Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Αντίστροφη μέτρηση με 2+1 τιμές (upd)

Με 2+1 "προκαθορισμένες" τιμές και 2 options που οδηγούν σε βάθος χρόνου την D.T. στον πλήρη έλεγχο του ΟΤΕ μπαίνουν οι τελευταίες "πινελιές" στη συμφωνία. "Εντολή συμφωνίας" από διυπουργική. Tι δήλωσε ο CEO της D.T.

  • της Έλενας Λάσκαρη
ΟΤΕ: Αντίστροφη μέτρηση με 2+1 τιμές (upd)
Εντολή για τη σύναψη τελικής συμφωνίας μετόχων η οποία θα τεθεί προς έγκριση σε νεώτερη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής στις αρχές της επόμενης εβδομάδας έδωσε στους συμβούλους η επιτροπή κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας έλεγε μετά τη σύσκεψη ότι «εγκρίναμε τους όρους που έχουν ήδη συμφωνηθεί».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑ), στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη -  Πετραλιά και Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκη, ενημερώθηκε από τους χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους του ελληνικού δημοσίου για την πορεία των συζητήσεων σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας στρατηγικής συμμαχίας για τον ΟΤΕ και αποφάσισε τα εξής:

Πρώτον, ενέκρινε τους όρους που έχουν συμφωνηθεί έως σήμερα. Δεύτερον, εξουσιοδότησε τους χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους να προχωρήσουν στη συνέχιση των συζητήσεων για τη σύναψη τελικού σχεδίου συμφωνίας μετόχων, το οποίο θα εξεταστεί σε νεότερη συνεδρίαση της ΔΕΑ.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συμφωνία θα τελεί υπό την αίρεση έγκρισής της από τη Βουλή και από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Deutsche Telekom.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το euro2day.gr, με δύο συν μία προκαθορισμένες τιμές και δύο options που οδηγούν σε βάθος χρόνου την Deutsche Telekom στον πλήρη έλεγχο μετοχικά αλλά και σε επίπεδο management στον ΟΤΕ μπαίνουν οι τελευταίες "πινελιές" στη συμφωνία μετόχων, η οποία εκτός απροόπτου αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Στις βασικές της γραμμές η συμφωνία προβλέπει:

1. Πώληση στην παρούσα φάση ποσοστού 3% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ στην D.T. σε τιμή οριακά χαμηλότερη των 29 ευρώ. Επικρατέστερο τίμημα σύμφωνα με ορισμένες πηγές αναφέρονται τα 28,75 ευρώ.

2. Σε διάστημα ενός έτους προβλέπεται option πώλησης πακέτου επιπλέον 5% σε σταθερή και προκαθορισμένη τιμή.

3. Σε επόμενη φάση και κατά πάσα πιθανότητα εντός πενταετίας η δεύτερη option δίνει τη δυνατότητα στην D.T. να αγοράσει επιπλέον ποσοστό 15% με τιμή η οποία δεν είναι προκαθορισμένη, αλλά θα προκύπτει έχοντας ως βάση την τότε χρηματιστηριακή τιμή, συν ένα υπερτίμημα. Το υπερτίμημα θα συνδέεται με τον χρόνο ενεργοποίησης της τελευταίας option.

4. Προς το παρόν, η μετοχική σχέση δημοσίου-D.T θα είναι ισόρροπη, με ποσοστό 25% συν μία μετοχή για την κάθε πλευρά.

Όμως όπως προκύπτει από τις παραπάνω παραμέτρους, η γερμανική πλευρά θα έχει τη δυνατότητα να διευρύνει το ποσοστό της έως και στο 45% (20% της MIG, +3% από το Δημόσιο, +2% από την αγορά +5%+15%) και όταν ξεπεράσει το όριο του 33,3% θα αναγκαστεί, ενδεχομένως, να κάνει και δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών του ΟΤΕ.

Ήδη, άλλωστε, με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας έχει ανοίξει παράθυρο για μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου έως και στο 5%, προκαλώντας και ενδοκυβερνητικές τριβές. Επί του παρόντος, πάντως, ζήτημα δημόσιας προσφοράς δεν τίθεται (αν αθροιστούν τα ποσοστά D.T. και Δημοσίου) καθώς, όπως επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, ο ισχύων νόμος εξαιρεί ρητά τις υπό αποκρατικοποίηση εταιρίες.

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένονται οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αναφορικά με το management και τις επιλογές του Δημοσίου για χρήση βέτο σε μελλοντικές αποφάσεις.

Σε θέματα στρατηγικής σημασίας και εθνικής ασφάλειας το δικαίωμα του βέτο θα διατηρηθεί από πλευράς Δημοσίου για τόσο διάστημα όσο το αυτό κατέχει ποσοστό 5% του ΟΤΕ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας.

Απο πλευράς D.T. γίνονται δηλώσεις επί του θέματος ΟΤΕ στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, με τον CEO να φέρεται πεπεισμένος ότι μέσω της συμφωνίας η D.T. θα έχει full management control στον ΟΤΕ, χωρίς όμως να δίνει λεπτομέρειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v