Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρουσίαση της ΜLS στην ΕΘΕ

Τις δραστηριότητες της στην αγορά πολυμέσων, το επενδυτικό της πρόγραμμα καθώς και τα οικονομικά της στοιχεία για τη χρήση του 2001 και τη πορεία της μετοχή της, παρουσίασε στην ΕΘΕ, η εταιρία ΜLS.

Παρουσίαση της ΜLS στην ΕΘΕ
Πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη, η παρουσίαση της εταιρίας MLS Πληροφορική ΑΕ, στα πλαίσια του προγράμματος παρουσιάσεων που διοργανώνει η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Ιωάννης Καματάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις δραστηριότητες της MLS και στην αγορά πολυμέσων όπως αυτή διαμορφώνεται στην Ελλάδα, αναλύοντας παράλληλα το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας και παρουσιάζοντας τις προοπτικές που διανοίγονται στον συγκεκριμένο κλάδο. Πιο αναλυτικά, ο κ. Καματάκης επισήμανε ότι η εταιρία, που είναι leader των ελληνικών πολυμέσων, διαθέτει συνολικά περισσότερους από 100 ελληνικούς multimedia τίτλους και το μερίδιό της ξεπερνάει το 50% της αγοράς ελληνικών CD-ROM.

Οσον αφορά τα πρϊόντα και τις νέες τεχνολογίες, παρουσιάστηκε, ο πρώτος ελληνικός τίτλος DVD, η εγκυκλοπαίδεια ”ΤΟΜΗ-DVD” που κυκλοφορεί ήδη στην ελληνική αγορά, ενώ αναμένεται, όπως τόνισε ο κ. Καματάκης, να παρουσιαστεί μέσα στον επόμενο μήνα και η ΤΟΜΗ-GOLD, που αποτελεί μια από τις καλύτερες- state of the art τεχνολογιών- εγκυκλοπαίδειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να κυκλοφορήσει το προϊόν ”Αυτόματη Μετάφραση”, που θα μεταφράζει από αγγλικά σε ελληνικά, από ελληνικά σε αγγλικά, από γαλλικά σε ελληνικά και από ελληνικά σε γαλλικά.

Επίσης, στον τομέα της γλωσσικής τεχνολογίας οι στόχοι της εταιρίας, όπως τόνισε ο κ. Καματάκης, αφορούν την ανάπτυξη εφαρμογών στην Ελληνική Γλώσσα, που συνδυάζουν τις τεχνολογίες σύνθεσης-αναγνώρισης φωνής και τεχνητής νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2002 θα παρουσιαστεί από την MLS, η πρώτη έκδοση εφαρμογής αναγνώρισης φωνής στα Ελληνικά, με την οποία ο χρήστης θα μιλάει σε φυσική γλώσσα στον υπολογιστή του και η ομιλία θα μετατρέπεται σε κείμενο. Παράλληλα, αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2002 και η κυκλοφορία ενός πρωτοποριακού και λειτουργικού προϊόντος, που συνδέεται άμεσα με την αναγνώριση φωνής.

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η υλοποίηση ενός virtual χαρακτήρα, που σε ρόλο εικονικού χρηματιστή θα δίνει απαντήσεις, σε φυσική γλώσσα, στους επενδυτές αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, για τα χρηματιστηριακά θέματα που αφορούν την εταιρία (δημόσια εγγραφή, μετοχή, οικονομικά μεγέθη κ.α.) μέσω του Ίντερνετ. Στόχος της εταιρίας, είναι να το προωθήσει στη συνέχεια και σε άλλες εισηγμένες εταιρίες, ενώ μελλοντικά θα μπορεί να ενσαρκώσει ανεξάντλητους ρόλους.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, ξεχωρίζει η δημιουργία του ”Ηλεκτρονικού Σχολείου”, που απευθύνεται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το εν λόγω πρόγραμμα βασίζεται στην εκπαίδευση εξ’ αποστάσεως σε ένα αλληλεπιδραστικό περιβάλλον on-line, σε συνδυασμό με μια πλήρη σειρά εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού λογισμικού σε CD-ROM. Το ”Ηλεκτρονικό Σχολείο” κυκλοφόρησε στα τέλη του 2001 φιλοδοξώντας να εκσυγχρονίσει τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας.

