Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Προωθεί επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ στη Ρόδο

Συνολικές επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ περίπου θα πραγματοποιήσει η ΔΕΗ Α.Ε. στη Ρόδο, προκειμένου να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα επάρκειας και να καλύπτεται πλήρως η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΕΗ: Προωθεί επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ στη Ρόδο
Συνολικές επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ περίπου θα πραγματοποιήσει η ΔΕΗ Α.Ε. στη Ρόδο, προκειμένου να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα επάρκειας και να καλύπτεται πλήρως η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος στους τοπικούς παράγοντες, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής επίσκεψης που πραγματοποίησε κατά το τριήμερο 18 -20 Απριλίου.

Ειδικότερα, στην ενημέρωση που πραγματοποίησε στους τοπικούς παράγοντες της Ρόδου ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε τα ακόλουθα:

* Η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην κατασκευή ενός σύγχρονου και φιλικού προς το Περιβάλλον εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 120 MW σε έκταση 95 στρεμμάτων που βρίσκεται στη Νότια Ρόδο. Στις 27 Μαϊου ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός και θα ανοίξουν οι προσφορές, ενώ μέχρι τα τέλη του 2008 υπολογίζεται ότι θα έχει υπογραφεί η σύμβαση με το μειοδότη, ο οποίος θα αναλάβει το έργο μελέτης – κατασκευής του σημαντικού αυτού ενεργειακού έργου που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία σταδιακά το 2011-12.

* Η θέση ανάπτυξης του εργοστασίου σε χώρο που απέκτησε η ΔΕΗ από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου ελαχιστοποιεί την οπτική όχληση και η άριστη περιβαλλοντική συμπεριφορά του θα εξασφαλίζεται με την εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών που απαιτεί η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

* Μετά την ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου στη Νότια Ρόδο ο υφιστάμενος Σταθμός στη Σορωνή θα συνεχίσει να λειτουργεί, αφού προηγουμένως αποσυρθούν οι παλαιότερες Μονάδες του που εμφανίζουν χαμηλή απόδοση και αξιοπιστία. Ο χρόνος λειτουργίας των Μονάδων του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Σορωνής στη διάρκεια του έτους θα περιορισθεί σημαντικά, καθώς ο Σταθμός θα καλείται πλέον να καλύπτει ζήτηση ενδιαμέσου φορτίου και αιχμής.

* Μέχρι να καταστεί δυνατή η έναρξη λειτουργίας του νέου ΑΗΣ στη Νότια Ρόδο η αυξημένη ζήτηση του νησιού κατά τους θερινούς μήνες θα αντιμετωπισθεί με τη χρησιμοποίηση πρόσθετων καινουργών φορητών Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ) συνολικής ισχύος 25 MW που έχει ήδη προμηθευτεί η ΔΕΗ. Τα Η/Ζ αυτά η Επιχείρηση προτίθεται να εγκαταστήσει προ της έναρξης του θέρους στον ΑΗΣ Σορωνής και στους Υποσταθμούς (Υ/Σ) Αφάντου και Ιαλυσσού ύστερα από την αποδοχή εκ μέρους των αρχών Αφάντου και Ιαλυσσού να αναλάβουν μέρος του βάρους της όχλησης που θα προκληθεί από την προσθήκη του εν λόγω παραγωγικού δυναμικού. Τα νέα φορητά Η/Ζ θα υποκαθιστούν τη λειτουργία πεπαλαιωμένων αεροστροβίλων (Α/Σ) του ΑΗΣ Σορωνής μέχρις ότου τεθεί σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο.

* Παράλληλα με τα έργα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει και πραγματοποιεί σημαντικά έργα ενίσχυσης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την κατασκευή νέων υποσταθμών, γραμμών μεταφοράς και υπόγειων καλωδιακών γραμμών κλπ με αναβάθμιση της τάσης από τα 66 KV στα 150 KV. Το συνολικό κόστος των νέων έργων και αναβαθμίσεων του δικτύου μεταφοράς έχει προϋπολογισθεί στα 57 εκατ. ευρώ περίπου.

Ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος μετέβη στη Νότια Ρόδο και ενημερώθηκε για τους χώρους κατασκευής και τις τεχνικές λεπτομέρειες του νέου εργοστασίου που θα κατασκευασθεί στην περιοχή. Επίσης, συναντήθηκε με το Δήμαρχο Νότιας Ρόδου κ. Μ. Σαββή και δημοτικούς συμβούλους τους οποίους διαβεβαίωσε ότι το νέο εργοστάσιο θα πληροί τις βέλτιστες τεχνικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, συμβάλλοντας, μεταξύ των άλλων, και στην ευρύτερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής.

Ενημερωτική συνάντηση του κ. Αθανασόπουλου πραγματοποιήθηκε και με τους ενεργειακούς δημάρχους της περιοχής στην οποία βρίσκεται το εργοστάσιο της Επιχείρησης στη Σορωνή, όπου συζητήθηκαν θέματα που ενδιαφέρουν τους κατοίκους της γύρω περιοχής. Επίσης, στους χώρους του ΑΗΣ Σορωνής ο κ. Τ. Αθανασόπουλος συναντήθηκε και ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τα στελέχη της ΔΕΗ στη Ρόδο.

Το πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Τ. Αθανασόπουλο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του συνόδεψαν ο αντιπρόεδρος κ. Νίκος Χατζηαργυρίου, οι γενικοί διευθυντές Παραγωγής κ. Αβραάμ Μιζάν και Μεταφοράς κ. Δημήτρης Μπουσδέκης, καθώς και άλλα διευθυντικά στελέχη της Επιχείρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v