Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Στα 215 εκ. € τα κέρδη του ομίλου

Στα 215 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank στο α' τρίμηνο, εμφανίζοντας αύξηση 5,7%. Πενταπλασιάστηκαν τα κέρδη από τη "Νέα Ευρώπη". Θετική συνεισφορά από Πολωνία. Τι ειπώθηκε στο conference call.

Eurobank: Στα 215 εκ. € τα κέρδη του ομίλου
Στα 215 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank στο α' τρίμηνο, εμφανίζοντας αύξηση 5,7% σε ετήσια βάση, ευθυγραμμιζόμενα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως αποτυπώθηκαν σε δημοσκόπηση του euro2day και της Thomson, έκαναν λόγο για αύξηση των κερδών κατά 6% στα 216 εκατ. ευρώ με αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 27,7% στα 568 εκατ. ευρώ και ενίσχυση των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες κατά 19% στα 150 εκατ. ευρώ. 

Τα έσοδα του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 20,9% στα 786 εκατ. ευρώ.

Τα οργανικά προ φόρων κέρδη εμφανίζουν άνοδο 24,2% στα 234 εκατ. ευρώ ενώ σημαντική είναι και η αύξηση σε καταθέσεις (31%) και χορηγήσεις (34%) του ομίλου. Παράλληλα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Eurobank διαμορφώνονται στο 2,45% του συνόλου.   

Σημειώνεται ότι πενταπλασιάστηκαν τα κέρδη από τη "Νέα Ευρώπη", σε 36 εκατ. ευρώ με θετική συνεισφορά από Πολωνία.

Το Ενεργητικό της τράπεζας ανήλθε σε €72,2δισ., τα Εποπτικά Ίδια Κεφάλαια σε €5,4δισ. και το Δίκτυο Καταστημάτων, Σημείων Πώλησης και Επιχειρηματικών Κέντρων ξεπέρασε τα 1.570 στο τέλος του Α’ τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Όπως αναφέρει η τράπεζα: "Δεδομένων των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές, η επίτευξη των στόχων κερδοφορίας του Ομίλου για το 2008 καθίσταται πιο απαιτητική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παρόλα αυτά, οι προοπτικές για την επίτευξη των στόχων στη «Νέα Ευρώπη» προδιαγράφονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι κερδοφορίας για το 2010 (καθαρά κέρδη άνω των €1.550εκ.) παραμένουν σε ισχύ".

Τι ειπώθηκε στο conference call

Δεν αναθεωρεί αρνητικά τους οικονομικούς στόχους του 2008 η Eurobank
αν και η διοίκησή της παραδέχτηκε ότι οι συνθήκες είναι δυσκολότερες έναντι των αρχικών προβλέψεων, όπως ανέφερε σε τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου.

Οι συνθήκες στις αγορές έχουν οδηγήσει σε μείωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου της τράπεζας στο 3,22% από 3,28% στα τέλη του 2007.

Η διοίκηση της Eurobank τόνισε ότι το τελευταίο εξάμηνο οι καταθέσεις έχουν ενισχυθεί κατά 6,75 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις έχουν αυξηθεί κατά 7 δισ. ευρώ και υπάρχει ρευστότητα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της τράπεζας σημείωσε ότι καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησής της στα τελευταία δυο τρίμηνα παρά τις δύσκολες συνθήκες στις αγορές, ενώ σημείωσε ότι οι ανάγκες χρηματοδότησής της θα είναι χαμηλότερες των αρχικών προβλέψεων για το 2008.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων

Ο Όμιλος Eurobank EFG κατέγραψε σημαντικές επιδόσεις στην Ελλάδα και τη «Νέα Ευρώπη» το Α’ τρίμηνο του 2008. Μέσα σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό, αβέβαιο και ευμετάβλητο περιβάλλον, Ο Όμιλος συνέχισε την ταχεία οργανική ανάπτυξη του μέσα από στέρεες και υγιείς βάσεις. Το Ενεργητικό ανήλθε σε €72,2δισ., τα Εποπτικά Ίδια Κεφάλαια σε €5,4δισ. και το Δίκτυο Καταστημάτων, Σημείων Πώλησης και επιχειρηματικών Κέντρων ξεπέρασε τα 1.570 στο τέλος του Α’ τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Οι δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν στις κεφαλαιαγορές και χρηματαγορές το Α’ τρίμηνο του 2008 και η αύξηση του κόστους του χρήματος σε ευρώ επηρέασαν εν μέρει την κερδοφορία του Ομίλου. Εντούτοις, η ισχυρή οργανική ανάπτυξη εργασιών στην Ελλάδα και τη «Νέα Ευρώπη» είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των οργανικών προ φόρων κερδών κατά 24,2% σε €234εκ. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ενισχύθηκαν κατά 5,7% και διαμορφώθηκαν σε €215,3εκ. το Α’ τρίμηνο του 2008. Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα αποτελέσματα στο εξωτερικό, με τα καθαρά κέρδη από τη «Νέα Ευρώπη» να ανέρχονται σε €36εκ., από €7εκ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007.

