπικού.

Εάν οι εργαζόμενοι επιμείνουν στην αδιάλλακτη στάση τους και το β΄ εξάμηνο του έτους, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κερδοφορία του οργανισμού δεν μπορεί να εξασφαλιστεί. Παρ' όλα αυτά η διοίκηση του ΟΛΠ είναι αποφασισμένη να μην αναστείλει τις προγραμματισμένες δαπάνες επενδύσεων για την ολοκλήρωση του προβλήτα Ι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v