Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Τα επόμενα βήματα ανάπτυξης

Πρώτη προτεραιότητα για τον ΟΠΑΠ είναι η εσωτερική αναδιάρθρωση, που θα επιτρέψει διεθνή και ενδεχομένως "κάθετη" επέκταση, τονίζει ο CEO, κ. Χ. Χατζηεμμανουήλ. Τι λέει για επιστροφή κεφαλαίου, εξαγορές, μονοπώλιο.

  • Συνέντευξη στον Νίκο Σκρέκα
ΟΠΑΠ: Τα επόμενα βήματα ανάπτυξης
Πρώτη προτεραιότητα για τον ΟΠΑΠ είναι η εσωτερική αναδιάρθρωση για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τη δημιουργία βάσης για διεθνή και ενδεχομένως κάθετη επέκταση, ενώ η επιστροφή κεφαλαίου αποτελεί πάντοτε μία επιλογή, αλλά είναι το τελευταίο βήμα, στην περίπτωση που δεν προκύψουν άλλες ευκαιρίες.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, σε αποκλειστική συνέντευξη στην Thomson Financial News και στο euro2day.gr, εξήγησε ότι η εταιρία παρακολουθεί τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις για πιθανές ευκαιρίες, καθώς οφείλει να προσαρμοστεί και να διευρύνει το φάσμα των δραστηριοτήτων της, εν όψει και της απειλής του μονοπωλίου στην Ελλάδα από την Κομισιόν.

Ωστόσο τόνισε: «Η ικανότητά μας να προχωρήσουμε σε τέτοια εγχειρήματα, όπως εξαγορές και νέες συμβάσεις, εξαρτάται από την εσωτερική αναδιάρθρωση, για να μπορούμε να ελέγχουμε και να διαχειριζόμαστε αποδοτικά τον όμιλο, συμπεριλαμβανομένων και θυγατρικών στο εξωτερικό».

Ο CEO του ΟΠΑΠ τόνισε ότι η αναδιάρθρωση περιλαμβάνει τον διορισμό νέων ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά, πιο ενιαία προσέγγιση διαχείρισης του ομίλου και ριζοσπαστική αναδιάρθρωση του workflow και του οργανογράμματος της εταιρίας. «Αυτές οι πρωτοβουλίες θα μας επιτρέψουν όχι μόνο να εξυπηρετούμε την Ελλάδα αλλά και να αναζητήσουμε πιθανότητες επέκτασης».

Όπως ανέφερε, ο ΟΠΑΠ βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία αλλαγής, από γραφειοκρατικό, πρώην κρατικό οργανισμό σε μια σύγχρονη επιχείρηση που χρησιμοποιεί την πλήρη χρηματοοικονομική ισχύ της.

Όμως, τόνισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος αναφέροντας: «Ελπίζω ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους».

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ υπογράμμισε ότι η επέκταση δεν σημαίνει μόνο εξαγορές, αλλά πιθανόν επέκταση της γκάμας παιχνιδιών και υπηρεσιών του ΟΠΑΠ, κάθετη επέκταση μέσω εξαγοράς τεχνολογίας ή διεθνών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, καθώς και γεωγραφική ανάπτυξη. «Θα πρέπει να κυνηγήσουμε όλες αυτές τις κατευθύνσεις», σημείωσε.

Ο ΟΠΑΠ ενδιαφέρεται για είσοδο σε χώρες της ευρύτερης μεσογειακής περιφέρειας καθώς γνωρίζει τις αγορές, ενώ οι πολιτισμικοί και γλωσσικοί φραγμοί και η απόσταση δεν είναι απαγορευτικοί παράγοντες. «Κάποιες ευκαιρίες ίσως είναι απαγορευτικές, αλλά αγορές όπως της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας είναι πιο εφικτές. Οι πιο ανεπτυγμένες αγορές προσφέρουν μικρότερα περιθώρια κερδοφόρων δραστηριοτήτων».

Ωστόσο, στο θέμα της κατάθεσης προσφορών, ο CEO ξεκαθάρισε ότι άδειες για λιγότερα από 7 έτη δεν προσθέτουν αξία για τους μετόχους και πως για να καταθέσει προσφορά ο οργανισμός θα επιμείνει για αποκλειστικότητα στη διαχείριση των παιχνιδιών χωρίς την πιθανότητα ανταγωνιστικών προσφορών.

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ υπογράμμισε ότι «ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να γίνει επιθετικός παίκτης σε κάθε απελευθερωμένη αγορά και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με κυβερνήσεις, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει τι σκέφτεται και τι επιθυμεί η κυβέρνηση προτού προχωρήσει σε προσφορά».

Για το ζήτημα της πιθανής επιστροφής κεφαλαίου από τον ΟΠΑΠ ο κ. Χατζηεμμανουήλ εξήγησε ότι «τα χρήματα δεν πρέπει να κάθονται στην τράπεζα. Θα πρέπει είτε να επενδυθούν σε κερδοφόρες δραστηριότητες είτε να επιστραφούν».

