Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΒΖ: "Θα προχωρήσει το project της βιοαιθανόλης"

Αποφασισμένη να αναδείξει ανάδοχο για το project της βιοαιθανόλης εμφανίζεται η διοίκηση της ΕΒΖ. Στα τέλη Μαΐου η πρόταση του Συμβούλου, έως τα μέσα Ιουνίου η ανάθεση. Από Motor Oil και Cal West-Pacific Ethanol οι προτάσεις.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΕΒΖ: Θα προχωρήσει το project της βιοαιθανόλης
Στα τέλη Μαΐου αναμένεται να υποβάλει στη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης την πρόταση του ο σύμβουλος, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δύο οικονομικών προσφορών που κατατέθηκαν για το project της βιοαιθανόλης.

Μετά το άνοιγμα των φακέλων κρίθηκε απαραίτητο να δοθούν διευκρινίσεις από τους επενδυτές για μια σειρά ζητήματα που έχουν να κάνουν όχι μόνο με τεχνικά θέματα αλλά και με οικονομικά, ακόμη και για τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης της επένδυσης.

Από την πλευρά του συμβούλου επισημαίνεται ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο project και η αξιολόγηση θα χρειαστεί χρόνο ο οποίος δεν προσδιορίζεται. Ωστόσο, η διοίκηση της ΕΒΖ θέτει το αργότερο έως τα τέλη Μαΐου την προθεσμία να έχει από τον σύμβουλο την πρότασή του, την οποία θα εξετάσει για να λάβει και την τελική απόφαση. Σε αυτή τη χρονική στιγμή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Να επιλεγεί δηλαδή είτε η μία είτε και οι δύο προσφορές.

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια πηγή της ΕΒΖ που μίλησε στο euro2day.gr υπενθύμισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι «το project θα προχωρήσει».Υπό αυτήν την έννοια φαίνεται ότι η διοίκηση της ΕΒΖ είναι αποφασισμένη να αναδείξει ανάδοχο για την επένδυση. Εφόσον τελικά η πρόταση του συμβούλου υποβληθεί στα τέλη Μαΐου, θα χρειαστούν περίπου δεκαπέντε ημέρες για την αξιολόγησή της από την ΕΒΖ, ώστε η ανάθεση να γίνει έως τα μέσα Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι οικονομικές προσφορές για τη βιοαιθανόλη υπέβαλαν τελικά δύο από τους εννέα προκριθέντες στη short list, η Motor Oil και η αμερικανική Cal West-Pacific Ethanol.

Στη short list συμπεριλαμβάνονταν οι εξής εταιρίες: η τουρκική Tarkim A.S., η Cal West-Pacific Ethanol, η RF Energy των ομίλων Φειδάκη και Ρέστη, η κοινοπραξία J&P Άβαξ Α.Ε. με τη Lurgi AG, η βρετανική Bioethanol Overseas Ltd. σε συνεργασία με τη Royal Bank Of Scotland, η Swissmarine-Solaris με την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης Verbio, η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου και η Motor Oil.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v