Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεραυνοί Βγενόπουλου κατά Τσίπρα - Star

Σε μηνύσεις και αγωγές κατά Αλ. Τσίπρα και Star Channel για το θέμα του ΟΤΕ προσφεύγει η MIG  για να αποκαταστήσει - όπως είπε ο κ. Βγενόπουλος - την αξιοπρέπεια της εταιρίας και των 52.000 εργαζομένων της. Οι αντιδράσεις.

Κεραυνοί Βγενόπουλου κατά Τσίπρα - Star
Σε μηνύσεις και προσφυγές κατά του προέδρου του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα και του Star Channel για το θέμα του ΟΤΕ προσφεύγει η MIG προκειμένου, όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο Α. Βγενόπουλος,  να αποκαταστήσει την τιμή και την αξιοπρέπεια της εταιρίας και των 52.000 εργαζομένων στον όμιλο MIG.

Η ανάμιξη του ονόματος της MIG σε πολιτικές αντιδικίες στερείται σοβαρότητας, ουσίας και ήθους, είπε ο κ. Βγενόπουλος, προσθέτοντας με έμφαση ότι η "αποκατάσταση της τιμής και της αξιοπρέπειας της εταιρείας και των 52.000 εργαζομένων της είναι υπεράνω οποιασδήποτε επιχειρηματικής σκοπιμότητας».
 
Σε κάθε περίπτωση στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα στοχεύουμε - είπε ο κ. Βγενόπουλος - να δικασθούν ηθικά και όλοι αυτοί που σήμερα καλύπτονται από την βουλευτική ασυλία, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι πρόκειται περί κίνησης με έντονο συμβολισμό, που ουσιαστικά στρέφεται ηθικά εναντίον όλων όσοι είχαν την ίδια συμπεριφορά, από οποιονδήποτε πολιτικό χώρο και καλύπτονται απο τη βουλευτική ασυλία.

*** Πως σχολίασαν ΣΥΝ- ΠΑΣΟΚ

Την κίνηση Βγενόπουλου σχολίασαν τόσο ο ΣΥΝ, που έκανε λόγο για "προσπάθεια ποινικοποίησης του πολιτικού λόγου"  όσο και το ΠΑΣΟΚ, που μίλησε για "πρωτοφανείς πράξεις". 

Σύμφωνα με τον ΣΥΝ η "κυβερνητική πολιτική έχει αποθρασύνει μεγάλους επιχειρηματικούς κύκλους", ενώ παράλληλα επισημαίνει πως "Περιμένουμε πάντως με ενδιαφέρον την αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στην κίνηση του κ. Βγενόπουλου"

"Φαίνεται ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει δώσει πολύ αέρα στους επιχειρηματίες, με τους οποίους συναλλάσσεται, φανερά και κρυφά. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Έχουμε έναν επιχειρηματία, ο οποίος βρίσκεται προφανώς σε καλή συνεργασία με την κυβέρνηση και, ιδιαίτερα με τον κ. Αλογοσκούφη", είπε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του από το Βερολίνο σημείωσε: "Περιμένω με ενδιαφέρον την τοποθέτηση της κυβέρνησης που εξέθρεψε αυτή τη θρασύτητα. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι αυτές οι επιθέσεις δεν πρόκειται να μας κάνουν να σιωπήσουμε, δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν, δεν πρόκειται να μας κάνουν να πάψουμε να λέμε την αλήθεια. Η δική μου απάντηση είναι οι στίχοι ενός δημοφιλούς τραγουδιού: "Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ"».
.
*** "Γιατί έκανα αγωγή σε Τσίπρα και Star"

Ο κ. Βγενόπουλος έκανε αναφορά στην τηλεοπτική κάλυψη του γεγονότος της πώλησης του ΟΤΕ, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη στάση του σταθμού «Star» ο οποίος, όπως είπε, αν και μη ειδησηογραφικός, «έκανε σε μικρό χρονικό διάστημα 95 δυσφημιστικές αναφορές στην εταιρία μας υπονοώντας ότι τα χρήματα της εξαγοράς προήλθαν από την αλβανική μαφία».