Στην ομιλία του στην ΕΘΕ, ο κ.Καματάκης τόνισε ότι, η MLS ολοκλήρωσε μέσα στο 2001 τη συμμετοχή της στην εταιρία αναπαραγωγής CD-ROM, ΝEA MEDIA ΑΕΒΕ, η οποία συμμετείχε στον ενοποιημένο ισολογισμό της περσινής χρήσης. Παράλληλα, ξεκίνησε τη λειτουργία της η εκτυπωτική εταιρεία, MEDIA PRINT ΑΕΒΕ, με έδρα το Βόλο. Επίσης, ξεκίνησε τη λειτουργία της και η εταιρία ”METAL FIN ΑΕ”, θυγατρική της MLS με σκοπό την ανάπτυξη παιχνιδιών σε cd-rom, playstation και με στόχο την παγκόσμια αγορά.

Επίσης, στα πλαίσια του Γ’ ΚΠΣ η MLS κέρδισε δύο διαγωνισμούς στο πλαίσιο του έργου ”Δικτυωθείτε”, προϋπολογισμού 170 εκ. δρχ. και 330 εκ. δρχ. αντίστοιχα. Επιπλέον, η εταιρεία είναι υπεργολάβος σε δύο άλλα σχετικά έργα του ίδιου προγράμματος. Για τον πρώτο διαγωνισμό η σύμβαση υπεγράφη πριν από λίγες εβδομάδες και αναμένεται σύντομα να συνεχιστεί και η υπογραφή των υπολοίπων.

Τονίστηκε επίσης,ότι η εταιρία κέρδισε το 2000 τρεις διαγωνισμούς για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού λογισμικού στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνολικού προϋπολογισμού 350 εκ. δρχ. περίπου. Επιπλέον, εντός του 2001 η εταιρεία ανέλαβε δύο νέα ερευνητικά έργα στο πλαίσιο σχετικών προγραμμάτων που προκήρυξε η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας συνολικού προϋπολογισμού 75 εκ. δρχ. περίπου και βρίσκεται εν αναμονή της υπογραφής των ανάλογων συμβάσεων.



Η MLS, ήδη συμμετείχε σε ορισμένους διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, με στόχο την εγκατάσταση εργαστηρίων πολυμέσων σε 800 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ αναμένεται η προκήρυξη των διαγωνισμών που αφορούν αντίστοιχη εγκατάσταση σε 2.000 δημοτικά σχολεία της χώρας.

Οσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας για την χρήση του 2001, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 130%, φτάνοντας τα 6,5 εκ ευρώ και τα καθαρά κέρδη προ φόρων του ομίλου παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 42%, (φτάνοντας τα 1,8 εκ. Ευρώ), σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση του 2000. Ειδικότερα, η μητρική εταιρία παρουσίασε αύξηση καθαρών κερδών 25% για τη χρήση του 2001. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της χρήσης 2001 δεν ξεκίνησε κανένα από τα έργα του Γ’ ΚΠΣ τα οποία έχει αναλάβει η εταιρία. Τα προαναφερθέντα έργα θα υλοποιηθούν σε σχετικό βαθμό στην τρέχουσα χρήση (2002) και στην επόμενη χρήση (2003).

Η MLS, όπως τόνισε ο κ. Καματάκης, παρά το αρνητικό κλίμα μέσα στο οποίο ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της μετοχής της στο ΧΑΑ, μέσα στους 9 τελευταίους μήνες διαγράφει τη δική της σταθερά ανοδική πορεία, που -παρά την πτώση του Γενικού Δείκτη- την έχει οδηγήσει σε επίπεδα της τάξης άνω του 150% πάνω από την τιμή εισαγωγής. Στόχος της εταιρίας είναι να καταστεί η μετοχής της μια αξιόπιστη όσο και διαδεδομένη επενδυτική επιλογή, τόσο για τον ιδιώτη επενδυτή, όσο και για τον θεσμικό επενδυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v