Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόλεμο κατά των ιδιωτών ανοίγει η ΔΕΗ

Πόλεμο κατά πάντων, με πρόσχημα τη μονάδα συμπαραγωγής της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ανοίγει η διοίκηση της ΔΕΗ, ύστερα από όσα αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση το Δ.Σ. της ΔΕΗ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Πόλεμο κατά των ιδιωτών ανοίγει η ΔΕΗ
Πόλεμο κατά πάντων, με πρόσχημα τη μονάδα συμπαραγωγής της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ανοίγει η διοίκηση της ΔΕΗ.

Με την απειλή της να προσφύγει σε ένδικα μέσα:

1.Στρέφεται κατά του ίδιου του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και της ΡΑΕ, αμφισβητώντας τη θετική γνωμοδότηση της δεύτερης και την τελική έγκριση του υπουργείου, για την τροποποίηση των αδειών παραγωγής της ΑτΕ, που στηρίχτηκαν τόσο στην ελληνική νομοθεσία (Ν. 2773/1999) όσο και στην κοινοτική οδηγία 54/2003.

2.Αμφισβητεί τις διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας 54/2003, που ουσιαστικά ορίζει την ελεύθερη αγορά της ενέργειας και παρέχει τη δυνατότητα επιλογής προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για τα τιμολόγια υψηλής τάσης από τον Ιούλιο και μετά.

3.Στρέφεται εναντίον όλων των ανεξάρτητων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή της Ήρων Θερμοηλεκτρική και της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης, των ΕΛΠΕ και από τις αρχές Ιουλίου και κατά της ΑτΕ, καθώς με την ενέργεια που θα εγχύουν στο σύστημα θεωρεί ότι θα δημιουργηθούν στρεβλώσεις στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό με απλά ελληνικά σημαίνει ότι η ΔΕΗ, που έχει αυτή τη στιγμή μακροχρόνια συμβόλαια για εισαγωγές ρεύματος, θα δει να μειώνονται οι εισαγωγές της, συνεπώς και τα κέρδη της από τη χονδρεμπορική αγορά, καθώς εκτός από τους δύο σήμερα ανεξάρτητους παραγωγούς θα προστεθεί πολύ σύντομα ένας ακόμη.

Το ενδιαφέρον στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΗ, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της, είναι ότι μιλά για ένδικα μέσα χωρίς να προσδιορίζει αν θα στραφούν κατά της ΑτΕ ή θα περιλαμβάνουν και άλλους. Ακριβώς γιατί, όπως επισήμαναν παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο euro2day.gr, ανταγωνιστές της δεν είναι μόνον η ΑτΕ αλλά και οι άλλοι ανεξάρτητοι παραγωγοί. Απλώς σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπως υποστηρίζεται, η Επιχείρηση χρησιμοποιεί ως όχημα τη μονάδα της ΑτΕ για να στραφεί επί της ουσίας κατά της απελευθέρωσης της αγοράς.

Να σημειωθεί ότι η ΑτΕ από τον περασμένο Φεβρουάριο πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνει με βάση το βιομηχανικό τιμολόγιο Α150. Από τον Ιούλιο με την απελευθέρωση των τιμολογίων υψηλής τάσης η τιμολόγηση θα γίνεται με ελεύθερη διαπραγμάτευση, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα επιλογής εναλλακτικού προμηθευτή από όλους.

Ουσιαστικά η ΔΕΗ, με την αμφισβήτηση της συμβατότητας των διατάξεων με τις οποίες επιβάλλονται υποχρεώσεις προμηθευτή "τελευταίου καταφυγίου" στην ίδια, φαίνεται να επιδιώκει να καθιερωθούν ειδικοί κανόνες προς όφελός της, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα για αύξηση της τιμής του ρεύματος, στην περίπτωση που κάποιος καταναλωτής θελήσει να αλλάξει προμηθευτή.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη σημερινή αντίδραση της ΔΕΗ είναι ενδιαφέρον πώς θα αντιδράσει το ΥΠΑΝ.

*** Η ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΔΕΗ

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε. κατά τη σημερινή συνεδρίασή του (13/5/08), αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση των Γενικών Διευθύνσεων Παραγωγής και Εμπορίας σχετικά με την τροποποίηση των αδειών παραγωγής της Αλουμίνιον της Ελλάδος ΒΕΑΕ" και τη συζήτηση που έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αποφάσισε τα εξής:

"Να μελετηθεί η ανάληψη των κατάλληλων πρωτοβουλιών (μη αποκλειόμενων των ένδικων μέσων) για:

(α) Την παρακολούθηση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενδεχόμενων εξελίξεων που είναι πιθανόν να δημιουργήσουν στρεβλώσεις στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αρνητικά αποτελέσματα στη ΔΕΗ, λόγω του τρόπου λειτουργίας του σταθμού συμπαραγωγής και των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Αλουμίνιον Α.Ε. από τη ΔΕΗ.

(β) Την αμφισβήτηση της συμβατότητας των διατάξεων με τις οποίες επιβάλλονται υποχρεώσεις προμηθευτή "τελευταίου καταφυγίου" (supplier of last resort) στη ΔΕΗ σε σχέση με τις ιεραρχικά υπερκείμενες διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 3 της οδηγίας 2003/54/ΕΚ, ιδιαίτερα προκειμένου περί πελατών που έχουν ευχερή εναλλακτική λύση προμήθειας".

----ΔΕΗ: Προσφυγή κατά Κομισιόν για λιγνίτη

Σήμερα Τρίτη, 13/5/2008, η ΔΕΗ κατέθεσε στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων προσφυγή για την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής της Ε.Ε. της 5ης/3/2008 [C (2008) 824] που αφορά στην παραχώρηση προς αυτήν δικαιωμάτων εκμετάλλευσης λιγνίτη από το ελληνικό δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v