Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευ. Μυτιληναίος: Τι είπε για κερδοφορία-ενέργεια

Τη διανομή μερίσματος 0,51 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2007 ενέκρινε πριν από λίγο η ετήσια γενική συνέλευση της Μυτιληναίος. Το μέρισμα είναι αυξημένο κατά 132%. Η αποκοπή του μερίσματος ορίστηκε για τις 12/5.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Ευ. Μυτιληναίος: Τι είπε για κερδοφορία-ενέργεια
Σε 2,4 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι επενδύσεις για την ενέργεια που προγραμματίζει ο όμιλος Μυτιληναίου, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στον ενεργειακό τομέα για την ενίσχυση των μεγεθών του ομίλου.

«Ό,τι έχουμε πει θα το κάνουμε, Ό,τι είπαμε δεν ήταν για λόγους εντυπώσεων», ήταν το μήνυμα που έστειλε προς κάθε κατεύθυνση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος Α.Ε. μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα ένταξης στο Σύστημα Ηλεκτροδότησης της χώρας της μονάδος συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας της Endesa Hellas στον Άγιο Νικόλαο επισήμανε ότι «είναι μία μονάδα που πολεμήθηκε με έντονο τρόπο και από πολλές πλευρές και συμφέροντα, ετερόκλητα μεταξύ τους».

Χαρακτήρισε αναμενόμενες τις αντιδράσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και διαμήνυσε ότι «το θέμα της μονάδος συμπαραγωγής έχει τελειώσει. Έδειξε όμως με ξεκάθαρο τρόπο ότι στον τομέα της ενέργειας we mean business. Αυτό σημαίνει ότι ό,τι έχουμε πει θα το κάνουμε».

Το μερίδιο της ενέργειας στα μεγέθη του ομίλου για το 2008 εκτιμάται ότι θα φθάσει σε 8% από 1% το 2007 και για το 2009 υπολογίζεται να καλύψει διψήφιο νούμερο.

Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,51 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2007, έναντι 0,25 ευρώ του 2006. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι κάτοχοι μετοχών της συνεδρίασης της 9ης Μαΐου 2008, ενώ από τις 12 Μαΐου οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα. Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει στις 20 Μαΐου 2008.

Η ενισχυμένη μερισματική πολιτική, που επετράπη λόγω της υψηλής κερδοφορίας του 2007, που χαρακτηρίσθηκε ως η υψηλότερη από κάθε άλλη χρονιά, θα συνεχισθεί, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, όχι μόνον κατά το 2008 αλλά και για τις επόμενες χρήσεις.

Μιλώντας από το βήμα της γενικής συνέλευσης ο κ. Μυτιληναίος, πλαισιωμένος για πρώτη φορά από το σύνολο των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, αναφέρθηκε στις προοπτικές του ομίλου κατά το 2008. Θα είναι έτος προκλήσεων, είπε, τις οποίες «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ,κι αυτό θα φανεί και στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου».

Οι δυσκολίες του 2008 εντοπίζονται στο μεταλλουργικό κλάδο και στον κλάδο των ορυχείων, σε συνδυασμό με την τιμή του δολαρίου που βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και της τιμής του πετρελαίου που έχει αγγίξει ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Τα γεγονότα αυτά όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, συνδυάζονται και με τη διαταραχή στη σχέση του ομίλου με τη ΔΕΗ σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που προμηθεύεται η Αλουμίνιον της Ελλάδος. Η μονάδα της ΑτΕ δεν είχε ποτέ επιδοτούμενο τιμολόγιο, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Μυτιληναίος Α.Ε. Γιάννης Μυτιληναίος απαντώντας στις αιτιάσεις που υποστήριξαν ορισμένοι μικρομέτοχοι. «Η τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ γινόταν με βάση τις τιμές της αλουμίνας διεθνώς, κάτι το οποίο δεν ήταν ποτέ σε βάρος της ΔΕΗ».

Για το θέμα της επάρκειας της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και τη συμβολή της μονάδος συμπαραγωγής ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στη δευτερολογία του ήταν ιδιαίτερα επικριτικός. «Καμία κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει αν κλείσει η ΑτΕ ή οποιαδήποτε άλλη μονάδα,  όταν δεν έχει καταφέρει να λύσει ακόμη το αν θα έχουν ηλεκτρική ενέργεια τα νοσοκομεία».

Ο κ. Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι το Δ.Σ. της εταιρίας από 7μελές θα γίνει 9μελές, με την είσοδο δύο ακόμη ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών, τα οποία θα κατέχουν πλειοψηφία, στο πλαίσιο των αρχών της Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Είναι ενδεχομένως η πρώτη ελληνική εταιρία, (εκτός χρηματοοικονομικού χώρου), η οποία καθιερώνει την πλειοψηφία των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών επισήμανε ο ίδιος και γνωστοποίησε ότι σε έκτακτη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου, θα προταθούν για τις δύο θέσεις ο εφοπλιστής Μ. Χανδρής και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Χρ. Ζερεφός.

Σημειώνεται οτι σε ανακοίνωσή της, η εταιρία κάλεσε τους μετόχους σε έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την εκλογή νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου στις 30 Μαΐου.  

Στη δευτερολογία του, εξάλλου, ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε ότι δεν γίνεται καμία χειραγώγηση μετοχών της Μέτκα και οι αγορές μετοχών από την οικογένεια Μυτιληναίου, γίνονται γιατί θεωρείται ότι η εταιρία έχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και σημαντικές προοπτικές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Τόνισε ακόμη ότι η τιμολόγηση ατμού θεωρείται πολύ σημαντικό στοιχείο στη διαπραγμάτευση με την Endesa Hellas. «Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χαριστεί ο όμιλος στην Endesa Hellas. Η παροχή ατμού θα γίνεται με εξαιρετικούς όρους» διαβεβαίωσε ο ίδιος..

Η γενική συνέλευση δεν συζήτησε το θέμα των stock options, που συμπεριλαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη, καθώς δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί στην α΄ επαναληπτική γενική συνέλευση που θα γίνει στις 19 Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v