Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜΡΒ: Νέο guidance - Υγιές χαρτοφυλάκιο

Μεταξύ 500 - 600 εκατ. €, έναντι αρχικού στόχου 600 εκατ. €, θα κυμανθούν τα κέρδη του 2008 της MPB, λόγω των επιπτώσεων της διεθνούς συγκυρίας, δήλωσε στην Κύπρο ο κ. Α. Βγενόπουλος. Τι είπε για χαρτοφυλάκιο - επενδύσεις.

ΜΡΒ: Νέο guidance - Υγιές χαρτοφυλάκιο
Την πολιτική που θα ακολουθήσει η Marfin Popular Bank μέσα στη δυσμενή διεθνή συγκυρία σκιαγράφησε ο αντιπρόεδρος του κυπριακού συγκροτήματος κ. Ανδρέας Βγενόπουλος κατά τη σημερινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας στη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε ότι τα φετινά κέρδη της τράπεζας αναμένεται τώρα να κυμανθούν μεταξύ των 500 και των 600 εκατ. ευρώ, έναντι του αρχικού στόχου των 600 εκατ. ευρώ, λόγω των επιπτώσεων της διεθνούς συγκυρίας.

«Η παρούσα κατάσταση είναι αυτή που όλοι γνωρίζετε και δεν μπορεί παρά να έχει επίπτωση σε όλα τα επιχειρηματικά σχέδια», τόνισε ο κ. Βγενόπουλος, όπως μετέδωσε το κυπριακό site Stockwatch. «Ο στόχος κερδοφορίας μας για το 2008 είναι της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ. Οι αναλυτές, βλέποντας τις εξελίξεις που υπάρχουν στο οικονομικό σύστημα, ήδη έχουν κάνει τις δικές τους αναθεωρήσεις και θεωρούν ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτά τα νούμερα και πως θα έχουμε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Και η αγορά αυτή τη στιγμή μας δίνει μια τιμή που αντικατοπτρίζει κερδοφορία της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ».

«Με τις εκτιμήσεις τις οποίες μπορούμε να κάνουμε εμείς και την ορατότητα που έχουμε, πιστεύουμε ότι τα κέρδη θα κινηθούν σε ένα ευρύ περιθώριο. Αυτό το περιθώριο το βλέπουμε να είναι μεταξύ 500 - 600 εκατ. ευρώ» σημείωσε.

«Τα καλά νέα είναι ότι τα κέρδη θα είναι οπωσδήποτε περισσότερα απ’ όσα υπολογίζει η αγορά. Τα κακά νέα είναι ότι ο στόχος των 600 εκατ. ευρώ εμφανίζεται να είναι αρκετά αισιόδοξος. Επίσης, από τη στιγμή που δίνουμε μια τέτοια ευρύτητα μεταξύ 500 - 600 εκατ. ευρώ, αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουμε ορατότητα και ο λόγος είναι πως οι ειδήσεις έρχονται με καταιγιστικό ρυθμό. Σε καθημερινή σχεδόν βάση έχω την πληροφόρηση η οποία αλλάζει τα δεδομένα και παρόλο που η επικρατούσα θεωρία είναι ότι το 80% της κρίσης είναι πίσω μας, αυτή η άποψη είναι δυνατόν να αποδειχτεί αισιόδοξη», ανέφερε ο κ. Βγενόπουλος. 

Ο αντιπρόεδρος της MPB τόνισε επίσης ότι το χαρτοφυλάκιο των δανείων του ομίλου είναι υγιές και πως δεν θα προχωρήσουν σε κινήσεις που μπορεί μεν να φαντάζουν εντυπωσιακές αρχικά, αλλά στη συνέχεια θα θέσουν σε κίνδυνο την τράπεζα: «Θα κινηθούμε προστατεύοντας και τριπλοτσεκάροντας την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισημάνθηκε επίσης ότι η τρέχουσα συγκυρία δεν ευνοεί εξαγορές και επεκτάσεις και για τον λόγο αυτόν δεν σχεδιάζεται κάποια σχετική κίνηση.

Τόνισε, όμως, ότι «μια τράπεζα με σωστή στρατηγική είναι δυνατόν να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να βγει από αυτή την κρίση και δυνατότερη απ' ό,τι μπήκε».

Τέλος, ο κ. Βγενόπουλος επισήμανε ότι οι κυπριακές τράπεζες ανταγωνίζονται με δυσμενέστερους όρους τις ελλαδικές και τις ξένες, λόγω του αυστηρότερου σχετικού θεσμικού πλαισίου που ισχύει στην Κύπρο.

