Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρία «νέα όπλα» για την Αλουμύλ

Με ισχυρές «ρεζέρβες» σε μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο αλουμινίου βρίσκεται η Αλουμύλ. Το 2008 δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, ωστόσο υπάρχουν καινούργιοι παράγοντες ικανοί να επηρεάσουν τα αποτελέσματά της.

  • του Ζαφείρη Σταθόπουλου
Τρία «νέα όπλα» για την Αλουμύλ
Με ισχυρές «ρεζέρβες» σε μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο αλουμινίου βρίσκεται η Αλουμύλ.

Το 2008 δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τον κλάδο, για τους εξής λόγους:

* Αναμένεται πτώση στην εγχώρια ζήτηση προϊόντων που κατευθύνονται στην οικοδομή, λόγω προβλεπόμενης πτώσης στην οικοδομική δραστηριότητα. Με βάση ένα θετικό σενάριο, η εγχώρια ζήτηση θα αυξηθεί έως 3%, λόγω της καλής πορείας κάποιων άλλων προϊόντων αλουμινίου που κυρίως κατευθύνονται στο εξωτερικό.

* Οι πωλήσεις στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς (γύρω στο 10% - 15%), αλλά με χαμηλότερους σε σχέση με το παρελθόν.

* Οι αγορές της δυτικής Ευρώπης έχουν επηρεαστεί από τις παρενέργειες των subprime loans.

* Η ταχεία άνοδος της τιμής του αλουμινίου στο πρώτο τρίμηνο του 2008 έχει επιδράσει πτωτικά στα περιθώρια κέρδους. Επίσης, έχει εντείνει την ανάγκη για περισσότερα κεφάλαια κίνησης σε μια εποχή όπου το κόστος χρηματοδότησης είναι αυξημένο.

Παρά το «μέτριο» αυτό περιβάλλον, στους στόχους της Αλουμύλ περιλαμβάνεται η φετινή αύξηση των πωλήσεων κατά 10% σε σχέση με πέρυσι.

--- Οι νέες δυνατότητες

Η εισηγμένη εταιρεία διαπραγματεύεται με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση γύρω στα 74,8 εκατ. ευρώ, όταν τα περυσινά καθαρά κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 9,5 εκατ. ευρώ (P/E 7,8). Για φέτος δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση της κερδοφορίας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι καινούργιοι παράγοντες ικανοί να επηρεάσουν από αυτήν τη χρονιά και κυρίως στο μέλλον τα αποτελέσματα της Αλουμύλ.

Ο πρώτος σημαντικός παράγοντας για την εταιρεία αφορά στη νέα μονάδα ανοδίωσης, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στον όμιλο να προσφέρει προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας κυρίως προς τις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Ο δεύτερος παράγοντας σχετίζεται με τη μονάδα χυτηρίου, η οποία θα είναι έτοιμη μέχρι το καλοκαίρι και θα συντελέσει στην ανεξαρτητοποίηση του ομίλου σε σημαντικό βαθμό από την πρώτη ύλη. Μέσω αυτής της επένδυσης, το κόστος του αλουμινίου (πρώτη ύλη) θα είναι μικρότερο για την Αλουμύλ, καθώς -εκτός των άλλων- ο φόρος εισαγωγής θα είναι κατά 3% χαμηλότερος.

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο για την εισηγμένη είναι η πρόθεσή της να αναλάβει ρόλο συμβούλου σε μεγάλα κτιριακά έργα του εξωτερικού, στα οποία θα αμείβεται ως σύμβουλος και όχι ως παραγωγός, καθώς δεν θα προσφέρει προϊόντα δικής της παραγωγής. Τέτοιας κατηγορίας έσοδα αναμένονται ενδεχομένως από φέτος, όχι στην Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ, στη Μέση Ανατολή κ.α.

Μάλιστα, λέγεται ότι πραγματοποιούνται και επαφές με μία ισραηλινή και μία ινδική εταιρεία, προκειμένου -μέσω αυτού του σχήματος- η Αλουμύλ να προσφέρει τέτοιου είδους υπηρεσίες στη Μέση Ανατολή.

Οι επενδύσεις της επόμενης διετίας δεν αναμένεται να είναι μεγάλες, καθώς η ήδη υπάρχουσα παραγωγική δυναμικότητα αφήνει περιθώρια για ετήσια αύξηση πωλήσεων 15% - 20% την επόμενη τριετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v