Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lavipharm: Διανομή μερίσματος 0,04 ευρώ

Τη διανομή μερίσματος 0,04 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2002 ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων της Lavipharm. Από σήμερα 20 Ιουνίου 2003 η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης 2002.

Lavipharm: Διανομή μερίσματος 0,04 ευρώ
Τη διανομή μερίσματος 0,04 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2002 ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων της Lavipharm, που πραγματοποιήθηκε χθες 19 Ιουνίου.

Δικαιούχοι είσπραξης του μερίσματος θα είναι οι κάτοχοι μετοχών και της Πέμπτης, 19 Ιουνίου 2003, ενώ από την Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2003, η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης 2002.

Η ημερομηνία πληρωμής του μερίσματος θα ανακοινωθεί στον Τύπο.

Στη γενική συνέλευση, λόγω της μη επίτευξης της απαιτούμενης απαρτίας, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε τη διεξαγωγή της Α’ Επαναληπτικής Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, την Τρίτη 8 Ιουλίου του 2003, με μόνο θέμα την έγκριση προγράμματος διάθεσης μετοχών με τη μορφή δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών (Stock Οption).

Στα αποτελέσματα του 2002, στις διεθνείς και εγχώριες αναπτυξιακές δραστηριότητες, στις προοπτικές για το 2003, στη μακροπρόθεσμη στρατηγική του ομίλου, αλλά και στο παγκόσμια αντίξοο οικονομικό περιβάλλον αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lavipharm, κ. Θανάσης Λαβίδας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

”Το 2002 δεν ήταν ευνοϊκό για την παγκόσμια οικονομία, με αποτέλεσμα άτομα, εταιρίες ακόμα και κράτη να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, η Lavipharm κινήθηκε με συνέπεια προσφέροντας ποιότητα και καινοτομία στα αγαθά και τις υπηρεσίες της, συμμετέχοντας σε στρατηγικές συμμαχίες και εκσυγχρονίζοντας έγκαιρα την υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό της, κινήσεις που της επέτρεψαν να συνεχίσει την πρόοδό της”.

Οι σημαντικότερες συμφωνίες και δραστηριότητες του ομίλου στο έτος 2002 ήταν:

* H υπογραφή συμφωνίας αποκλειστικής διανομής των προϊόντων της GlaxoSmithKline και της Boehringer Ingelheim.

* H απόφαση για την μετεγκατάσταση του κέντρου διανομής και η δημιουργία νέων, υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων στον Αυλώνα, μια επένδυση που υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2004.

* Ο διαχωρισμός της δραστηριότητας της φαρμακαποθήκης από εκείνη της διανομής, με αποτέλεσμα μια νέα εταιρία να προστεθεί στον όμιλο, η Pharma Logistics.

* Η δημιουργία άλλης μιας νέας εταιρίας παροχής υπηρεσιών στα φαρμακεία, με την επωνυμία Pharma Plus.

* Η τήρηση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης και η ευαισθητοποίηση της διοίκησης στην αμφίδρομη επικοινωνία οδήγησε στην επιλογή της Lavipharm από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως μία από τις 30 εισηγμένες εταιρίες σε σύνολο 341 που πληρούν τα ”Ποιοτικά Κριτήρια Προβολής Εισηγμένων Εταιριών”.

* Η ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των δερμοκαλλυντικών προϊόντων CASTALIA και οι πωλήσεις της στην Ταϊβάν, την Κορέα, τον Λίβανο, την Πολωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και σύντομα και στην Κίνα.

* Η κυκλοφορία του καινοτόμου αντιρυτιδικού επιδερμικού συστήματος (anti-wrinkle patch) στην εξειδικευμένη, τεχνολογικά αναπτυσσόμενη και ταυτόχρονα απαιτητική αγορά της Ιαπωνίας.

* Οι νέες τεχνολογίες, κατοχυρωμένες με Πρωτογενή Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας, που αναπτύσσουν τα ερευνητικά εργαστήρια της Lavipharm στην Αμερική και τη Γαλλία και οι οποίες εφαρμόζονται σε γνωστές φαρμακευτικές και καλλυντικές ουσίες και οδηγούν σε νέα προϊόντα.

