Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Μονομερείς αυξήσεις σε εργαζομένους

Πρωτοβουλία για τις εργασιακές διαπραγματεύσεις αναλαμβάνει η Εθνική προχωρώντας μονομερώς σε αυξήσεις της τάξης του 8,5% προς τους υπαλλήλους της.  

  • του Γιώργου Μαντέλα
Εθνική: Μονομερείς αυξήσεις σε εργαζομένους
Πρωτοβουλία για μία κίνηση η οποία αναμένεται να συζητηθεί αναλαμβάνει από σήμερα το πρωί η διοίκηση της Εθνικής.

Συγκεκριμένα, προχωρά σε ανακοίνωση μισθολογικών αυξήσεων στο προσωπικό όλης της τράπεζας, δίνοντας έτσι το στίγμα της για τις προθέσεις της αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που έχει διανεμηθεί στο προσωπικό, η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται κατόπιν της μη ανταπόκρισης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, του Συλλόγου των Εργαζομένων για να καθορίσουν από κοινού τις μισθολογικές αυξήσεις.

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι η διοίκηση της Εθνικής προχωρά μονομερώς σε αυξήσεις δημιουργώντας νέα δεδομένα και οδηγώντας εμμέσως το θέμα των διαπραγματεύσεων στα άκρα.

Αφήνει πάντως ένα παράθυρο ανοιχτό, λέγοντας σε κάποιο σημείο της ανακοίνωσης ότι «οι αυξήσεις αυτές θα συμψηφιστούν με τα ποσά τυχόν άλλων αυξήσεων των αποδοχών, εν γένει, ή και των πάσης φύσεως επιδομάτων για το 2008 που ενδεχομένως προκύψουν με οποιονδήποτε τρόπο από οποιαδήποτε πηγή.

Εάν τα ποσά των νέων αυξήσεων είναι μεγαλύτερα από τις παραπάνω μισθολογικές αυξήσεις, τότε η τράπεζα θα καταβάλει αμέσως τη διαφορά στους εργαζομένους.

Στην περίπτωση που οι νέες αυξήσεις είναι μικρότερες, οι αποδοχές δεν θα μειωθούν και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά στους εργαζομένους».

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση την ανακοίνωση της Εθνικής, ο βασικός μισθός Δεκεμβρίου 2007 αυξάνεται συνολικά για τα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια κατά 6,6% και για τα υψηλότερα κατά 5,6%.

Κατά συνέπεια υπάρχει μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 6,1%.

Συνυπολογιζομένων πρόσθετα αφενός των παροχών που θεσπίστηκαν με την τελευταία επιχειρησιακή σύμβαση και αφετέρου της ωρίμανσης, το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 8,5% για το 2008.

Πρόκειται για σημαντική αύξηση και ζητούμενο αποτελεί τώρα η αντίδραση της ΟΤΟΕ, η οποία πιέζει ασφυκτικά για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

Ως γνωστόν η Εθνική, η Alpha Bank και η Eurobank μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακοινώσει εκπροσώπους τους σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα να μην ξεκινούν.

---Οι αυξήσεις των μισθών

1. Από την 1.1.2008 αυξάνεται ο βασικός μισθός κατά 3,5% (κλιμάκια 1-16) και 3% (κλιμάκια 17).

2. Από την 1.9.2008 ο βασικός μισθός που θα έχει διαμορφωθεί από την εν λόγω αύξηση, αυξάνεται περαιτέρω κατά 3% και 2,5% αντίστοιχα.

Η Διοίκηση της Τράπεζας κατέληξε στις παραπάνω μισθολογικές αυξήσεις, αφού έλαβε υπόψη της:

α. Το ανταγωνιστικό περιβάλλον στην αγορά στην οποία λειτουργεί.

β. Το πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι αυξήσεις των αποδοχών των εργαζομένων τόσο στις επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα γενικότερα, όσο και στις άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

γ. Τις τάσεις του δείκτη τιμών καταναλωτή.

δ. Την από 10.12.2007 Επιχειρησιακή Σύμβαση με το προσωπικό της που αφορά άλλες παροχές εκτός αυξήσεων βασικού μισθού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v