Χορηγήσεις

H συνεχιζόμενη ισχυρή πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα και στη «Νέα Ευρώπη» είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των Χορηγήσεων του Ομίλου κατά 34,2% σε €50,1δισ. στο τέλος Μαρτίου 2008. Ειδικότερα, οι χορηγήσεις στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 20,8% και ανήλθαν σε €39,2δισ., ενώ οι χορηγήσεις στη «Νέα Ευρώπη» υπερδιπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε €10,9δισ., από €4,9δισ. το Α’ τρίμηνο του 2007. Οι νέες χορηγήσεις στη «Νέα Ευρώπη» διαμορφώθηκαν σε €1,7δισ. και ήταν στα ίδια επίπεδα με τις νέες χορηγήσεις στην Ελλάδα το Α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σημειώνεται ότι το 48% των νέων χορηγήσεων εκτός Ελλάδας προέρχεται από την Πολωνία και την Κύπρο.

Οι χορηγήσεις του Ομίλου προς επιχειρήσεις αυξήθηκαν σημαντικά, ως αποτέλεσμα της περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων με τους εταιρικούς πελάτες στην Ελλάδα και τη «Νέα Ευρώπη». Τα υπόλοιπα χορηγήσεων προς επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 35,2% και ανήλθαν σε €26,7δισ., με τις χορηγήσεις προς μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις να καταγράφουν αύξηση κατά 34,6% και να ανέρχονται σε €18,6δισ. και τις χορηγήσεις προς μικρές επιχειρήσεις να ενισχύονται κατά 36,5% σε €8,1δισ.

Υψηλοί ήταν και οι ρυθμοί αύξησης των χορηγήσεων του Ομίλου προς νοικοκυριά. Ειδικότερα, τα υπόλοιπα χορηγήσεων προς νοικοκυριά ενισχύθηκαν κατά 33,1% και ανήλθαν σε €23,4δισ. σε ενοποιημένο επίπεδο, με τα καταναλωτικά δάνεια να αυξάνονται κατά 29,2% σε €11,1δισ. και τα στεγαστικά κατά 36,8% σε €12,3δισ.

Καταθέσεις και Διαχείριση Περιουσίας

Η επιτυχής προσέλκυση νέων πελατών και η δημιουργία νέων καταστημάτων στην Ελλάδα και τη «Νέα Ευρώπη» συνετέλεσαν στην ισχυρή αύξηση των Καταθέσεων για ένα ακόμα τρίμηνο. Ειδικότερα, οι καταθέσεις πελατών του Ομίλου ενισχύθηκαν κατά 31% και διαμορφώθηκαν σε €39,1δισ. το Α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με τα υπόλοιπα να αυξάνονται κατά 24,9% στην Ελλάδα και 75,9% στη «Νέα Ευρώπη» σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο Ομίλου, η διαφορά των νέων χορηγήσεων από τις νέες καταθέσεις περιορίστηκε σε €250εκ. το τελευταίο εξάμηνο, γεγονός που καταδεικνύει την ικανότητα της Τράπεζας να χρηματοδοτεί απρόσκοπτα από ίδιους πόρους την ανάπτυξη των εργασιών της. Την ίδια περίοδο ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις μειώθηκε στο 125,5%, από 130,1%. Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι ο Όμιλος Eurobank EFG έχει σήμερα άμεση διαθέσιμη ρευστότητα (contingent liquidity) που ξεπερνά τα €3,5δισ.

Παρά το ασταθές και δύσκολο περιβάλλον για τη διαχείριση περιουσίας, τα υπό διαχείριση κεφάλαια του Private Banking αυξήθηκαν κατά 5% και διαμορφώθηκαν σε €7,8δισ., ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης εμπειρίας του Ομίλου στο χώρο αυτό. Παράλληλα, σημαντική αύξηση κατά 21,3% σημείωσαν και τα υπό διαχείριση κεφάλαια από τις Ασφαλιστικές Εργασίες και ανήλθαν σε €1,2δισ. στο τέλος του Α’ τριμήνου. Τα συνολικά υπό Διαχείριση Κεφάλαια των Πελατών του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 13,5% και διαμορφώθηκαν σε €52,9δισ., με τα κεφάλαια πελατών στη «Νέα Ευρώπη» να αυξάνονται κατά 55,5% και να διαμορφώνονται σε €7,8δισ., από €5δισ. πέρυσι.

