Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Διευκρινίσεις για τη συμμετοχή της ΔΕΚΑ

Στη μεταβολή του ποσοστού συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου λόγω του πακέτου στην Paneeuropean, αλλά και διευκρινίσεις αναφορικά με το ακριβές ποσοστό της ΔΕΚΑ στα ΕΛΠΕ περιέχονται σε επιστολή του πρώτου προς το ΧΑ.

ΕΛΠΕ: Διευκρινίσεις για τη συμμετοχή της ΔΕΚΑ
Στη μεταβολή του ποσοστού συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου λόγω του πακέτου στην Paneeuropean, αλλά και διευκρινίσεις αναφορικά με το ακριβές ποσοστό της ΔΕΚΑ στα ΕΛΠΕ περιέχονται σε επιστολή του πρώτου προς το ΧΑ.

Ειδικότερα, με την επιστολή γνωστοποιείται η μεταβολή του ποσοστού συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικά Πετρέλαια, που οφείλεται σε χρηματιστηριακή, μέσω προσυμφωνημένης συναλλαγής με συμψηφιστική εγγραφή, μεταβίβαση 43.500.000 μετοχών (ποσοστό 16,65%) της ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε., κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου στην εταιρία με την επωνυμία Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.

Επιπλέον το Ελληνικό Δημόσιο γνωστοποιεί τα εξής:

1. Η Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) Α.Ε. ελέγχεται από το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο κατέχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

2. Το ποσοστό της άμεσης συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο και στα δικαιώματα ψήφου της ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε. είναι 32,13%.

3. Το ποσοστό της έμμεσης συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω του ελέγχου της ΔΕΚΑ Α.Ε., στο μετοχικό κεφάλαιο και στα δικαιώματα ψήφου της ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε. είναι προσαυξημένο κατά το ποσοστό της ΔΕΚΑ στην ανωτέρω εταιρία (9,38%), ήτοι ανέρχεται σε ποσοστό 41,51%.

Παράλληλα, η ΔΕΚΑ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα κάτωθι:

”Σε συνέχεια του από 28/12/2000 εγγράφου μας, με το οποίο σας υποβάλλαμε στοιχεία αναφορικά με το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει η ΔΕΚΑ Α.Ε. στην εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:

1) Εκ παραδρομής έχει αναφερθεί στο ως άνω σχετικό έγγραφό μας ότι η ΔΕΚΑ Α.Ε. έχει το 18,983% των δικαιωμάτων ψήφου της ΑΕ ΕΛΠΕ έναντι του ορθού που είναι 9,38% γιατί θεωρήσαμε ότι στα δικαιώματα ψήφου συμπεριλαμβάνονται και οι 25.079.700 μετοχές (ποσοστό 9,60%) που η ΔΕΚΑ Α.Ε. έχει μεταβιβάσει με ειδική συναλλαγή διαχείρισης στη Hellenic Finance ΙΙΙ τον Ιούλιο του 2000.

2) Στην πραγματικότητα ισχύει ότι, βάσει ενοχικής συμφωνίας κατά κανόνα, με εξαιρέσεις που αναφέρονται ειδικά στο σχετικό Ενημερωτικό Δελτίο, τα δικαιώματα ψήφου που απορρέουν από τις ανωτέρω 25.079.700 μετοχές θα ασκούνται από τη ΔΕΚΑ Α.Ε., κατόπιν χορηγήσεως σ?αυτήν από τη Hellenic Finance ΙΙΙ ειδικού πληρεξουσίου για κάθε Γενική Συνέλευση των ΕΛ.ΠΕ. χωρίς το οποίο είναι αδύνατη η άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου.

3) Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η ΔΕΚΑ Α.Ε. δεν διατηρεί αυτοδικαίως τα δικαιώματα ψήφου για τις ανωτέρω μετοχές και συνεπώς αυτά δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο υπόδειγμα ενημέρωσης, σύμφωνα με το Π.Δ. 51/92.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v