Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδράσεις εργαζομένων σε ΕΛΠΕ - ΔΕΠΑ

Την αντίδρασή τους στο deal ΕΛΠΕ - Petrola, η οποία θα φθάσει και στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, διατύπωσαν σήμερα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια. Αντίδραση και από τους εργαζομένους της ΔΕΠΑ για την πώληση του 35%.

Αντιδράσεις εργαζομένων σε ΕΛΠΕ - ΔΕΠΑ
Με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να χαρακτηριστεί άκυρη η συνεδρίαση του Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ. που ενέκρινε την έναρξη των διαδικασιών για την απορρόφηση της Petrola (που δεν έγινε στα κεντρικά γραφεία του ομίλου), αλλά και με αιφνιδιαστικές απεργιακές και άλλες κνητοποιήσεις, θα επιχειρήσουν οι εργαζόμενοι των ΕΛ.ΠΕ. να ακυρώσουν την απορρόφηση της Petrola και την πώληση ποσοστού στον όμιλο Λάτση.

Σήμερα το Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ. παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία τονίστηκε ότι η απορρόφηση της Petrola μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει στα ΕΛ.ΠΕ., ενώ σε ό,τι αφορά τις ωφέλειες των συνεργειών, αυτές, όπως ειπώθηκε από τον πρόεδρο του σωματείου, Ν. Ορφανό, δεν θα προσθέσουν απολύτως τίποτα, αφού οι συγκεκριμένες συνέργειες υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ειδικότερα για τους αποθηκευτικούς χώρους της Petrola, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ένα μεγάλο τμήμα είναι κατεστραμμένο και χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις.

Ετσι και για μια σειρά άλλων λόγων, οι εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι η απορρόφηση της Petrola δεν θα ωφελήσει τα ΕΛ.ΠΕ., ενώ όπως ανακοίνωσαν, πριν από περίπου δύο χρόνια απεστάλη στον πρωθυπουργό μελέτη της Ernst & Young (κατόπιν αιτήματος της προηγούμενης διοίκησης του ομίλου), βάσει της οποίας κρινόταν ασύμφορη οποιαδήποτε συγχώνευση των ΕΛ.ΠΕ. στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι η απόφαση είναι πολιτική και στοχεύει στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ομίλου Λάτση.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του εκπροσώπου των εργαζομένων στη ΔΕΠΑ, κ. Βαγιάνου, ο οποίος εξέφρασε τη αντίθεση των εργαζομένων στην πώληση του 35% της επιχείρησης σε στρατηγικό επενδυτή και αποκάλυψε ότι η τουρκική εταιρία φυσικού αερίου, BOTAS, είναι πλέον επιφυλακτική στην πραγματοποίηση της επένδυσης για τη διασύνδεση των συστημάτων των δύο χωρών, φοβούμενη μήπως αλλάξουν τα σχέδια της ΔΕΠΑ στην περίπτωση που το 35% πουληθεί στη ρωσική GazProm ή στη γερμανική Rurhgaz!

Η ανησυχία των Τούρκων φαίνεται δικαιολογημένη, αφού σε μια τέτοια περίπτωση οι Ρώσοι και οι Γερμανοί που φέρονται διατεθειμένοι να καταθέσουν κοινή προσφορά, δεν θα έχουν κανένα λόγο να στηρίξουν μια επένδυση που θα δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να προμηθεύεται φυσικό αέριο και από άλλους προμηθευτές.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα η ΔΕΠΑ προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία και από την Αλγερία σε υγροποιημένη μορφή, ενώ η διασύνδεση με την Τουρκία της δίνει τη δυνατότητα να προμηθεύεται αέριο και από τις χώρες της Κασπίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v