Έσοδα από Τόκους

Η σημαντική αύξηση των χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και ιδιώτες στην Ελλάδα και τη «Νέα Ευρώπη» συνετέλεσαν στην αύξηση των Καθαρών Εσόδων από Τόκους κατά 27,3% σε €566εκ. στο τέλος Μαρτίου 2008. Τα καθαρά έσοδα τόκων που προέρχονται από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό διπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε €155εκ. την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2008, από €79εκ. πέρυσι, συνεισφέροντας κατά 27,3% στα συνολικά καθαρά έσοδα τόκων του Ομίλου. Ταυτόχρονα, το καθαρό περιθώριο επιτοκίου (καθαρά έσοδα από τόκους προς μέσο ενεργητικό) διατηρήθηκε στο 3,2%.

Έσοδα από Αμοιβές και Προμήθειες

Τα Έσοδα από Αμοιβές και Προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 16,1% και διαμορφώθηκαν σε €168εκ. στο τέλος Μαρτίου 2008. Τα έσοδα προμηθειών από τραπεζικές εργασίες αυξήθηκαν κατά 18,1% και ανήλθαν σε €149εκ., ως αποτέλεσμα της ισχυρής επέκτασης του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και των εργασιών στις κεφαλαιαγορές.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν στις αγορές διεθνώς το Α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους και που επηρέασαν αρνητικά τα έσοδα από τη διαχείριση κεφαλαίων, τα έσοδα προμηθειών από τις κεφαλαιαγορές κατέγραψαν σημαντική αύξηση κατά 20,3% και ανήλθαν σε €40εκ., ως αποτέλεσμα των πωλήσεων σε πελάτες του Treasury, των Χρηματιστηριακών Εργασιών στη «Νέα Ευρώπη» και των δραστηριοτήτων Επενδυτικής Τραπεζικής.

Η ταχεία ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Ομίλου στη «Νέα Ευρώπη» είχε ως αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό των εσόδων προμηθειών εκτός Ελλάδας σε €63εκ., από €27εκ. στο τέλος του Α’ τριμήνου του 2007. Η συνεισφορά των εσόδων προμηθειών από τη «Νέα Ευρώπη» στα συνολικά έσοδα προμηθειών του Ομίλου ανήλθε στο 37,3%, από 21,5% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007.

Χρηματοοικονομικά Κέρδη και λοιπά Έσοδα

Τα Συνολικά Έσοδα από Χρηματοοικονομικές Πράξεις αγοράς μετοχών, ομολόγων και συναλλάγματος διαμορφώθηκαν σε €35εκ, από €55εκ. πέρυσι λόγω της δυσμενούς συγκυρίας στις διεθνείς αγορές. Συνολικά, τα έσοδα χρηματοοικονομικών πράξεων μαζί με τα έσοδα από μερίσματα και λοιπές εργασίες του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €52εκ., έναντι €61εκ. το Α΄ τρίμηνο του 2007.

Συνολικά Έσοδα

Οι θετικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς εργασιών του Ομίλου οδήγησαν στην αύξηση των Συνολικών Εσόδων κατά 20,9% σε €786εκ. το Α΄ τρίμηνο του 2008. Οι ταχείς ρυθμοί αύξησης των εργασιών του Ομίλου στη «Νέα Ευρώπη» είχαν ως αποτέλεσμα το διπλασιασμό των εσόδων από την ευρύτερη περιοχή στα €227εκ., από €111εκ. το Α’ τρίμηνο πέρυσι. Η συνεισφορά των εσόδων αυτών στα συνολικά έσοδα του Ομίλου αυξήθηκε σημαντικά στο 28,9%, από 17,1% πέρυσι.

Λειτουργικές Δαπάνες και Αποτελεσματικότητα

Οι Συνολικές Λειτουργικές Δαπάνες αυξήθηκαν με επιβραδυνόμενο ρυθμό κατά 8,6% στην Ελλάδα και 24,4% σε επίπεδο Ομίλου, ενώ σε συγκρίσιμη βάση, η αύξηση των λειτουργικών δαπανών ήταν 16,9% για τον Όμιλο. Στην επιβάρυνση των δαπανών σημαντικό ρόλο έπαιξε η περαιτέρω επέκταση του δικτύου καταστημάτων στη «Νέα Ευρώπη». Σημειώνεται ότι στους τρεις πρώτους μήνες του 2008 δημιουργήθηκαν 50 νέα καταστήματα και σημεία πώλησης στο εξωτερικό.

