Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΒΟ: Δεσμεύσεις Δημοσίου για 20 εκατ. ευρώ

Με δεσμεύσεις για χρηματοδοτήσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ, που θα επιτρέψουν στην ΕΛΒΟ να "τα βγάλει πέρα" στο δύσκολο 2008, προσήλθε σήμερα στη γενική συνέλευση της επιχείρησης o εκπρόσωπος του Δημοσίου, Λουκάς Ανανίκας.

ΕΛΒΟ: Δεσμεύσεις Δημοσίου για 20 εκατ. ευρώ
Με δεσμεύσεις για χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων, ύψους 20 εκατ. ευρώ, που θα επιτρέψουν στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) να "τα βγάλει πέρα" στο δύσκολο 2008, προσήλθε σήμερα στη γενική συνέλευση της επιχείρησης o εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου, Λουκάς Ανανίκας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. 

Παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, ανανέωσε την "ψήφο εμπιστοσύνης" της κυβέρνησης στον -ασκούντα το μάνατζμεντ και κάτοχο του 43%- όμιλο Μυτιληναίου, επισημαίνοντας ότι "επιθυμία του Δημοσίου είναι να συνεχιστεί μέχρι το 2015 (οπότε και λήγει) η ισχύς της σύμβασης με τον όμιλο".

Σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ, Εξερχόμενος από τη γενική συνέλευση, ο κ.Ανανίκας δήλωσε ότι "το υπουργείο Οικονομίας (σ.σ. βασικός μέτοχος της ΕΛΒΟ με 51%), δεσμεύτηκε να παρέχει επιπλέον χρηματοδότηση 20 εκατ.ευρώ στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΕΘΑ), καθ' υπέρβασιν του προϋπολογισμού του, για προγράμματα που θα ανατεθούν στην ΕΛΒΟ και θα προσδιοριστούν από το ΥΕΘΑ". Η πίστωση των χρημάτων αναμένεται να γίνει άμεσα.

Η συγκεκριμένη δέσμευση βάζει τέλος στην πολύμηνη στασιμότητα γύρω από την ΕΛΒΟ και αναμένεται να περιορίσει σημαντικά το έλλειμμα που υπολογίζεται ότι θα παρουσιάσει φέτος η εταιρία (ζημία 20 εκατ. ευρώ), τονώνοντας παράλληλα την απασχόληση (σήμερα δεν ξεπερνά το 10% του συνόλου των εργαζομένων), μεταθέτοντας τις μονιμότερες λύσεις για το 2010 που θα ξεκινήσει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ΕΜΠΑΕ 2010-2015.

Για το 2009, η ΕΛΒΟ διεκδικεί νέα προγράμματα για οχήματα (πχ, τζιπ, αρματοφορείς, φορτηγά 6-7 τύπων), ύψους 100 εκατ. ευρώ, για τα οποία κατατέθηκαν ήδη -ή πρόκειται να κατατεθούν- προσφορές.

Στο μεταξύ, τα 20 εκατ. θα προκαλέσουν αλλαγές και στο επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας, το οποίο -όπως τόνισε ο κ.Ανανίκας- θα πρέπει πλέον να αναθεωρηθεί, με βάση τα νέα δεδομένα και σε συνεργασία πάντα με το ΥΕΘΑ. Η δε διοίκηση εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε μικρές τροποποιήσεις στο υπάρχον business plan, το οποίο εδράζεται στην καταγραφή των υπαρκτών αναγκών του ΥΕΘΑ σε οχήματα (μέσω της ΕΛΒΟ), αλλά και στα νέα δεδομένα, που αφορούν το ρωσικό ΤΟΜΑ. Τα θέματα θα συζητηθούν στην τακτική γενική συνέλευση της εταιρίας, που θα πραγματοποιηθεί εντός Μαΐου.

Την επόμενη εβδομάδα, η διοίκηση της ΕΛΒΟ θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με στελέχη του ΥΕΘΑ, ρίχνοντας στο "τραπέζι" δύο λύσεις για την αξιοποίηση των 20 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνουν εναλλακτικά σενάρια για ανακατασκευές φορτηγών γενικής χρήσης ή και των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού "Λεωνίδας"). Ικανοποιημένοι από τη σημερινή εξέλιξη δήλωσαν διοίκηση και εργαζόμενοι, αρκεί, όπως είπαν, "όλα να τρέξουν όπως πρέπει".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v