Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς - ETBA: Στο 1: 2,4 η σχέση ανταλλαγής

Τη συγχώνευση με απορρόφηση της ΕΤΒΑ από την Τράπεζα Πειραιώς ενέκρινε νωρίτερα το πρωί το συμβούλιο διευθυντών της Τράπεζας Πειραιώς, με τη σχέση ανταλλαγής να διαμορφώνεται σε μία μετοχή της Πειραιώς για κάθε 2,4 μετοχές της ΕΤΒΑ.

Πειραιώς - ETBA:  Στο 1: 2,4 η σχέση ανταλλαγής
Τη συγχώνευση με απορρόφηση της ΕΤΒΑ από την Τράπεζα Πειραιώς ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, με τη σχέση ανταλλαγής να διαμορφώνεται σε μία μετοχή της Πειραιώς για κάθε 2,4 μετοχές της ΕΤΒΑ.

Με βάση αυτή τη σχέση ανταλλαγής, η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου διαμορφώνεται στο 6,3%, καθώς ο δημόσιος τομέας (ΔΕΚΑ) έχει το 8% της ΕΤΒΑ, ενώ η Αγροτική Τράπεζα ελέγχει το 9,25% της ΕΤΒΑ.

Ετσι με βάση τη σχέση ανταλλαγής 1:2,4 τα ποσοστά των ΔΕΚΑ και ΑΤΕ θα ανέλθουν στο 6,3% της νέας Πειραιώς, η οποία θα προκύψει μετά τη συγχώνευσή της με την ΕΤΒΑ.

Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς στη συνεδρίασή της 20/6/2003 ενέκρινε το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης για τη συγχώνευση της Τράπεζας Πειραιώς με απορρόφηση της ΕΤΒΑ.

Σύμφωνα με το καταρτισθέν Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης:

Α) Ως δίκαιη και εύλογη σχέση ανταλλαγής μετοχών, με βάση τα οικονομικά δεδομένα των δύο συγχωνευομένων πιστωτικών ιδρυμάτων, θα προταθεί στη γενική συνέλευση που θα κληθεί να εγκρίνει τη συγχώνευση η σχέση 2,402112 προς 1 και συνεπώς:

* κάθε μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς θα ανταλλάσσει μία ονομαστική με ψήφο μετοχή ονομαστικής αξίας 3,28 ευρώ που κατέχει με μία ονομαστική με ψήφο μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ονομαστικής αξίας 4,15 ευρώ καθεμία, που θα εκδοθεί μετά τη συγχώνευση.

* κάθε μέτοχος της ΕΤΒΑ θα ανταλλάσσει μία ονομαστική με ψήφο μετοχή ονομαστικής αξίας 3,70 ευρώ που κατέχει με 0,416300 ονομαστικές μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς ονομαστικής αξίας 4,15 ευρώ η καθεμία, που θα εκδοθούν μετά τη συγχώνευση.

Β) Το μετοχικό κεφάλαιο της απορροφώσας εταιρίας Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. θα αυξηθεί κατά το κεφάλαιο της απορροφώμενης εταιρίας ΕΤΒΑ και, μετά τη λόγω σύγχυσης μείωσή του κατά το ποσό συμμετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στην ΕΤΒΑ των 370.000.000 ευρώ και την προς το σκοπό στρογγυλοποίησης της νέας ονομαστικής τιμής ανά μετοχή αύξησή του κατά ποσό 1.299.770,63 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση αποθεματικού από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, θα ανέλθει με τη συγχώνευση στο συνολικό ποσό των 819.949.119,15 ευρώ, διαιρούμενο σε 197.578.101 ονομαστικές με ψήφο μετοχές ονομαστικής αξίας 4,15 ευρώ η καθεμία.

Έτσι, σύμφωνα με flash note της Marfin Hellenic Χρηματιστηριακής, η σχέση ανταλλαγής παρέχει premium (περίπου 6,6%) υπέρ των μετόχων της ΕΤΒΑ σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει στο πρωινό της report η EFG Eurobank Securities, η Πειραιώς θα κληθεί να καταβάλει 2,78 ευρώ για κάθε μετοχή της ΕΤΒΑ (σε νέες μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς), έναντι προηγούμενης τιμής 5,1 ευρώ ανά μετοχή, ποσό το οποίο καθόριζε η συμφωνία με το Δημόσιο το 2001.

Και από την πλευρά της η Εθνική ΑΧΕ εκτιμά ότι η σχέση ανταλλαγής παρέχει premium (περίπου 6,6%) υπέρ των μετόχων της ΕΤΒΑ σε σχέση με την τρέχουσα τιμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v