Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν ανανεώνεται το ομολογιακό της Εθνικής

Την επιστροφή στο Δημόσιο των ομολόγων έκδοσης 1998, μετατρέψιμων σε μετοχές της Εθνικής ανακοίνωσε ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης, μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση της τράπεζας. Ο ίδιος δήλωσε ότι το θέμα της ΕΧΑΕ έχει σχεδόν τελειώσει. Τα σενάρια για την επίλυση του ταμειακού προβλήματος που δημιουργεί η επαναγορά του υφιστάμενου ομολογιακού.

Δεν ανανεώνεται το ομολογιακό της Εθνικής
Την επιστροφή των ομολόγων έκδοσης 1998, μετατρέψιμων σε μετοχές της Εθνικής, στο Δημόσιο αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, κ. Ν. Χριστοδουλάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της τράπεζας.

Ο υπουργός είπε ότι με την επιστροφή των ομολόγων διευκολύνονται οι στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες επόμενες κινήσεις για το μερίδιο που έχει το Δημόσιο στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, είναι πιθανή η διάθεση ποσοστού 10% της ΕΤΕ σε θεσμικούς επενδυτές κατα τη διάρκεια του β΄ εξαμήνου, εφόσον οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές.

Αλλες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι το Δημόσιο (μέσω της ΔΕΚΑ) έχει την ευχέρεια να συνάψει νέο ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές, λύση μέσω της οποίας θα μπορέσει να κρατήσει τα δικαιώματα ψήφου (όπως άλλωστε συνέβη και με το προηγούμενο μετατρέψιμο ομολογιακό) και να ”παραχωρήσει” τις μετοχές της ΔΕΚΑ (μέρος ίσο με αυτές που λαμβάνει πίσω ή και περισσότερες) σε premium, έναντι της οποιασδήποτε τρέχουσας τιμής, ώστε να λύσει το ταμειακό πρόβλημα που δημιουργεί η επαναγορά του υφιστάμενου ομολογιακού.

Για παράδειγμα, εάν δοθεί ένα 10% των μετοχών της ΕΤΕ μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού, τα χρήματα που θα εισπράξει, θα είναι σαφώς υψηλότερα (με τη μορφή δανείου βεβαίως) απ’ ό,τι αν γίνει διάθεση των ίδιων μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές.

Σημειώνεται ότι τα ομόλογα αντιστοιχούν στο 6,9% του κεφαλαίου της Εθνικής και το συνολικό ποσοστό του Δημοσίου στην ΕΤΕ θα ανέρχεται πλέον στο 20%-21%, χωρίς όμως οποιαδήποτε μεταβολή στα δικαιώματα ψήφου, τα οποία δεν είχαν παραχωρηθεί.

Σημειωτέον οτι υπάρχει και τρίτη λύση, δηλαδή η έκδοση ομολογιακού μη μετατρέψιμου σε μετοχές, για την κάλυψη της ”ταμεικής εκροής”.

Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι με την εξόφληση των ομολόγων δεν θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος, καθώς οι τίτλοι αυτοί είχαν προσμετρηθεί στο δημόσιο χρέος με απόφαση της Eurostat από το φθινόπωρο του 2002.

Οσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση της ΕΧΑΕ, ο υπουργός είπε ότι μετά τη σημερινή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Οικονομίας με τις διοικήσεις των τραπεζών, η υπόθεση έχει σχεδόν τελειώσει. Το Δημόσιο αποφάσισε την επιστροφή του ομολογιακού δανείου της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο είχε συναφθεί από το 1998.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας

Το Δημόσιο αποφάσισε την επιστροφή του ομολογιακού δανείου της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο είχε συναφθεί από το 1998.

Η επιστροφή δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο δημόσιο χρέος, δεδομένου ότι έχει ήδη εγγραφεί στο χρέος από πέρσι, κατόπιν των νέων οδηγιών της Eurostat.

Η επαναφορά των μετοχών στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΚΑ θα διευκολύνει τις στρατηγικές επιλογές του Δημοσίου, σε συνεργασία με τη διοίκηση της Εθνικής, για την περαιτέρω ισχυροποίησή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v