Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοχλός: Το «αίνιγμα» της μετοχής

Με τη μετοχή της Μοχλός να έχει χάσει γύρω στο 70% από το μέγιστο του καλοκαιριού, το P/E του 2007 με βάση τα επαναλαμβανόμενα κέρδη είναι πλέον χαμηλότερο του 5. Στο 1,5 εκατ. ευρώ οι ζημίες από την Αμερική.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Μοχλός: Το «αίνιγμα» της μετοχής
Με τη μετοχή να έχει χάσει γύρω στο 70% από το μέγιστο του καλοκαιριού, το P/E του 2007 με βάση τα επαναλαμβανόμενα κέρδη είναι πλέον χαμηλότερο του 5! Όμως, γιατί η εισηγμένη αποφεύγει να δώσει έμφαση στις δραστηριότητες των ΗΠΑ για λογαριασμό της προβληματικής TOUSA, οι οποίες την «έβαλαν μέσα» στο τελευταίο τρίμηνο του 2007 1,5 εκατ. ευρώ;

Τι συμβαίνει τελικά με τη μετοχή της κατασκευαστικής εταιρίας Μοχλός που από το 1 ευρώ το περυσινό καλοκαίρι έχει κατρακυλήσει στα 27 λεπτά, όταν παράλληλα οι επιδόσεις του εισηγμένου ομίλου έχουν παρουσιάσει άνοδο;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Μοχλός πέρυσι επέστρεψε σε κερδοφόρα πορεία, σημειώνοντας καθαρά κέρδη 2,22 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το αποτέλεσμα θα ήταν σαφώς καλύτερο αν δεν προέκυπταν μη επαναλαμβανόμενοι παράγοντες, όπως έκτακτη ζημία 1,3 εκατ. ευρώ από φορολογικό έλεγχο παλαιότερων χρήσεων, επιβάρυνση 1,76 εκατ. ευρώ από διακοπείσες εργασίες, καθώς και μη λειτουργικό κέρδος από ανατίμηση ακινήτων (1,04 εκατ. ευρώ).

Με βάση λοιπόν την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 19,1 εκατ. ευρώ, το P/E της μετοχής υπολογίζεται στο 8,6 και αν αφαιρεθούν οι μη επαναλαμβανόμενοι παράγοντες τότε μιλάμε για δείκτη μικρότερο του 5...

Η μετοχή μάλιστα δεν φάνηκε να «συγκινείται» καθόλου ούτε και από το περιεχόμενο του δελτίου Τύπου που εξέδωσε η εισηγμένη εταιρία με θέμα τα αποτελέσματα του 2007, στο οποίο επισημαίνονταν τα εξής: 

* Οι οικονομικές επιδόσεις του 2007, που είχαν ως αποτέλεσμα την επιστροφή στην κερδοφορία. 

*  Οι νέες συμβάσεις ύψους 126 εκατ. ευρώ που υπογράφηκαν μέσα στο 2007, με αποτέλεσμα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του ομίλου να διαμορφωθεί στις 31/12/2007 στα 258,57 εκατ. ευρώ. 

* Η σειρά νέων συμβάσεων, τις οποίες είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε μέσω άλλης μορφής θα διεκδικούσε στο μέλλον.

* Η έκφραση της ικανοποίησης από τη διοίκηση του Μοχλού για τις εξελίξεις οι οποίες, κατά τα γραφόμενα της διοίκησης, «επιβεβαιώνουν την αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας, σύμφωνα με τον γενικότερο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό αυτής, με μεγάλη γεωγραφική διασπορά».

Τίποτε για την Αμερική

Στο ίδιο δελτίο Τύπου, όμως, δεν υπήρξε καμία απολύτως αναφορά για τη δραστηριότητα της εισηγμένης εταιρίας στις ΗΠΑ.

Όμως και στην έκθεση διαχείρισης της εταιρίας για την περυσινή χρήση -έκτασης κάποιων σελίδων- το μόνο που αναφέρεται περί των ΗΠΑ είναι ότι «το 2007 συνεχίστηκαν οι κατασκευαστικές δραστηριότητες στον τομέα του home building στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της εκεί λειτουργίας της TOUSA, του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής».

Ταυτόχρονα και στο κομμάτι των οικονομικών καταστάσεων που αναφέρεται στις προοπτικές για το 2008 δεν γίνεται λόγος για τη δραστηριοποίηση της Αμερικής (μιλά για τα ΣΔΙΤ και για προσπάθεια επέκτασης δραστηριοτήτων σε νέες χώρες).

Κι όμως, ο κύκλος εργασιών της Μοχλός στις ΗΠΑ πέρυσι ανήλθε στα 222 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 58% του συνολικού ενοποιημένου τζίρου!

Υπάρχουν όμως και δύο ακόμη λόγοι για τους οποίους προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με τις δραστηριότητες της Αμερικής:

Πρώτον, ενώ το 2006 φαίνονταν να είναι «λογιστικού χαρακτήρα» (κύκλος εργασιών ίσος με το κόστος των πωληθέντων, άρα μηδενική η συμβολή στο τελικό αποτέλεσμα), τα πράγματα άλλαξαν κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2007!

Συγκεκριμένα, ενώ στα αποτελέσματα εννεαμήνου η δραστηριότητα στις ΗΠΑ συνέχισε να σημειώνει μεγάλους τζίρους και οριακά αποτελέσματα (177,3 εκατ. και 2 χιλιάδες ευρώ, αντίστοιχα), στο σύνολο της χρήσης από τις ΗΠΑ προέκυψε ζημία ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, για την οποία δεν γίνεται καμία αναφορά στο δελτίο Τύπου της εισηγμένης!

Και δεύτερον, είναι γνωστό πόσο μεγάλα οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει στην Αμερική η θυγατρική της Τεχνικής Ολυμπιακής TOUSA, με την οποία είναι συνδεδεμένες οι δραστηριότητες της Μοχλός στις ΗΠΑ.

Από τις απαντήσεις γύρω από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ίσως προκύψουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τον όμιλο και για τη μετοχή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v