O Δείκτης Κόστους προς Έσοδα παρέμεινε για τις εργασίες στην Ελλάδα σε χαμηλά επίπεδα για τα διεθνή πρότυπα (40,2%), ενώ βελτιώθηκε σημαντικά στη «Νέα Ευρώπη» σε 66,2%, από 85,4% το περυσινό Α΄ τρίμηνο. Ο δείκτης αποτελεσματικότητας για τον Όμιλο διαμορφώθηκε στο 47,7% στο τέλος του Α΄ τριμήνου 2008

Αποδοτικότητα Ενεργητικού και Ιδίων Κεφαλαίων

Η αύξηση της κερδοφορίας του Ομίλου κατά 5,7% είχε ως αποτέλεσμα οι αποδοτικότητες του μέσου Ενεργητικού και των μέσων Ιδίων Κεφαλαίων να διαμορφωθούν σε 1,3% και 20,0% αντίστοιχα τους τρεις πρώτους μήνες του 2008.

Κεφαλαιακή Επάρκεια και Διαχείριση Κινδύνων

Η Eurobank EFG διατηρεί ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Στο τέλος του Α΄ τριμήνου 2008 ο δείκτης Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙ ανήλθε σε 11,3% και είναι κατά πολύ υψηλότερος από το όριο του 8% που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, ο δείκτης κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης Core Tier Ι παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε σε 8,4% την ίδια περίοδο.

Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα ως συνέπεια της αποτελεσματικής διαχείρισης κινδύνων. Ειδικότερα, ο δείκτης των μη εξυπηρετουμένων δανείων μειώθηκε στο 2,45% των συνολικών χορηγήσεων, από 2,65% το περυσινό Α΄ τρίμηνο.

Οι προβλέψεις ως ποσοστό των ενήμερων χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 1,07% στο τέλος του Α΄ τριμήνου 2008, καλύπτοντας το 86% των επισφαλών απαιτήσεων, ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα στην αγορά. Λαμβανομένων υπόψη των εξασφαλίσεων, ο δείκτης κάλυψης των επισφαλών απαιτήσεων διαμορφώθηκε σε 126%.

Εξελίξεις στη «Νέα Ευρώπη»

Σημαντική ήταν η πρόοδος εργασιών στη «Νέα Ευρώπη» το Α΄ τρίμηνο του 2007. Μέσα σε μόλις 3 μήνες δημιουργήθηκαν 50 νέα καταστήματα, επιχειρηματικά κέντρα και σημεία πώλησης, με αποτέλεσμα το συνολικό δίκτυο να υπερβεί τα 1.010 στο τέλος Μαρτίου 2008. Οι όγκοι εργασιών παρέμειναν ισχυροί, με τις συνολικές χορηγήσεις να διπλασιάζονται και να διαμορφώνονται σε €10,9δισ. και τις Καταθέσεις πελατών να αυξάνονται κατά 76% και να ανέρχονται σε €6,3δισ.

Εντυπωσιακή ήταν η ενίσχυση των εσόδων και της κερδοφορίας τους πρώτους 3 μήνες του 2008. Ειδικότερα, τα συνολικά έσοδα διπλασιάστηκαν σε €227εκ., από €111εκ. πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη πενταπλασιάστηκαν σε €36εκ., από €7εκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Πολωνία συνεισέφερε θετικά στην κερδοφορία του Ομίλου κατά €1,8εκ., σε λιγότερο από 2 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της Polbank EFG.

Κατά το Α’ τρίμηνο του 2008 ο Όμιλος Eurobank EFG έλαβε την επίσημη άδεια από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για την ίδρυση και λειτουργία θυγατρικής Τραπεζικής Εταιρείας στην Κύπρο με την επωνυμία Εurobank EFG Cyprus Ltd. Η νέα αυτή εταιρία θα αποτελέσει τη βάση της ανάπτυξης του επιχειρηματικού σχεδίου του Ομίλου στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εργασίες του υφιστάμενου υποκαταστήματος στη Λευκωσία έχουν ήδη μεταφερθεί στη νέα θυγατρική Τράπεζα του Ομίλου. Οι δραστηριότητες στην Κύπρο αναμένεται να γίνουν κερδοφόρες μέσα στο 2008.

Ταυτόχρονα, ο Όμιλος εξασφάλισε την επίσημη άδεια από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας για την ίδρυση και λειτουργία Γραφείου Αντιπροσωπείας στη Μόσχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v