Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eυρωκλινική: Πάνω από 3 οι δεσμευτικές προσφορές

Περισσότεροι τελικώς από τους τρεις γνωστούς ενδιαφερομένους κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 75% της Ευρωκλινικής Αθηνών και του Medicom Romania που πουλά ο όμιλος Eureko.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Περισσότεροι τελικώς από τους τρεις γνωστούς ενδιαφερομένους κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 75% της Ευρωκλινικής Αθηνών και του Medicom Romania που πουλά ο όμιλος Eureko μέσω διεθνούς διαγωνισμού με σύμβουλο πώλησης την γερμανική θυγατρική της PricewaterhouseCoopers.

To Υγεία, το Ιατρικό Αθηνών και η  Euromedica υπέβαλαν σύμφωνα με πληροφορίες προσφορές, με ανοικτό το ενδεχόμενο βάσει όσων κυκλοφορούν στην αγορά, χωρίς να επιβεβαιώνονται από τους εμπλεκόμενους Ιατρικό και Euromedica να βρίσκονται σε συζητήσεις για την από κοινού απόκτηση ή το μοίρασμα των προς πώληση κλινικών .

Η Ευρωκλινική διαθέτει πέραν της γενικής κλινικής και την Ευρωκλινική Παίδων ενώ η Medicom Romania ελέγχει την μοναδική ιδιωτική κλινική στο Βουκουρέστι με δυναμικότητα περί τις 100 κλίνες και δραστηριότητα σε όλο σχεδόν το φάσμα των υπηρεσιών δευτεροβάθμιας υγείας.

Στρατηγικό στόχο της Euromedica αποτελεί η απόκτηση κλινικής στην Αθήνα εξ ου και η προσπάθεια συνεργασίας με το Ιασώ που προς το παρόν έχει αποβεί άκαρπη. Από την άλλη το Ιατρικό διαθέτοντας ήδη ισχυρή παρουσία στην Αττική , σύμφωνα με την αγορά , ενδιαφέρεται κατά κύριο λόγο για την απόκτηση της Medicom Romania.

Άλλωστε, η διοίκησή του έχει ήδη προαναγγείλει την δημιουργία κλινικής στο Βουκουρέστι δυναμικότητας 150 κλινών και ύψους επένδυσης άνω των 20 εκατ. ευρώ η οποία εφόσον ξεκινήσουν οι εργασίες εντός του χρονοδιαγράμματος θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2011. Ιατρικό και Euromedica, έχουν συνεργαστεί ήδη στην ανάληψη του management για ένα έτος του Ερρίκος Ντυνάν.

Στον αντίποδα το Υγεία δείχνει να ενδιαφέρεται για το σύνολο των προς πώληση κλινικών καθώς δουλεύει σε fool capacity η μοναδική γενική κλινική που διαθέτει στο Λεκανοπέδιο ενώ η Παιδιατρική Κλινική μπορεί να αποδώσει συνέργειες με τις δύο μαιευτικές κλινικές του (Μητέρα και Λητώ).

Κύκλοι του πωλητή με βάση το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από την ώρα που άρχισε να διατίθεται ο φάκελος ως τη διαδικασία του data room σημειώνουν ότι είναι πιθανόν να έχουν υποβληθεί προσφορές και από άλλους πέραν των Ιατρικό, Υγεία και Euromedica φωτογραφίζοντας επενδυτικούς ομίλους.

Μέρος πάντως των προσφορών που υποβλήθηκαν ενέχουν δεκάδες προυποθέσεις με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι η διαδικασία πώλησης των τριών κλινικών θα διαρκέσει τουλάχιστον ως τον Ιούνιο ενώ κάποιες από τις προσφορές ακριβώς λόγω των προϋποθέσεων θα πρέπει να θεωρούνται ως εν δυνάμει δεσμευτικές με πιθανότητα να αποσυρθούν.

Τέλος, όσον αφορά στο εύρος των προσφορών η αγορά εικάζει ότι θα κινηθούν άνω των 80 εκατ. ευρώ με πιθανότητα να ξεπεράσουν και τα 120 εκατ. ευρώ καθώς υπάρχουν προσφορές που κλιμακώνονται και για το 100% των Ευρωκλινική και Medicom Romania.

Υπενθυμίζεται ότι η Εureko επιθυμεί να διατηρήσει ένα μειοψηφικό ποσοστό, διασφαλίζοντας την στενή συνεργασία των κλινικών με τις ασφαλιστικές της εργασίες σε Ελλάδα και Ρουμανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v