Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Στόχος η αύξηση 11% στα EBITDA

Ανοδος των πωλήσεων 7-8%, EBITDA 9-11% και των κερδών ανά μετοχή (EPS) 10-12%, αποτελούν του στόχους που έθεσε για το 2008, η Frigoglass και παρουσίασε σήμερα στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών.

Frigoglass: Στόχος η αύξηση 11% στα EBITDA
Πραγματοποιήθηκε σήμερα 18/4/2008, στα γραφεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών στην Αθήνα, η παρουσίαση της εταιρείας Frigoglass στο πλαίσιο της Ετήσιας Ενημέρωσης των Αναλυτών. Τα στελέχη της εταιρείας αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα του Έτους 2007 καθώς και στις προοπτικές και στους στρατηγικούς στόχους.

Οι Ενοποιημένες Πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13,1% για το σύνολο του έτους 2007, ανερχόμενες σε €453,4 εκατ., ωθούμενες από την αύξηση των Πωλήσεων στον Κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης, καθώς και από τη συνεχιζόμενη δυναμική ανάπτυξη του τομέα του Γυαλιού στη Νιγηρία. Αυτές οι επιδόσεις είναι ιδιαίτερα θετικές λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση κατά 30,7% των πωλήσεων στην αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους.

Τα Μεικτά Κέρδη παρουσίασαν άνοδο 11,6% και ανήλθαν σε €124,3 εκατ. για το σύνολο του έτους. Το περιθώριο Μεικτού Κέρδους ανήλθε σε 27,4%, υποχώρηση 40 μονάδων βάσης έναντι του αντίστοιχου ποσοστού του προηγουμένου έτους, εξαιτίας ανόδου του περιθωρίου κόστους πρώτων υλών κατά 120 μονάδες βάσης.

Το 2007 τα Λειτουργικά Κέρδη (EBIT) αυξήθηκαν κατά 13,6% και ανήλθαν σε €71,3 εκατ., ενώ το περιθώριο λειτουργικού κέρδους αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης και ανήλθε σε 15,7% παρά τις επιπτώσεις του υψηλού κόστους πρώτων υλών και των δαπανών που αφορούσαν το νέο εργοστάσιο στην Κίνα.

Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες (πρό αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης) αυξήθηκαν κατά 8,3% στα €86,9 εκατ. Οι ταμειακές ροές μετά τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης υποχώρησαν κατά 5,7% στο ποσό των €53 εκατ. ως αποτέλεσμα των υψηλότερων αποθεμάτων λόγω της προαγοράς πρώτων υλών στο τέλος του 2007 καθώς και των υψηλών πωλήσεων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2007.

Οι στόχοι που έθεσε η εταιρεία για το 2008 ειναι άνοδος των πωλήσεων 7-8%, EBITDA 9-11% και των κερδών ανά μετοχή (EPS) 10-12%. H Frigoglass πιστεύει ότι οι στόχοι αυτοί είναι εφικτοί παρά τις πιέσεις από το κόστος των πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο και το περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί, μέσω βελτιστοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας και διαχείρισης του κόστους. Η Εταιρεία προβλέπει οι κεφαλαιακές δαπάνες να ανέλθουν στα 27-29 εκατομμύρια Ευρώ.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της γεωγραφικής εξάπλωσης η Frigoglass προχώρησε σε συμφωνία εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου μετοχών από τους κύριους μετόχους της “SFA Sogutma Sanayi Ic ve D?s Ticaret A.S,» που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας υπόκειται στην έγκριση των ρυθμιστικών αρχών της Τουρκίας.

Η Frigoglass θα εξαγοράσει έως το 86% του μετοχικού της κεφαλαίου και το καθαρό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ (εξαιρουμένων των εξόδων εξαγοράς) συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης χρέους.

Η συναλλαγή αναμένεται να συμβάλλει θετικά στα κέρδη ανά μετοχή κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου πλήρους ενοποίησης.

Ο κύριος Πέτρος Διαμαντίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας αναφέρθηκε στην εξαγορά της SFA τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή συμβαδίζει με τη στρατηγική της γεωγραφικής εξάπλωσης της εταιρείας, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι η ισχυρή παρουσία της SFA στις αγορές της ζυθοποιίας, των χυμών και των γαλακτοκομικών προϊόντων θα ενδυναμώσει την πελατειακή βάση της Frigoglass.

* Η αναλυτική παρουσίαση δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v