Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με συμμετοχή της ΑΕΓΕΚ

Yπεγράφη συμφωνία για την από κοινού δημιουργία σταθμού ηλεκροπαραγωγής, ισχύος 390 MW στη Θεσσαλονίκη, από την εταιρία ΑΕΓΕΚ, τον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια και το διεθνή ενεργειακό οίκο Tractebel.

Σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με συμμετοχή της ΑΕΓΕΚ
Η εταιρία ΑΕΓΕΚ, ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια και ο διεθνής ενεργειακός οίκος TRACTEBEL S.A., με παρουσία σε Ευρώπη, Β. Αμερική, Λ. Αμερική και Ασία, υπέγραψαν συμφωνία για την από κοινού δημιουργία σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 390 MW στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας ΑΕΓΕΚ, ο σταθμός θα κατασκευαστεί σε χώρο του Βιομηχανικού Συγκροτήματος του oμίλου Ελληνικά Πετρέλαια και στα πλαίσια της άδειας που εδόθη από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Με την ολοκλήρωσή του το 2004 ο σταθμός θα εφοδιάζει με ηλεκτρισμό τις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων στη Θεσσαλονίκη καθώς και άλλες επιχειρήσεις, ενώ θα ενταχθεί στο Εθνικό Ενεργειακό Πλέγμα.

Επισημαίνεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι η επιλεχθείσα τοποθεσία για την κατασκευή του σταθμού βρίσκεται αφ’ ενός στη βιομηχανική ζώνη της Θεσσαλονίκης και αφ’ ετέρου είναι πολύ κοντά σε όμορες Βαλκανικές χώρες.

Οι τρεις εταιρίες συμφώνησαν επίσης για τη διερεύνηση επιπλέον δυνατοτήτων για κοινές προσπάθειες ανάπτυξης στους τομείς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην Ελλάδα και σε γειτονικές περιοχές.

Η συμφωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, έρχεται να ενισχύσει την πλέον κατάλληλη στιγμή τις προσπάθειες της Ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την υλοποίηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στον Ελληνικό Ενεργειακό Χώρο.

Η εταιρία TRACTEBEL S.A έχει στο ενεργητικό της παρουσία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που υπερβαίνει τα 50.000 MW και διεθνή εμπειρία στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου. Παράλληλα παρέχει υπηρεσίες ενεργειακής μορφής σε βιομηχανικούς πελάτες.

Ο όμιλος εταιριών ΑΕΓΕΚ τα τελευταία χρόνια διεύρυνε τις δραστηριότητές του εισερχόμενος στο χώρο των έργων Β.Ο.Τ., παραγωγής ενέργειας, ανάπτυξης γης καθώς και των έργων με παραχώρηση της εκμετάλλευσης. Ο όμιλος εταιριών ΑΕΓΕΚ και τα Ελληνικά Πετρέλαια συνεργάζονται ήδη στον ενεργειακό τομέα, συμμετέχοντας στην εταιρία ΕΛΠΕΤ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ Α.Ε., που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο του διυλιστηρίου ΟΚΤΑ στα Σκόπια και κατασκευάζει τον πετρελαιαγωγό Θεσσαλονίκης – Σκοπίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v