Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος:Στα 4,3 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

O ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ά Τριμήνου 2008 για τον Όμιλο Μυτιληναίος ανήλθε στα € 227,4 εκατ. έναντι των € 225,4 εκατ. το 2007. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 4,3 εκατ. ευρώ. Σημαντικά ενισχυμένα τα μεγέθη της ΜΕΤΚΑ.

Μυτιληναίος:Στα 4,3 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη
O ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ά Τριμήνου 2008 για τον Όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ανήλθε στα € 227,4 εκατ. έναντι των € 225,4 εκατ. του προηγούμενου έτους. Η αύξηση αυτή των πωλήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική λαμβάνοντας υπόψη ότι επιτεύχθηκε σε μία αρνητική συγκυρία εξέλιξης στην ισοτιμία $/€, γεγονός που μεταφράζεται σε αρνητική επίδραση στο κύκλο εργασιών κατά € 27 εκατ.

Τα ανωτέρω, η διατήρηση των τιμών του πετρελαίου κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα άνω των 125$/βαρέλι αλλά και το γεγονός ότι στο Ά Τρίμηνο δεν έχουν ενσωματωθεί κεφαλαιακά κέρδη από τη συμφωνία με την Endesa Hellas (η σημαντική συνεισφορά από το τομέα της ενέργειας αναμένεται να αποτυπωθεί τα επόμενα τρίμηνα), συνετέλεσαν στη διαμόρφωση καθαρών κερδών μετά από φόρους σε € 6,9 εκατ. έναντι € 32,3 εκατ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε € 4,3 εκατ. έναντι € 30,2 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2007 τα οποία περιελάμβαναν έκτακτα έσοδα περίπου €10 εκατ.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν υψηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για το α' τρίμηνο. 

Τέλος τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 25,7 εκατ. από € 41 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2007 μείωση η οποία προήλθε κυρίως κατά € 13 εκατ από την αρνητική για τον Όμιλο ισοτιμία $/€ και κατά € 11 εκατ. από τις υψηλές τιμές πετρελαίου της περιόδου.

Το σύνολο του Ενεργητικού του Ομίλου για την τρέχουσα περίοδο ανέρχεται το € 1,64 δις. Τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου την 31/3/2008 ανέρχονται σε € 706 εκατ., ενώ αν υπολογισθούν οι πραγματικές κεφαλαιοποιήσεις (mark – to – market) των θυγατρικών προσεγγίζουν τα € 940 εκατ. Τέλος ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου (δανειακές υποχρεώσεις μείον ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα) διατηρείται στο χαμηλό επίπεδο των € 246 εκατ.

**** Τα αποτελέσματα της ΜΕΤΚΑ

Η θετική πορεία, αλλά και η επιτυχία του στρατηγικού σχεδιασμού της ΜΕΤΚΑ συνεχίζεται να αποτυπώνεται το Ά Τρίμηνο του 2008, επιβεβαιώνοντας την εδραίωση της σε έναν από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές του κλάδου των έργων EPC στο εξωτερικό.

Το Ά Τρίμηνο του 2008 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα €87,9 εκατ. έναντι € 68,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2007 (αύξηση 28,8%), ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €16,5 εκατ. από €14,1 εκατ. σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Το περιθώριο κέρδους EBITDA εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο (18,8%) τόσο σε απόλυτο μέγεθος, όσο και συγκρινόμενο με το διεθνή ανταγωνισμό. Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €10 εκατ. έναντι €9 εκατ.

H ΜΕΤΚΑ έχοντας αναδειχθεί πλέον ως ο κύριος εξειδικευμένος κατασκευαστής ενεργειακών έργων στην Ελλάδα, επεκτείνεται δυναμικά σε ανταγωνιστικές αγορές του εξωτερικού, με τη νέα συμφωνία με τη Petrom για την κατασκευή ενεργειακού κέντρου ισχύος 860 MW στη Ρουμανία. Το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της ΜΕΤΚΑ ανέρχεται σε €775 εκατ., το οποίο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2008. Η πρόοδος της ΜΕΤΚΑ αναμένεται να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα τόσο του 2008, όσο και των επόμενων ετών.

**** Σημαντική η θέση της Endesa Hellas

Στον τομέα της Ενέργειας, σημαντική θέση κατέχει πλέον η Endesa Hellas, ως εκ των βασικών εκφραστών των τάσεων και των εξελίξεων (καθεστώς απελευθέρωσης) της αγοράς. Η πορεία της νέας εταιρίας μέχρι σήμερα αποδεικνύει ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να καταστεί ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας στην Ελλάδα και η αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με ευρεία βάση παραγωγικού δυναμικού θερμικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Μονάδας Συμπαραγωγής (COGEN) στο σύστημα εδώ και λίγο καιρό αλλά και οι ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης των δύο σταθμών με καύσιμο το φυσικό αέριο σε Βόλο και Άγιο Νικόλαο θα επιτρέψουν στην Endesa Hellas να διαθέτει το 2010 πάνω από 1.300MW ηλεκτρικής ισχύος στην ελληνική αγορά, συμβάλλοντας αποφασιστικά στο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα του ελλειμματικού συστήματος και τη ταυτόχρονη μείωση των ακριβών για τη χώρα μας εισαγωγών.

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Endesa για τη περίοδο 2008 – 2012, που ανακοινώθηκε πρόσφατα στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης, προβλέπονται επενδύσεις €2,8 δις από την Endesa Hellas στην Ελλάδα που αφορoύν μόνο θερμοηλεκτρικούς σταθμούς (εξαιρούνται οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), η υλοποίηση δε του σχεδίου αυτού αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη για την ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και να αναβαθμίσει περαιτέρω το επίπεδο και τη δομή των αποτελεσμάτων του Ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v