Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Τα κέρδη του ομίλου (2002) βάσει US GAAP

Χαμηλότερα κατά 38,1% (στα 126,87 εκατ. ευρώ) ήταν έναντι των περσινών τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, με βάση τα US GAAP. Εναντι αυτών που ανακοινώθηκαν με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (GAP) τα ”αμερικανικά”, υπολείπονται κατά 40,5%.

ΕΤΕ: Τα κέρδη του ομίλου (2002) βάσει US GAAP
Στα 126,87 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας για το 2002, σύμφωνα με τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα (US GAAP)- χαμηλότερα κατά 38,1% έναντι των αντίστοιχων περσινών και χαμηλότερα έναντι των κερδών, όπως δημοσιεύτηκαν με βάση τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα, κατά 40,5%.

Η σημαντική διαφορά μεταξύ των ”ελληνικών” και των ”αμερικανικών” αποτελεσμάτων πρέπει να αποδοθεί στις διαφορές των δύο λογιστικών μεθόδων που κυρίως αφορούν την αποτίμηση των χρεογράφων και τη συμπεριφορά έναντι των υποαξιών από συναλλαγές χρεογράφων, καθώς και έναντι των διαφορετικών εταιριών τα στοιχεία των οποίων ενοποιούνται.

Ακόμα, πρέπει να επισημανθεί ότι τα ίδια κεφάλαια της Εθνικής, στα 1,23 δισ. ευρώ με βάση τα US GAAP είναι ουσιωδώς χαμηλότερα σε σύγκριση τον υπολογισμό τους βάσει των ελληνικών λογιστικών προτύπων (στα 2,55 δισ. ευρώ), καθώς το αμερικανικό λογιστικό σύστημα λειτουργεί διαφορετικά.

Μεταξύ άλλων, εξαιρεί τα οφέλη από την πώληση και επαναγορά (γυρίσματα) χρεογράφων θυγατρικών, τα οποία, σύμφωνα με τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα, λειτουργούν υποστηρικτικά των κερδών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των ετών 1998- 2000, ήταν συνήθης η πρακτική για τις ελληνικές τράπεζες να πουλούν (κυρίως προς τις ασφαλιστικές θυγατρικές τους, οι οποίες δεν ενοποιούνταν) και να επαναγοράζουν μερίδιο που κατείχαν σε θυγατρικές τους εταιρίες.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα, κάτι τέτοιο αποτελεί ”ενδο- ομιλικές” συναλλαγές και για το λόγο αυτό δεν προσμετράται στους λογαριασμούς αποτελεσμάτων και στα ίδια κεφάλαια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v