Καταθέσαμε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και αγωγή αποζημίωσης για ηθική βλάβη για 150.000.000 Ευρώ κατά του STAR CHANNEL για προφανείς λόγους, είπε ο κ. Βγενόπουλος και πρόσθεσε: "Το ποσόν που διεκδικούμε είναι ανάλογο του μεγέθους της εταιρείας μας και της οικονομικής ευρωστίας των ιδιοκτητών του καναλιού και θα το τεκμηριώσουμε και με νομολογία που έχουμε συλλέξει από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με παρεμφερή συστήματα Δικαίου".

Επιπροσθέτως δήλωσε ότι κατατέθηκε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και αγωγή αποζημίωσης κατά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν καλύπτεται από τη βουλευτική ασυλία. 

"Καταθέσαμε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και αγωγή αποζημιώσεως για ηθική βλάβη κατά του κ. Α. Τσίπρα ο οποίος δεν έχει την προστασία της βουλευτικής ασυλίας. Εφόσον αυτά που είπε εναντίον μας δεν τα είπε με δόλο, ας κάνει έστω και τώρα μια αναλυτική εξέταση των γεγονότων και των στοιχείων που υπάρχουν και θα είναι πραγματικά μια πράξη πολιτικής ανδρείας να ανακαλέσει και να μας αποκαταστήσει", είπε ο κ. Βγενόπουλος

Με την αγωγή αποζημίωσης διεκδικούμε - πρόσθεσε - από τον κ. Α. Τσίπρα 1.000.000 Ευρώ, ποσό που δεσμευόμαστε να εισφέρουμε ως χορηγία στον ΣΥΡΙΖΑ.


*** Ολη η αλήθεια για ΟΤΕ - DT

Ανατρέχοντας στο χρονικό της απόκτησης του ποσοσοτού της MIG στον ΟΤΕ και της πώλησής του στην Deutsche Telecom ο κ. Βγενόπουλος είπε πως αποφάσισε να μη στραφεί κατά της κυβέρνησης ενώπιον της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης, για την παράνομη τροπολογία του 20%. Παράλληλα, είπε ξεκινήσαμε την εύρεση αγοραστών στην Ευρώπη.

Πλειοδότης ήταν η Deutsche Telecom η οποία πλήρωσε premium έναντι της τιμής της μετοχής στο χρηματιστήριο- κάτι, όπως είπε- που για όσους γνωρίζουν από χρηματιστήριο είναι λογικό για όποιον αγοράζει μεγάλο πακέτο. Το premium ανήλθε στο 35% είπε ο κ. Βγενόπουλος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά άλλα σημαντικότερα premia που έχουν δοθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Αναφορικά με την καταλογιζόμενη από αρκετά μέσα «προσυννεννόηση» με την Κυβέρνηση, ο κ. Βγενόπουλος διέψευσε την οποιαδήποτε επαφή- "έστω και τηλεφωνική"- με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας.

Ο κ. Βγενόπουλος χαρακτήρισε ικανοποιητική την επένδυση στον ΟΤΕ υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν ακόμη υψηλότερη, αν οι συνθήκες που επικρατούσαν στην αγορά ήταν καλύτερες.

 **** Η ομιλία Α. Βγενόπουλου στη συνέντευξη τύπου

Σε Συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε ο Αντιπρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος ανακοίνωσε την προσφυγή της εταιρείας στην Δικαιοσύνη για την αποκατάσταση της τιμής και της αξιοπρέπειας της MIG και των 52.000 εργαζομένων της. Μεταξύ άλλων ο κ. Α. Βγενόπουλος ανέφερε και τα εξής:

