Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Ολοκληρώνεται η συμφωνία με Edison

Ένας από τους δυναμικότερους «παίκτες» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φιλοδοξείς να αναδειχτεί ο όμιλος των ΕΛΠΕ που ολοκληρώνει πριν από τα τέλη του β’ τριμήνου τη στρατηγική συμφωνία με την Edison.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΕΛΠΕ: Ολοκληρώνεται η συμφωνία με Edison
Σε έναν από τους δυναμικότερους παίκτες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φιλοδοξεί να αναδειχθεί ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, με στρατηγικό συνεργάτη την ιταλική Edison.

Η συμφωνία των δύο πλευρών για την ίδρυση κοινοπραξίας με ισότιμη συμμετοχή ολοκληρώνεται το αργότερο σε ένα μήνα, με στόχο η κοινή εταιρία να αποκτήσει σε πρώτο στάδιο εγκατεστημένη ισχύ ηλεκτρικής ενέργειας της τάξεως των 1500-2000 MW.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν κατά τη σημερινή τακτική γενική συνέλευση των ΕΛ.ΠΕ. από τον πρόεδρο Τίμο Χριστοδούλου και το διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Κωστόπουλο.

Στα άμεσα σχέδια της κοινοπραξίας, στην οποία θα εισφερθεί και η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, είναι η ανέγερση μονάδος ηλεκτροπαραγωγής, 420 MW στη Θίσβη Βοιωτίας, με τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου και με καύσιμο φυσικό αέριο.

Ήδη, έχουν εξασφαλισθεί οι αδειοδοτήσεις και έχει παραγγελθεί και ο μηχανολογικός εξοπλισμός. Η επόμενη κίνηση θα είναι η δημιουργία μονάδας λιθάνθρακα 600 MW στο Πλατυγιάλι Αστακού, για την οποία ήδη η Edison έχει καταθέσει αίτηση στη ΡΑΕ. Θα ακολουθήσουν πιθανότατα μονάδες φυσικού αερίου στη Θίσβη, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές.

«Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ καλές», επισήμανε ο κ. Κωστόπουλος, «δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης αλλά και του ελλείμματος που υπάρχει». Για να προσθέσει. «Βέβαια, η ΔΕΗ δεν βλέπει με πολύ καλό μάτι τους μικρούς ανταγωνιστές της».

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ προγραμματίζει για την επόμενη 5ετία επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,1 δισ. ευρώ αφορά στην αναβάθμιση του διυλιστηρίου της Ελευσίνας, έργο το οποίο εκφράσθηκε η άποψη ότι θα ξεκινήσει από φέτος, παράλληλα με την αναβάθμιση του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Χριστοδούλου διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται να αυξηθεί η διυλιστική ικανότητα της Ελευσίνας, θα αναβαθμισθεί μόνον το μίγμα των παραγόμενων προϊόντων».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του δημοσίου κ. Σιδηρόπουλος χαρακτήρισε «πολύ κρίσιμη» την επένδυση της Ελευσίνας, για την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του και την προστασία του περιβάλλοντος και απηύθυνε έκκληση «η επένδυση αυτή να υποστηριχθεί και να υλοποιηθεί».

Στους στρατηγικούς στόχους της διοίκησης των ΕΛΠΕ για την επόμενη 5ετία συγκαταλέγονται, η επίτευξη EBITDA πλέον του 1 δισ. ευρώ, η δημιουργία ιδιόκτητων πρατηρίων της ΕΚΟ ΑΒΕΕ που θα ξεπερνούν τα 100, καθώς και η ανέγερση πλέον των 500 πρατηρίων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το 80% των κερδών των ΕΛΠΕ προέρχονται από τη διύλιση, η κερδοφορία της οποίας εξαρτάται από την εξέλιξη των διεθνών περιθωρίων και την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου.

Για το 2008 προβλέπεται τα cracking περιθώρια διύλισης να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2007, όπως και τα περιθώρια των απλών διυλιστηρίων. Η παραγωγή των ΕΛΠΕ το 2008 εκτιμάται ότι θα είναι ελαφρά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το up stream ο κ. Κωστόπουλος ανέφερε ότι εντός του έτους θα αξιολογηθούν κατά πόσο είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα στη Λιβύη, ενώ θα συνεχισθούν οι ερευνητικές δραστηριότητες στην Αίγυπτο και θα αξιολογηθούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες στη Βόρεια και Δυτική Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο.

Πάντως, ο CEO των ΕΛΠΕ επισήμανε ότι «η αγορά της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων δυσκολεύει, οι αγορές νέων κοιτασμάτων είναι ακριβές και υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός». Για το λόγο αυτό ο όμιλος έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση του κλάδου σε συνδυασμό με τις εκάστοτε συνθήκες που διαμορφώνονται.
Τον επόμενο μήνα, εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι θα ανατεθεί η εκπόνηση μελέτης για την αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητα της ΕΚΟ ΑΒΕΕ, καθώς και του διυλιστηρίου στον Ασπρόπυργο.

Σε αυτή τη φάση η διοίκηση των ΕΛΠΕ είναι σε διαπραγματεύσεις με το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να αποζημιωθεί για την ανάκληση της εκχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας που περνούν πλέον στην πολιτεία. Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση για την ενημέρωση των μετόχων σχετικά με τις προτάσεις των ΕΛΠΕ για το θέμα αυτό.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε τακτικό μέρισμα 0,50 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2007, από το οποίο έχει δοθεί ήδη προμέρισμα 0,15 ευρώ στις 29/9/2007. Η ημερομηνία αποκοπής για το υπόλοιπο ποσό των 0,35 ευρώ ορίσθηκε η 19η Μαΐου και η έναρξη καταβολής του στις 27 Μαΐου.

Ανακοινώθηκε τέλος ότι τη θέση του μη εκτελεστικού μέλους Α.Βρανά στο δ.σ. των ΕΛΠΕ καταλαμβάνει ο Δημ. Μηλιάκος, διοικητής της ΑΤΕ. Αντικαταστάθηκαν επίσης με δύο νέα μέλη και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο δ.σ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v