Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακης: Βασικός πρωταγωνιστής η ΔΕΗ στην ενέργεια

Η ΔΕΗ θα είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε σήμερα ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ενώ χαρακτήρισε φαντασιώσεις τα όσα γράφονται περί μη δυνατότητας της ΔΕΗ να κατασκευάζει νέες μονάδες.

Ακης: Βασικός πρωταγωνιστής η ΔΕΗ στην ενέργεια
Για φαντασιώσεις και υποθέσεις εκτός πραγματικότητας έκανε λόγο σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, αναφερόμενος σε όσους επικρίνουν το πρόσφατο σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το οποίο η ΔΕΗ, μέχρι να μειώσει το ποσοστό στην ηλεκτροπαραγωγή κάτω του 75%, δεν θα μπορεί να κατασκευάσει νέες μονάδες!

Ο Α. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, τονίζοντας ότι το πότε θα κατασκευάζει μονάδες η ΔΕΗ θα καθορίζεται από τις ανάγκες κάλυψης της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ αναγόρευσε τη ΔΕΗ σε βασικό πρωταγωνιστή στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο ίδιο πλαίσιο, δήλωσε ότι η μονάδα της ΔΕΗ στο Λαύριο θα κατασκευαστεί, ανακοίνωσε ότι αύριο στις Βρυξέλλες θα υπογραφεί η νέα οδηγία της Ε.Ε. για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και κάλεσε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ που αντιδρούν στο σχέδιο νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης να το υποστηρίξουν, διότι ουσιαστικά με το εν λόγω νομοσχέδιο ενισχύεται η ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά τη διατύπωση φόβων περί επικείμενης έλλειψης σε ηλεκτρική ενέργεια και ειδικά εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Α. Τσοχατζόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αφού και νέες μονάδες παραγωγής θα μπουν στο σύστημα, αλλά και ότι θα χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες των διασυνδέσεων με την Ιταλία και τις χώρες των Βαλκανίων.

Αναφορικά με την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ (ζητεί αύξηση 4% από την 1η Ιουλίου), ο Α. Τσοχατζόπουλος κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, αρνούμενος να προσδιορίσει το ύψος των αυξήσεων.

Όπως είπε, η απόφαση της κυβέρνησης θα είναι ”πολιτική” και ”θα ληφθούν υπόψη οι πληθωριστικές εξελίξεις”. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή, της απόφασης θα προηγηθεί και η γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

”Πάντως -σημείωσε- η απόφαση δεν θα είναι άμεση”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αναπροσαρμογή των τιμολογίων δεν θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

Σταμάτης Ζησίμου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v