To κορυφαίο στέλεχος του ΟΠΑΠ τόνισε: «Εάν τα κεφάλαια δεν μπορούν να επενδυθούν έτσι ώστε να ισχυροποιήσουν τον ρόλο του ΟΠΑΠ ως σημαντικού παίκτη με παγκόσμιες προοπτικές στο κοντινό μέλλον, τότε θα εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να επιστραφούν κεφάλαια στους μετόχους.

Αλλά η επιστροφή κεφαλαίων είναι το τελευταίο βήμα στη διαδικασία. Πρώτα πρέπει να προχωρήσουμε στην εσωτερική αναδιοργάνωση για να μπορέσουμε να αναζητήσουμε πιθανές ευκαιρίες, οπότε δεν θέλουμε να δεσμευτούμε για επιστροφή κεφαλαίου στην παρούσα φάση, γιατί θα μας έδενε τα χέρια». 

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ επιβεβαίωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους πράκτορες για δεσμευτική σχέση και εκσυγχρονισμό του δικτύου 5.000 σημείων στην Ελλάδα. «Το βασικό κείμενο έχει εγκριθεί και ολόκληρο το δίκτυο θα δεσμευτεί με συμβάσεις στους επόμενους μήνες, κάτι που θα βοηθήσει στην αύξηση του ελέγχου και της κερδοφορίας του ΟΠΑΠ».

Στο ζήτημα του μονοπωλιακού καθεστώτος για την εγχώρια αγορά στοιχήματος, ο κ. Χατζηεμμανουήλ ανέφερε: «Σαφώς απειλείται αυτή τη στιγμή, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει διαδικασίες επιβολής εναντίον της Ελλάδας και όχι εναντίον του ΟΠΑΠ καθώς εμείς είμαστε ο ανάδοχος (contractor)».

Η Κομισιόν και το ελληνικό κράτος βρίσκονται σε φάση «εποικοδομητικού διαλόγου» στην παρούσα φάση, καθώς «θεωρούν ότι όπως λειτουργεί το μονοπώλιο στην Ελλάδα, δεν είναι επαρκώς συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι η απαγόρευση των υπηρεσιών στοιχημάτων μέσω Ίντερνετ».

O CEO προέβλεψε ότι «η Κομισιόν είναι ιδιαίτερα πιθανό να προχωρήσει σε διαδικασίες επιβολής εναντίον της Ελλάδας, γιατί στρέφεται και εναντίον μιας σειράς ευρωπαϊκών κρατών. Θα εφαρμόσει την ίδια προσέγγιση και στην Ελλάδα.

Η χρηματιστηριακή αγορά έχει ήδη αποτιμήσει την επίπτωση αυτών των διαδικασιών, αλλά η όποια επιβολή μέτρων δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος της δεκαετίας. Είναι πιο πιθανό να δούμε εκσυγχρονισμό του μονοπωλίου στην Ελλάδα και όχι εγκατάλειψη του καθεστώτος, κάτι που θα ικανοποιούσε ενδεχομένως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Τόνισε ότι ο ΟΠΑΠ δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε μόνιμο πόλεμο χαρακωμάτων για το θέμα του μονοπωλίου, χρειάζεται όμως να είναι σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίσει όποιο ενδεχόμενο ανακύψει για θέματα που δεν ελέγχει, ενώ απαιτείται ενεργητικότητα. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είμαστε μια μεγάλη εταιρία με ρευστότητα και μηδενικό δανεισμό, διαθέτουμε προοπτικές και απλώς χρειάζεται να κάνουμε τα σωστά βήματα».

Κατά τον ίδιο, στα σωστά βήματα περιλαμβάνονται η αναθεώρηση των πρακτικών στη διοίκηση, το trading και το reporting καθώς υπάρχει πλήρης εικόνα.

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ σχεδιάζει «βελτιώσεις στα προσφερόμενα παιχνίδια μετά τον Αύγουστο, για να μην επηρεαστεί το Euro 2008, με την υιοθέτηση ευέλικτου στοιχηματισμού και νέων κουπονιών, κάτι που θα έχει ήπια αλλά αξιοσημείωτη επίπτωση στην ποιότητα και στις αποδόσεις».

Το κορυφαίο στέλεχος του ΟΠΑΠ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάληψη της διαχείρισης ρίσκου για το Πάμε Στοίχημα και τόνισε ότι τα νέα τερματικά και το λογισμικό της Intralot έχουν σχεδόν τοποθετηθεί εξ ολοκλήρου, με ελάχιστα προβλήματα.

Τέλος, ο κ. Χατζηεμμανουήλ σημείωσε ότι οι πωλήσεις για το Πάμε Στοίχημα και το Κίνο το 2008 συνεχίζουν να κινούνται στους ίδιους ρυθμούς που παρατηρήθηκαν στο δ΄ τρίμηνο του 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v