Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Υποβάθμιση από Moody’s μετά το deal με D.T.

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ σε «Baa2» από «Baa1» προχώρησε ο διεθνής οίκος Moody’s μετά το deal με την Deutsche Telekom, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Thomson Financial.

ΟΤΕ: Υποβάθμιση από Moody’s μετά το deal με D.T.
Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ σε «Baa2» από «Baa1» προχώρησε ο διεθνής οίκος Moody’s μετά το deal με την Deutsche Telekom, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Thomson Financial.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η υποβάθμιση οφείλεται στο γεγονός ότι, μετά φυσικά το deal με την D.T., ο ΟΤΕ δεν θα έχει πλέον τόσο ισχυρή στήριξη από το ελληνικό δημόσιο.

Παράλληλα η Moody’s υποβαθμίζει τον επονομαζόμενο «support factor» («βαθμός» ο οποίος αφορά σε εισηγμένες οι οποίες έχουν και στήριξη από το Δημόσιο) σε «low» από «medium» που ήταν πριν, λόγω της μείωσης του ποσοστού που κατέχει στον Οργανισμό το Δημόσιο.

Όπως σημειώνεται, «από εδώ και στο εξής η αξιολόγηση του ΟΤΕ δεν διαθέτει τον "παράγοντα" στήριξης από την κρατική μηχανή και δεν αναμένεται να αλλάξει για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η προοπτική (outlook) των αξιολογήσεων είναι σταθερή.

---Διεκρινίσεις ΟΤΕ για την υποβάθμιση

Η εταιρεία Moodys με ανακοίνωση της στις 19 Μαΐου κατέταξε την ΟΤΕ ΑΕ στην κατηγορία πιστοληπτικής αξιολόγησης Baa2.

Η κατάταξη αυτή προκύπτει από την εφαρμογή της μεθοδολογίας GRI (Government Related Issuer) που χρησιμοποιεί η Moodys. Σύμφωνα με αυτήν εταιρείες στις οποίες το δημόσιο κατέχει σημαντικό ποσοστό, επωφελούνται από την σχέση αυτή με υψηλότερο βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης. (Η ΟΤΕ ΑΕ είχε προηγουμένως βαθμολογία Baa1.)

Στην συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου με τη Deutsche Telekom περιλαμβάνονται όροι που δυνητικά μπορεί στο μέλλον να οδηγήσουν το ποσοστό κατοχής του Ελληνικού Δημοσίου κάτω του 20%. Ως αποτέλεσμα των όρων της συμφωνίας, κρίνεται από την Moodys ότι πλέον ο βαθμός υποστήριξης της εταιρείας από το Ελληνικό Δημόσιο είναι "χαμηλός" σε σχέση με πριν που κρινόταν ως "μέσος".

Αυτή η μεταβολή οδήγησε την πιστοληπτική αξιολόγηση στο Baa2. Όλοι οι λοιποί παράγοντες που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της εταιρείας έμειναν αμετάβλητοι, δεδομένου ότι δεν έχουν μεταβληθεί τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v