Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς - ΤτΕ: «Καραμπόλα» αλλαγών

Δύο είναι τα πιο «hot» ερωτήματα στην τραπεζική αγορά, εν όψει των διοικητικών αλλαγών στην ηγεσία της Τραπέζης της Ελλάδος. Ποιος αναλαμβάνει CEO στην Πειραιώς και ποιοι μάχονται για υποδιοικητές στην ΤτΕ.

  • του Ιεροκλή Καπογιάννη
Πειραιώς - ΤτΕ: «Καραμπόλα» αλλαγών
Δύο είναι τα πιο «hot» ερωτήματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην ελληνική τραπεζική αγορά, εν όψει των διοικητικών αλλαγών οι οποίες συντελούνται στην ηγεσία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ).

Το πρώτο έχει να κάνει με τον διάδοχο του κ. Γιώργου Προβόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς ο ίδιος φέρεται ως σίγουρα αποχωρών, αφού πρόκειται να διαδεχτεί τον κ. Νίκο Γκαργκάνα στη θέση του διοικητή της ΤτΕ.

Το δεύτερο αφορά στους υποδιοικητές που θα τον πλαισιώσουν στο μέγαρο της οδού Πανεπιστημίου.

Σχετικά με το πρώτο ερώτημα, η απάντηση που παρουσιάζεται ως πιθανότερη είναι ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας θα αναλάβει -προσωρινά τουλάχιστον- και τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου, ενισχύοντας όμως περισσότερο τις αρμοδιότητες των γενικών διευθυντών.

Για παράδειγμα, ο κ. Προβόπουλος «έτρεχε» μέχρι σήμερα τις ξένες επενδύσεις του ομίλου, δηλαδή τις εκτός Ελλάδος θυγατρικές, στην περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο. Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι ότι μετά την αλλαγή η αρμόδια γενική διεύθυνση θα αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες, υπό την προσωπική επίβλεψη, εννοείται, του προέδρου.

Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα ενισχυθούν περαιτέρω οι αρμοδιότητες των αντιπροέδρων του ομίλου, καθώς αναμένεται όλοι να διατηρήσουν τις αρμοδιότητές τους.

Το ενδεχόμενο, όμως, να γίνει κάποια μεταγραφή στελέχους από την αγορά προκειμένου να καλυφθεί η θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς, μολονότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται, σε αυτήν τη χρονική στιγμή τουλάχιστον δείχνει να συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν, για παράδειγμα, ότι από την πλευρά της Πειραιώς έγινε προσέγγιση σε προβεβλημένο στέλεχος της Citibank Ελλάδας, αλλά προς το παρόν δεν έχει υπάρξει θετική απάντηση.

Από την ίδια την τράπεζα, πάντως, το γεγονός διαψεύδεται, αν και αποτελούν κοινό μυστικό τόσο το πρόσωπο στο οποίο έγινε η κρούση όσο και η αρχική απάντηση που έχει δοθεί. Λεπτομέρειες για το θέμα αναμένεται ότι θα γίνουν γνωστές σύντομα, όταν χαμηλώσουν οι τόνοι για την υπόθεση.

Πάντως χθες, καθήκοντα συμβούλου διοίκησης σε θέματα treasury και financial markets ανέλαβε στην Τράπεζα Πειραιώς ο κ. Σταύρος Σιώκος, που διετέλεσε marketing director στη Citigroup του Λονδίνου επί πολλά χρόνια, όπου ήταν υπεύθυνος πωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο για τους εναλλακτικούς τρόπους χρηματιστηριακών συναλλαγών, καθώς και των ομάδων στρατηγικής αγοραπωλησιών της εταιρίας και της ομάδας στρατηγικής ανάπτυξης και προϊόντων για όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία και για ασφαλιστικές εταιρίες στην Ευρώπη.

--- Ομαλή διαδοχή στην ΤτΕ

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημα, η απάντηση που δίνεται είναι πως με βάση το πιθανότερο σενάριο ο κ. Προβόπουλος θα διατηρήσει τουλάχιστον έναν από τους δύο σημερινούς υποδιοικητές της ΤτΕ στη θέση του, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσει την ομαλή διαδοχή και συνέχεια στο κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας.
 
Πρόκειται για ένα σημαντικό στοίχημα, το οποίο όσοι σπεύσουν να υποβαθμίσουν θα αντιληφθούν ότι κάνουν λάθος. Ζητούμενο αποτελεί ποιος από τους δύο υποδιοικητές θα παραμείνει στη θέση του, αν και κανείς δεν μπορεί να «διαβάσει» με σιγουριά τις σκέψεις του νέου διοικητή, ο οποίος δύσκολα ανοίγει τα χαρτιά του και δημοσιοποιεί τις προθέσεις του για τέτοιου είδους ζητήματα.

Αν και μέχρι τώρα έχουν ακουστεί τα ονόματα του κ. Φιλιππόπουλου (μαθητή του κ. Γ. Αλογοσκούφη) όσο και του κ. Χαρδούβελη (της Eurobank), πηγές προκείμενες στον κ. Προβόπουλο αναφέρουν ότι ο νέος διοικητής αναζητά υποδιοικητή από τις τάξεις της αγοράς με ειδικότητα στις τραπεζικές επισφάλειες.

Εκτός κι αν τελικώς επικρατήσει το ακραίο σενάριο που προβλέπει ότι αρχικά σε επίπεδο υποδιοικητών δεν πρόκειται να σημειωθεί καμία μεταβολή.

Η λύση αυτή πάντως, εφόσον επιλεγεί, θα είναι προσωρινή, αφού άλλωστε η θητεία και των δύο νυν υποδιοικητών λήγει σύντομα. Σε μικρό χρονικό διάστημα πρόκειται να ξεκαθαρίσει η κατάσταση αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς βεβαίως να υπάρξει καμία επίπτωση στη λειτουργία της ΤτΕ, τα μυστικά της οποίας -τουλάχιστον τα περισσότερα- τα γνωρίζει και ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος, από την προηγούμενη θητεία του εκεί ως υποδιοικητή.

Έως και πριν από μερικές εβδομάδες, πάντως, ακλόνητο φαβορί για την ανάληψη της μίας εκ των δύο θέσεων υποδιοικητών στην ΤτΕ εμφανιζόταν ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, πρόεδρος σήμερα του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και στενός συνεργάτης του επικεφαλής στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κ. Γιώργου Αλογοσκούφη.

Όμως, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, από τον ερχόμενο Αύγουστο θα αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται η έδρα του οργανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v