« Η MIG, Ελληνική εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είναι σήμερα ο μεγαλύτερος Ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος με 52.000 εργαζομένους στις ελεγχόμενες και εξαρτημένες από τον όμιλο επιχειρήσεις. Τον Ιούλιο του 2007 πραγματοποιήσαμε την μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου στον κόσμο για ομοειδείς εταιρείες, συγκεντρώνοντας 5,2 δισεκατομμύρια Ευρώ (1,77 τρισεκατομμύρια δραχμές) με Αναδόχους-Συμβούλους την CITIGROUP, την DEUTSCHE BANK και την MERRILL LYNCH και υπό την εποπτεία και έγκριση της διαδικασίας από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η επιτυχία μας αυτή, πραγματικός θρίαμβος της Ελληνικής επιχειρηματικότητας, απέσπασε διεθνή βραβεία και διακρίσεις και καλύφθηκε εκτενώς από όλα τα διεθνή ΜΜΕ, αλλά στην Ελλάδα αντιμετωπίσθηκε με φθόνο και αντιζηλία από ένα μεγάλο τμήμα του οικονομικού κατεστημένου, αφού η προοπτική να γίνονται επενδύσεις με πραγματικά χρήματα χωρίς επιδοτήσεις, χάρες, συναλλαγές και εξαρτήσεις απειλεί την λειτουργία και την οικονομική του υπόσταση.

Η ευκαιρία να συκοφαντηθούμε ανηλεώς προέκυψε από την επένδυσή μας στον ΟΤΕ. Ως γνωστόν, επενδύσαμε 2,342 δις Ευρώ για να αποκτήσουμε σχεδόν το 20% της εταιρείας με αίτημα την μειοψηφική συμμετοχή μας στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας βάσει των αρχών της διαφάνειας και της εταιρικής διακυβέρνησης. Τόσο η αγορά των μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου, μιας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας, όσο και το αίτημά μας για συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ ήταν καθ΄όλα νόμιμα, διαφανή και συμβατά με την λειτουργία μιας ελεύθερης Ευρωπαϊκής αγοράς.

Ο κ. Υπουργός Οικονομίας ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου αρνήθηκε το αίτημά μας και θεώρησε την παρουσία μας στον ΟΤΕ μη συμβατή με την πολιτική της Κυβέρνησης που επιθυμούσε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ με την συμμετοχή ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού. Μάλιστα, προώθησε την ψήφιση μιας τροπολογίας που φωτογραφικά στόχευε στο να μας εμποδίσει να υπερβούμε το 20% στον ΟΤΕ, μιας τροπολογίας παράνομης σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις διατάξεις περί ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε όλη αυτή την περίοδο ουδείς από την Αντιπολίτευση ή τους συνδικαλιστές του ΟΤΕ θεώρησε λογικό το αίτημα ενός μετόχου του 20% να εκπροσωπηθεί μειοψηφικά στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας!

Εν όψει αυτών των συνθηκών αποφασίσαμε να μην στραφούμε κατά του Ελληνικού Δημοσίου ζητώντας την ακύρωση της παράνομης τροπολογίας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια σεβόμενοι, έστω και διαφωνούντες, τις επιλογές της Κυβέρνησης που εκφράζει τη βούληση του Ελληνικού λαού. Παράλληλα ξεκινήσαμε την διαδικασία ευρέσεως αγοραστού για τις μετοχές μας στον ΟΤΕ αφού το σύνολο του πολιτικού κόσμου έκρινε ανεπιθύμητη την παρουσία μας. Η ταχύρυθμη διαδικασία που ακολουθήσαμε ανέδειξε σαν πλειοδότη την DEUTSCHE TELECOM AG με την οποία υπογράψαμε την ανακοινωθείσα σύμβαση.

Η τιμή διάθεσης που συμφωνήσαμε ήταν ουσιαστικά μεγαλύτερη από την τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό για την μεταβίβαση μεγάλου συγκεντρωμένου αριθμού μετοχών, άλλωστε και η Ελληνική νομοθεσία γι΄αυτό τον λόγο επιτρέπει όταν γίνεται μεταβίβαση μετοχών που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 5% μιας εταιρείας η τιμή να καθορίζεται ελευθέρως με οποιαδήποτε απόκλιση από την τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο.

Ουδεμία προσυνεννόηση με την Κυβέρνηση υπήρξε. Η τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον κ. Υπουργό Οικονομίας παρουσία του κ. Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών και τριών συμβούλων τους έγινε στο Υπουργείο Οικονομίας στις 27 Νοεμβρίου 2007 και ουδεμία επαφή, έστω και τηλεφωνική, δεν υπήρξε έκτοτε, μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας με την DEUTSCHE TELECOM AG.

