Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜΕΤΚΑ: Στα 775 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο

Ενισχυμένα μεγέθη για τις χρήσεις 2008 και 2009 προβλέπεται να παρουσιάσει ο όμιλος της ΜΕΤΚΑ, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργο της οποίας ανέρχεται αυτήν τη στιγμή σε 775 εκατ. ευρώ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΜΕΤΚΑ: Στα 775 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο
Ενισχυμένα μεγέθη για τις χρήσεις 2008 και 2009 προβλέπεται να παρουσιάσει ο όμιλος της ΜΕΤΚΑ, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του οποίου ανέρχεται σε 775 εκατ. ευρώ.

Κατά τη σημερινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΜΕΤΚΑ, ο διευθυντής στρατηγικoύ σχεδιασμού της εταιρίας Paul Smith, διατύπωσε την εκτίμηση ότι κατά το 2008 ο κύκλος εργασιών του ομίλου θα είναι της τάξεως των 410-450 εκατ. ευρώ, έναντι 284 εκατ. ευρώ το 2007.

Τα κέρδη EBITDA αναμένεται να ανέλθουν σε 74 – 84 εκατ. ευρώ, έναντι 57 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Κατά το 2009 ο όμιλος της ΜΕΤΚΑ αναμένει τζίρο της τάξεως των 500-600 εκατ. ευρώ, με κέρδη EBITDA 82-100 εκατ. ευρώ.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε μέρισμα 0,50 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2007, έναντι 0,40 ευρώ του 2006.

Συνολικά θα διατεθούν προς διανομή στους μετόχους 25,97 εκατ. ευρώ. Η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει στις 19/5 και η έναρξη της διανομής του στις 27/5.

Από τις αρχές του έτους η ΜΕΤΚΑ υπέγραψε συμβάσεις για δύο νέα έργα, το πρώτο αφορά στην κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου 860 MW, με φυσικό άεριο, στη Ρουμανία, για λογαριασμό της αυστριακής OMV και της ρουμανικής Petrom.
Το έργο θα κατασκευάσει η ΜΕΤΚΑ σε κοινοπραξία με τη General Electric.

Το δεύτερο έργο αφορά στην κατασκευή υδροστροβίλων για λογαριασμό της αυστριακής Vatech.

Ο πρόεδρος της ΜΕΤΚΑ Γιάννης Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι ο όμιλος διαπραγματεύεται την ανάληψη νέων έργων στον τομέα της ενέργειας, στη Γερμανία, την Τουρκία και το Πακιστάν.

Εκτός από αυτά, ο όμιλος σε αυτή τη φάση αναμένει τα αποτελέσματα διαγωνισμού στη Συρία, για την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής 800 MW, με φυσικό αέριο. Στη short list συμπεριλαμβάνεται, εκτός από τη ΜΕΤΚΑ, και η Siemens. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανοιχτεί οι οικονομικές προσφορές, ωστόσο, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναμένονται τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Επίσης, η ΜΕΤΚΑ περιλαμβάνεται σε short list με άλλους δύο υποψηφίους για την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Κύπρο 440 MW.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον ΑΗΣ Αλιβερίου της ΔΕΗ, για το οποίο ανάδοχος είναι η ΜΕΤΚΑ, η καθυστέρηση στην έναρξη κατασκευής του οφείλεται σε ζητήματα χωροθέτησης λόγω του εντοπισμού αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μυτιληναίος, η χωροθέτηση έχει λυθεί για τον βασικό κορμό του εργοστασίου, ωστόσο, παραμένει σε εκκρεμότητα η χωροθέτηση για τα βοηθητικά συστήματα και τις οδεύσεις προς τη θάλασσα.

Παρά το γεγονός ότι προωθούνται οι μελέτες και η παραγγελία του μηχανολογικού εξοπλισμού, ωστόσο, η εκκρεμότητα αυτή δεν επιτρέπει την έναρξη κατασκευής του εργοστασίου. Πάντως η καθυστέρηση του έργου του Αλιβερίου έχει ενσωματωθεί στa μεγέθη του ομίλου για το 2008.

Για το έργο του ΑΗΣ Μεγαλόπολης της ΔΕΗ, ο διαγωνισμός του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι η ΜΕΤΚΑ αν δεν εξασφαλίσει ελκυστικές προϋποθέσεις δεν προτίθεται να συμμετάσχει.

Η τελική προθεσμία είναι η 8η Ιουλίου και όπως διευκρινίστηκε η διαμόρφωση των ελκυστικών προϋποθέσεων αφορά και στην πλευρά της ΔΕΗ.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι στις 10 Ιουνίου η Credit Suisse διοργανώνει παρουσίαση στο Λονδίνο των 10 μεγαλύτερων βιομηχανιών της Ευρώπης και μία από αυτές προσκλήθηκε να είναι η ΜΕΤΚΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v