Όπως επισήμανε, «υπάρχουν αυτή τη στιγμή ορισμένες στρεβλώσεις, ελπίζουμε προσωρινές, στο ρυθμιστικό τοπικό καθεστώς, το οποίο είναι αντίθετο με την πολιτική που λέει ότι η Κύπρος πρέπει να καταστεί διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο. Αυτό το καθεστώς νοθεύει τον ανταγωνισμό σήμερα και ευνοεί τις ξένες τράπεζες που είναι εγκατεστημένες στην Κύπρο εις βάρος των κυπριακών που δραστηριοποιούνται στη χώρα».

Σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, «υπάρχουν ορισμένες οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας για τη ρευστότητα των τραπεζών. Για να σας τα πω όσο πιο απλουστευμένα, θα πρέπει η ρευστότητα που θα κρατάμε να βρίσκεται στο 75% των καταθέσεών μας σε ξένο νόμισμα. Δηλαδή αυτή η οδηγία μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε για δάνεια, από εκεί που έχουμε τα έσοδά μας, μόνο το 25% αυτού του ποσού».

Ο κ. Βγενόπουλος εξήγησε ότι οι οδηγίες αυτές δεν ισχύουν για τις ξένες τράπεζες που εποπτεύονται από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να μην έχουν παρόμοιες δεσμεύσεις. «Αν ίσχυαν στην Κύπρο οι κανόνες που υπάρχουν στην Ελλάδα, θα απελευθερώνονταν για εμάς άμεσα ρευστότητα 1,4 δισ. ευρώ το λιγότερο, σε μια περίοδο όπου είναι σπάνια η ρευστότητα».

Η απελευθέρωση αυτής της ρευστότητας, σημείωσε, θα είχε άμεση συνέπεια στην κερδοφορία της τράπεζας, ύψους 22 εκατ. ευρώ ετησίως.

Επίσης, ο κ. Βγενόπουλος είπε πως η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να αναγκάσει τις τράπεζες να προσαρμόσουν τα επιτόκιά τους στο βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή στο 4%, ψαλίδισε 13 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της. «Επίσης, θέλω να σας πω ότι σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, όταν πραγματοποιούμε μια επένδυση για να εξαγοράσουμε μία τράπεζα στο εξωτερικό, το σύνολο της επένδυσης που κάνουμε αφαιρείται από τα αρνητικά κεφάλαια, ενώ σε άλλα συστήματα γίνεται στάθμιση στα στοιχεία του ενεργητικού και αφαιρείται μόνο ό,τι κρίνεται απαραίτητο», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το Stockwatch, ο κ. Βγενόπουλος δεσμεύτηκε έναντι των μετόχων ότι το μέρισμα θα συνεχίσει να αυξάνεται. «Η κερδοφορία μας σε κάθε περίπτωση θα είναι πολύ μεγάλη και πολύ δυνατή και θα μας επιτρέψει και του χρόνου να συνεχίσουμε την αυξητική φάση του μερίσματος» σημείωσε. Επομένως, είπε, «ανεξάρτητα από την κεφαλαιακή αποτίμηση της επένδυσής του, κάποιος θα μπορεί να έχει πολύ καλή απόδοση της επένδυσής του έστω και σε μια χρονιά η οποία εξελίσσεται με τον τρόπο αυτόν». Το μέρισμα ανά μετοχή που θα διανεμηθεί για τη χρήση 2007 ανέρχεται σε 0,35 ευρώ.

---- Μέρισμα με δυνατότητα επανεπένδυσης

διανομή μερίσματος ύψους 0,35 ευρώ για το έτος 2007 ενέκρινε μεταξύ άλλων η ετήσια γενική συνέλευση της Marfin Popular Bank.

Δικαιούχοι του μερίσματος θα είναι οι κάτοχοι μετοχών κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου της 22.5.2008, η αποκοπή του δικαιώματος θα γίνει την 23.5.2008 και η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει την 2.6.2008.

Στους μετόχους έχει ήδη δοθεί το δικαίωμα της επανεπένδυσης μέρους ή όλου του μερίσματος σε μετοχές της Τράπεζας.

Η τιμή επανεπένδυσης θα είναι κατά 10% πιο κάτω από το μέσο όρο της τιμής κλεισίματος της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την περίοδο από 23 ~ 29.5.2008 (πρώτες 5 ημέρες κατά τις οποίες η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα του μερίσματος (ex dividend).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v