Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Πουλά στην Εθνική το κτίριο της Πεσμαζόγλου

Επιπλέον έσοδα ύψους 13,3 εκατ. ευρώ θα εξασφαλίσει η ΕΧΑΕ από την πώληση, πιθανότατα, εντός του τρέχοντος β΄ τριμήνου, του ιστορικού ακινήτου της Πεσμαζόγλου 1 στην Εθνική Τράπεζα. Αρχές Ιουνίου τα νεότερα για Λιουμπλιάνα.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΕΧΑΕ: Πουλά στην Εθνική το κτίριο της Πεσμαζόγλου
Επιπλέον έσοδα ύψους 13,3 εκατ. ευρώ θα εξασφαλίσει ο όμιλος ΕΧΑΕ από την πώληση, πιθανότατα, εντός του τρέχοντος β΄ τριμήνου, του ιστορικού ακινήτου της Πεσμαζόγλου 1 στην Εθνική Τράπεζα.

Την απόφαση για την πώληση του πενταώροφου κτιρίου έλαβε το Δ.Σ. του Χ.Α. κατά τη συνεδρίασή του στις 24/1/08, ενώ εκκρεμεί η αντίστοιχη απόφαση του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας για να προχωρήσει η διαδικασία.

Ταυτόχρονα, προς πώληση διατίθεται και ένα ακόμη ιδιόκτητο ακίνητο του ομίλου ΕΧΑΕ επί της Λ. Αχαρνών 17, για το οποίο προς το παρόν δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

Η διοίκηση της ΕΧΑΕ ανέθεσε προ μηνών στο Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών τη μελέτη εκτίμησης της εύλογης αξίας των δύο παραπάνω ακινήτων, η οποία και ανέδειξε σημαντική υπεραξία. Λόγω όμως της πρόθεσης του ομίλου ΕΧΑΕ να πουλήσει τα δύο ακίνητα, η υπεραξία δεν απεικονίστηκε στις λογιστικές καταστάσεις α΄ τριμήνου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΧΑΕ είχε προχωρήσει εντός του β΄ εξαμήνου του 2007 σε επανεκτίμηση της εύλογης αξίας των νέων ιδιόκτητων εγκαταστάσεών της επί της Λ. Αθηνών. Η νέα αξία οικοπέδου και κτιρίου ανήλθε στα 26,5 εκατ. ευρώ και απεικονίστηκε στις λογιστικές καταστάσεις χρήσης 2007.

Κατά τη σημερινή τακτική γενική συνέλευση της ΕΧΑΕ θα προταθεί στους μετόχους η διανομή μερίσματος χρήσης 2007 ύψους 0,75 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,50 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2006.

Η ΕΧΑΕ ως 100% μέτοχος του Χ.Α. θα εισπράξει μέρισμα χρήσης 2007 συνολικού ύψους 54,69 εκατ. ευρώ, βάσει της απόφασης της γενικής συνέλευσης του Χ.Α. που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου.

Ο όμιλος στις 31/3 διέθετε διαθέσιμα ύψους 178,3 εκατ. ευρώ έναντι 159,7 εκατ. ευρώ στις 31/12/07, τα οποία είναι τοποθετημένα σε προθεσμιακές καταθέσεις. Επίσης διέθετε ομόλογα ελληνικού δημοσίου και τραπεζών τρέχουσας αξίας (31/3) 17,3 εκατ. ευρώ.

Στις αρχές Ιουνίου ο οικονομικός και νομικός έλεγχος για Λιουμπλιάνα

Με τη διενέργεια του οικονομικού και νομικού ελέγχου από τους δύο προτιμητέους υποψήφιους αγοραστές, δηλαδή την ΕΧΑΕ και το Χρηματιστήριο της Βιέννης, προχωρά η διαδικασία για την πώληση του 81% του Χρηματιστηρίου της Λιουμπλιάνα (Σλοβενία).

Ο οικονομικός και νομικός έλεγχος από τους δύο προτιμητέους εκτιμάται ότι θα διενεργηθεί στις αρχές του επόμενου μήνα και η διαδικασία πώλησης θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v