Η αναγγελία της αποεπένδυσής μας, που όλοι οι πολιτικοί την επιθυμούσαν, συνέπεσε με την ολοκλήρωση της κυβερνητικής πολιτικής, για τον ΟΤΕ στην οποία αντιτίθεται σύσσωμη η Αντιπολίτευση. Επακολούθησε η μεγαλύτερη και πιο άδικη συκοφαντική εκστρατεία που έχει γίνει ποτέ εναντίον εταιρείας με τη συμμετοχή πολιτικών, συνδικαλιστών και μέσων μαζικής ενημέρωσης και με δράσεις οφειλόμενες σε ορισμένες περιπτώσεις σε άγνοια και λαϊκίστικη προχειρότητα και σε άλλες σε δόλο. Σε κάθε περίπτωση όμως η ανάμιξη του ονόματος της MIG σε πολιτικές αντιδικίες στερείται σοβαρότητας, ουσίας και ήθους.

Παρακολουθήσαμε μαζί με το Πανελλήνιο επί πέντε ημέρες στην Βουλή και στα ΜΜΕ να λέγονται τα «μεσάζοντες που πήραμε μίζα», «υπόγειες διαδρομές βρώμικου χρήματος», «αγοράσανε και πουλήσανε αέρα», «να αποκαλυφθεί η απάτη», «να επέμβει ο Εισαγγελέας» και άλλα τέτοια γραφικά. Ορισμένα κανάλια, κατά σύμπτωση με την ίδια περίπου ιδιοκτησία, έπαιζαν επί δύο ώρες την ημέρα (!) το « μεγάλο σκάνδαλο».

Το STAR CHANNEL, μη ειδησεογραφικό κανάλι, έκανε σε μικρό χρονικό διάστημα 95 (!) δυσφημιστικές αναφορές στην εταιρεία μας και ανεκάλυψε μέχρι και ότι γίνονται έρευνες ότι τα χρήματα της MIG που επενδύθηκαν στον ΟΤΕ προέρχονται από την «Αλβανική μαφία» (!) και οι δημοσιογράφοι φώναζαν ενθουσιασμένοι «βρωμάει, βρωμάει»! Όλοι αυτοί που με δόλο ή αμέλεια μας δυσφημούσαν δεν πίστευαν ποτέ ότι θα μπορούσαμε να εναντιωθούμε σε ένα κατεστημένο σύστημα που εμφανίσθηκε τόσο συμπαγές, οργανωμένο και δυνατό διότι προφανώς δεν θα μας συνέφερε επιχειρηματικά. Όμως κάνανε λάθος διότι η αποκατάσταση της τιμής και της αξιοπρέπειας της MIG και των 52.000 εργαζομένων μας είναι υπεράνω οποιασδήποτε επιχειρηματικής σκοπιμότητας.

Έτσι, σήμερα ανακοινώνουμε ότι έχουμε προβεί στις εξής ενέργειες:

1. Καταθέσαμε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση και αγωγή αποζημιώσεως για ηθική βλάβη κατά του κ. Α. Τσίπρα ο οποίος δεν έχει την προστασία της βουλευτικής ασυλίας. Εφόσον αυτά που είπε εναντίον μας δεν τα είπε με δόλο, ας κάνει έστω και τώρα μια αναλυτική εξέταση των γεγονότων και των στοιχείων που υπάρχουν και θα είναι πραγματικά μια πράξη πολιτικής ανδρείας να ανακαλέσει και να μας αποκαταστήσει. Με την αγωγή αποζημίωσης διεκδικούμε από τον κ. Α. Τσίπρα 1.000.000 Ευρώ, ποσό που δεσμευόμαστε να εισφέρουμε ως χορηγία στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα στοχεύουμε να δικασθούν ηθικά και όλοι αυτοί που σήμερα καλύπτονται από την βουλευτική ασυλία.

2. Καταθέσαμε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση και αγωγή αποζημίωσης για ηθική βλάβη για 150.000.000 Ευρώ κατά του STAR CHANNEL για προφανείς λόγους. Το ποσόν που διεκδικούμε είναι ανάλογο του μεγέθους της εταιρείας μας και της οικονομικής ευρωστίας των ιδιοκτητών του καναλιού και θα το τεκμηριώσουμε και με νομολογία που έχουμε συλλέξει από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με παρεμφερή συστήματα Δικαίου.

