Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρία ερωτήματα για τη Space Hellas...

Tην ίδια περίοδο που η εταιρεία αγόραζε ίδιες μετοχές, βασικοί της μέτοχοι πουλούσαν. Στη συνέχεια είχαμε πρόβλεψη κερδών που έπεσε έξω κατά 20% και τέλος, κάποια σημαντικού ύψους έκτακτα θετικά αποτελέσματα...

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Τρία ερωτήματα για τη Space Hellas...
Tην ίδια περίοδο που η εταιρεία αγόραζε ίδιες μετοχές, βασικοί της μέτοχοι πουλούσαν. Στη συνέχεια είχαμε μια πρόβλεψη κερδών έναν μήνα πριν από τη λήξη της χρήσης που έπεσε έξω κατά 20% και τέλος, κάποια σημαντικού ύψους έκτακτα θετικά αποτελέσματα, για τα οποία ούτε καν γίνεται αναφορά στο σχετικό δελτίο τύπου της εισηγμένης...

Περίεργη ήταν η περυσινή απόφαση της Space Hellas να προχωρήσει σε αγορά ιδίων μετοχών με σκοπό να διαθέσει τις μετοχές αυτές σε stock option στα στελέχη του ομίλου προς 1,1 ευρώ.

Το πρώτο περίεργο ήταν ότι δεν αποφασίστηκε να δοθούν τα stock options με έκδοση νέων μετοχών (όπως πράττουν οι περισσότερες εισηγμένες), αλλά με την αγορά ιδίων μετοχών «εδώ και τώρα», από μία εταιρεία που ναι μεν δεν έχει προβληματική ρευστότητα, ωστόσο στις 31/12/2007 οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις της (15,5 εκατ. ευρώ) ανέρχονταν στο 1/3 περίπου των πωλήσεών της και οδηγούσαν σε δείκτη κυκλοφοριακής ρευστότητας στο 1,09...

Το δεύτερο περίεργο είναι ότι οι 500.000 ίδιες μετοχές που αγοράστηκαν αποκτήθηκαν προς 811.000 ευρώ, ή κατά μέσο όρο προς 1,62 ευρώ το κομμάτι, τιμή που δεν απέχει και πολύ από το (περυσινό επίσης) μέγιστο της τελευταίας πενταετίας των 2 ευρώ.

Μάλιστα η τρέχουσα τιμή της μετοχής (0,97 ευρώ) είναι κατά 40% περίπου χαμηλότερη από τη μέση τιμή αγοράς των ιδίων μετοχών.

Το τρίτο περίεργο είναι ότι κατά την περίοδο της αγοράς των ιδίων μετοχών ορισμένοι εκ των βασικών μετόχων της εισηγμένης πουλούσαν...

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη χρονική τους σειρά. Η απόφαση για αγορά ιδίων μετοχών λαμβάνεται στη γενική συνέλευση στις 2/7/2007 με τρέχουσα τιμή τότε το 1,41 ευρώ.

Ο βασικότερος μέτοχος και πρόεδρος της Space Hellas κ. Δ. Μανωλόπουλος από τις 31/7/2007 έως και τις 28/8/2007 πούλησε 76.016 μετοχές εισπράττοντας 133.820 ευρώ (κατά μέσο όρο 1,76 ευρώ ανά μετοχή).

Κάποιες -περιορισμένου ύψους- πωλήσεις έγιναν κατά τη συγκεκριμένη περίοδο και από τον (επίσης βασικό μέτοχο) κ. Δροσίνο αλλά και από διευθυντικά στελέχη της εισηγμένης.

Στη συνέχεια -(μη) βοηθούσης και της γενικότερης συγκυρίας- η τιμή της μετοχής καταποντίστηκε, με αποτέλεσμα οι βασικοί μέτοχοι να βγαίνουν αγοραστές από τις 17/1/2008, έναντι βέβαια σαφώς χαμηλότερων τιμημάτων ανά μετοχή.

Οι λανθασμένες προβλέψεις και τα έκτακτα αποτελέσματα

Η έντονη πτώση της μετοχής της Space Hellas στη Σοφοκλέους ενδεχομένως να επηρεάστηκε και από το γεγονός ότι η διοίκηση έπεσε έξω στις προβλέψεις τις οποίες είχε κάνει για τα κέρδη του 2007, παρά το ότι αυτές έγιναν στις 30 Νοεμβρίου του 2007 (στο πλαίσιο της παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών), μόλις έναν μήνα πριν από το κλείσιμο της χρήσης...

Συγκεκριμένα, η πρόβλεψη έκανε λόγο για προ φόρων κέρδη 2,27 εκατ. ευρώ και τελικά αυτά διαμορφώθηκαν στο 1,83 εκατ. ευρώ (απόκλιση 19,5%).

Στην παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών τονίστηκαν οι άριστες προοπτικές για την περίοδο 2007 - 2010, όπου η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου είχε προβλέψει:

- Μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου στον κύκλο εργασιών 20,9%.

- Μεγάλη στροφή εργασιών προς το system integration και EBITDA στα 5,8 εκατ. ευρώ για το 2008.

To 2007 η Space Hellas αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 45% (στα 44,7 εκατ. ευρώ), τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) κατά 67% (στα 2,75 εκατ. ευρώ) και τα προ φόρων κέρδη κατά 26% (στο 1,82 εκατ. ευρώ).

Όμως, τόσο τα κέρδη του 2007 όσο και εκείνα του 2006 επηρεάστηκαν θετικά -και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό- από την αλλαγή της σχέσης συνεργασίας μεταξύ Cosmote και Spacephone και πιθανότατα δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, το 2006 είχε συμφωνηθεί η αλλαγή της σχέσης συνεργασίας μεταξύ της Cosmote και της Spacephone και έτσι η σχέση κύριας αντιπροσωπείας μετατράπηκε σε απλής αντιπροσωπείας και διανομής.

Αυτό είχε ως συνέπεια το 2006 η Space Hellas να εισπράξει αποζημίωση 6,066 εκατ. ευρώ και παράλληλα να εγγράψει πρόβλεψη ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, έναντι πιθανών υποχρεώσεων που θα προέκυπταν από τη σύμβαση με την Cosmote.

Από τη συγκεκριμένη κίνηση, δηλαδή, τα κέρδη της Space Hellas επηρεάστηκαν θετικά το 2006 κατά 4,166 εκατ. ευρώ, όταν τα συνολικά κέρδη προ φόρων της ίδιας χρήσης είχαν ανέλθει σε 1,45 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, χωρίς το συγκεκριμένο deal τα αποτελέσματα του 2006 θα ήταν ζημιογόνα κατά 2,5 περίπου εκατ. ευρώ...

Κάτι ανάλογο συνέβη όμως και πέρυσι.

Συγκεκριμένα, η Space Hellas αντιλόγισε το σύνολο σχεδόν της παραπάνω πρόβλεψης (1,85 εκατ. ευρώ, από το 1,9 εκατ.), με αποτέλεσμα να προκύψουν προ φόρων κέρδη 1,829 εκατ. ευρώ. Αν δηλαδή δεν υπήρχε ο αντιλογισμός της πρόβλεψης, τότε τα προ φόρων αποτελέσματα θα ήταν οριακά αρνητικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v