”Hδη, διαδραματίζουμε ένα διεθνή ρόλο στον τομέα της φαρμακευτικής τεχνολογίας, συνεργαζόμαστε με μεγάλο αριθμό πολυεθνικών εταιριών στους τομείς των φαρμάκων, καλλυντικών και άλλων προϊόντων υγείας, ανοίγουμε συνεχώς νέες αγορές και έχουμε γίνει μία από τις ελάχιστες ελληνικές εταιρίες με διεθνή παρουσία”, επισήμανε ο κ. Λαβίδας.

Ειδικότερα για το έτος 2002, ο κ. Λαβίδας τόνισε ότι τα οικονομικά μεγέθη και οι εξελίξεις ήταν σημαντικές. Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας του oμίλου Lavipharm αυξήθηκαν κατά 43,5%, φθάνοντας στα 5,4 εκ. ευρώ από 3,7 εκατ. ευρώ που ήταν το 2001. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα 304,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 5%. Οι συνολικές επενδύσεις του Ομίλου ξεπέρασαν τα 22 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων της εισηγμένης Lavipharm ανήλθαν στα 6,7 εκατ. ευρώ από 5,9 εκατ. ευρώ που ήταν το 2001, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 13,7%, ενώ οι ίδιες πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 27,0 εκατ. ευρώ.

Στην αναφορά του στο α’ τρίμηνο του 2003, ο κ. Λαβίδας, παρέθεσε τις σημαντικότερες εξελίξεις, που ήταν:

* Η ολοκλήρωση της πρώτης εφαρμογής της τεχνολογίας Solid Gel, που αφορά στον τρόπο χορήγησης και τη μεταφορά δραστικών ουσιών, για λογαριασμό της γνωστής εταιρίας Yves Saint Laurent.

* H συνεργασία με την αμερικανική Senetek για την παρουσίαση μιας καινοτόμου σειράς και η μελλοντική συνεργασία για την ανάπτυξη νέων προϊόντων χρησιμοποιώντας τις αποκλειστικές τεχνολογίες της Lavipharm.

* H υπογραφή συμφωνίας με γνωστή ευρωπαϊκή φαρμακευτική εταιρία, για την ανάπτυξη δύο προϊόντων κατά του καπνίσματος, που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά το 2005.

* H υπογραφή συμφωνίας με την GlaxoSmithKline για την παγκόσμια αποκλειστικότητα της χρήσης των εφαρμογών της τεχνολογίας των υπερκρίσιμων υγρών της Lavipharm για συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες. H συνεργασία αυτή σηματοδοτεί το συνεχές και αυξανόμενο ενδιαφέρον για την τεχνολογία των υπερκρίσιμων υγρών στον παγκόσμιο φαρμακευτικό χώρο και επιβεβαιώνει τη στρατηγική απόφαση της Lavipharm να επενδύσει σε αυτό τον τομέα.

Οσον αφορά στις προοπτικές του ομίλου στο άμεσο μέλλον, ο κ. Λαβίδας ανάφερε ότι η στρατηγική ανάπτυξης θα επικεντρωθεί σε δύο στόχους:

* Σε διεθνές επίπεδο, στην αξιοποίηση των καινοτόμων τεχνολογιών της Lavipharm για την ανάπτυξη πρωτοποριακών προϊόντων για ίδιο λογαριασμό αλλά και λογαριασμό μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, ενισχύοντας έτσι το διεθνή χαρακτήρα του ομίλου, αυξάνοντας την εξαγωγική του δραστηριότητα και κατακτώντας ηγετική θέση στον χώρο της παγκόσμιας φαρμακευτικής υψηλής τεχνολογίας.

*Στην ελληνική αγορά, στην υπογραφή συμφωνιών με πολυεθνικές εταιρίες του κλάδου στον τομέα παροχής υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών, στον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου των προϊόντων του ομίλου και παράλληλα στην ικανοποίηση των απαιτητικών αναγκών του σύγχρονου καταναλωτή της αγοράς φαρμακείου σε στενή συνεργασία με τον επιστήμονα - φαρμακοποιό.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Λαβίδας ευχαρίστησε τους μετόχους για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στην εταιρία και τόνισε: ”Στοχεύοντας πάντα στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ανθρώπου μέσα από επαναστατικές φαρμακευτικές τεχνολογίες, η Lavipharm προχωρά μπροστά με προσεκτικό σχεδιασμό κινήσεων, συντονισμό, μεθοδικότητα, συνεχή εγρήγορση και διορατικότητα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v