3. Κατανοώντας τον κοινωνικό ρόλο του λειτουργήματος των συνδικαλιστών του ΟΤΕ, τους καλούμε να επανεξετάσουν ως προς εμάς την θέση τους με σοβαρότητα, αντί να προσβάλουν την τιμή και την αξιοπρέπεια της MIG και των 52.000 εργαζομένων μας.

Όλοι εμείς, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της MIG, έχουμε δουλέψει τίμια και σκληρά για πολλά χρόνια για να δημιουργήσουμε τον μεγαλύτερο Ελληνικό επιχειρηματικό Όμιλο και είμαστε πολύ υπερήφανοι γι΄αυτό. Αυτήν την υπερηφάνεια δεν θα επιτρέψουμε να την αμφισβητήσει κανείς, μα κανείς απολύτως, χωρίς να μας ενδιαφέρει το οποιοδήποτε κόστος αντιπαράθεσης.

*** Πως σχολιάζει ο Συνασπισμός

"Η προσπάθεια ποινικοποίησης του πολιτικού λόγου θα πέσει στο κενό" επισημαίνει το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού , σχολιάζοντας τη μήνυση που κατέθεσε η MIG κατά του προέδρου του κόμματος, Αλ. Τσίπρα.

Η υποβολή μήνυσης και αγωγής εναντίον του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα συνιστά - αναφέρει η ανακοίνωση - μια πρωτοφανή πρόκληση και εισάγει μια άκρως επικίνδυνη λογική ποινικοποίησης του πολιτικού λόγου.

Είναι προφανές - συνεχίζει η ανακοίνωση - ότι η κυβερνητική πολιτική έχει αποθρασύνει μεγάλους επιχειρηματικούς κύκλους, οι οποίοι ενοχλούνται από το συνεπές και αταλάντευτο μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων καθώς και απέναντι στα άγρια κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται εις βάρος της δημόσιας περιουσίας.

Αν ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορούν με τέτοιες μεθόδους να κάμψουν την θέληση και την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστεί τον δημόσιο πλούτο, είναι γελασμένοι. Περιμένουμε πάντως με ενδιαφέρον την αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στην κίνηση του κ. Βγενόπουλου, καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΝ. 

*** Σκληρές διατυπώσεις από το ΠΑΣΟΚ

"Απαράδεκτες" και "θρασύτατες" χαρακτήρισε τις δηλώσεις Βγενόπουλου ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για "πρωτοφανείς πράξεις".

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής μεταξύ άλλων επεσήμανε: "Φαίνεται ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει δώσει πολύ αέρα στους επιχειρηματίες, με τους οποίους συναλλάσσεται, φανερά και κρυφά. Γιατί περί αυτού πρόκειται.

Έχουμε έναν επιχειρηματία, ο οποίος βρίσκεται προφανώς σε καλή συνεργασία με την κυβέρνηση και, ιδιαίτερα με τον κ. Αλογοσκούφη. Μαζί, συζητούν και επεξεργάζονται τα σχέδια για το ξεπούλημα του ΟΤΕ, της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας μας, για πράξεις, οι οποίες λειτουργούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Κι έχουμε ακριβώς τους επιχειρηματίες αυτούς, να απευθύνονται προς τον πολιτικό κόσμο της χώρας, απειλώντας ουσιαστικά.

Στην πραγματικότητα, επιδιώκουν να περιοριστεί το δικαίωμα του πολιτικού κόσμου και της Αντιπολίτευσης στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ιδιαίτερα σε τέτοιου είδους θέματα, όπως είναι ο ΟΤΕ, κρίσιμης εθνικής και στρατηγικής σημασίας, όπου η Αντιπολίτευση ελέγχει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και, όταν αποδεικνύεται, ότι πραγματοποιούνται σχεδιασμοί, σε συνεργασία με τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο. Και εκείνος ο οποίος έχει τον λόγο, αυτή την στιγμή, είναι ο αρμόδιος Εισαγγελέας και, βεβαίως, οι αρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι θα πρέπει να επιληφθούν αυτής της υπόθεσης".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v