Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΕΚ: Συγχώνευση με απορρόφηση της Τέρνα

Τη συγχώνευση με απορρόφηση της Τέρνα από τη ΓΕΚ αποφάσισαν τα Δ.Σ. των δύο εταιριών. Η σχέση ανταλλαγής ορίζεται σε μία μετοχή της ΤΕΡΝΑ προς 0,95 μετοχές της ΓΕΚ. Η νέα διάρθρωση του ομίλου.

ΓΕΚ: Συγχώνευση με απορρόφηση της Τέρνα
Τη συγχώνευση με απορρόφηση της Τέρνα από τη ΓΕΚ αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών, κατά τις συνεδριάσεις τους στις 5/4/2008.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο Εταιρειών αποφάσισαν να προτείνουν στις Γενικές Συνελεύσεις των Μετόχων τους ως σχέση ανταλλαγής μετοχών την αριθμητική αναλογία ανταλλαγής 1 κοινής μετά ψήφου μετοχής της ΤΕΡΝΑ ονομαστικής αξίας 1,16 ευρώ προς 0,95 κοινές μετοχές μετά ψήφου της ΓΕΚ ονομαστικής αξίας 0,36 ευρώ.

Τις σκέψεις για το σχέδιο συγχώνευσης ΓΕΚ-Τέρνα είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας το euro2day.gr, κάνοντας λόγο για γενικότερη αναδιοργάνωση του ομίλου, στο πλαίσιο - μάλιστα - των αποφάσεων για την εισαγωγή της Τέρνα Ενεργειακή στο ΧΑ.

Τότε η διοίκηση του ομίλου με ανακοίνωσή της δήλωσε "πως δεν έχει ληφθεί ουδεμία απόφαση για συγχώνευση".

Η εν λόγω σχέση ανταλλαγής θα προταθεί στις Γενικές Συνελεύσεις των δύο Εταιρειών, συνεκτιμουμένης της γνώμης αναφορικά με το δίκαιο και εύλογο, ανεξάρτητων Χρηματοπιστωτικών ή Ελεγκτικών Οίκων αναγνωρισμένου κύρους. 

Όπως επισημαίνεται, η διαδικασία της συγχώνευσης τελεί υπό την αίρεση των κατά τον Νόμο οριζομένων αδειών και εγκρίσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι εγκρίσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Εταιρειών και των Αρμοδίων Αρχών. Ως ημερομηνία των Ισολογισμών Μετασχηματισμού των υπό συγχώνευση Εταιρειών ΓΕΚ και ΤΕΡΝΑ ορίζεται η 30/04/2008. Εκτιμάται ότι η διαδικασία συγχώνευσης θα έχει ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Η νέα Εταιρεία που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση των εταιρειών ΓΕΚ και ΤΕΡΝΑ θα συγκεντρώνει τις διαφοροποιημένες δραστηριότητες του Ομίλου στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, στους τομείς των Κατασκευών, Real Estate Development, Παραχωρήσεις Αυτοκινητοδρόμων και Xώρων Στάθμευσης, στην Παραγωγή Ενέργειας από Θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, ενώ παράλληλα θα διατηρεί σημαντική συμμετοχή στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, εξειδικευμένη εταιρεία στην ανάπτυξη και λειτουργία εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τέλος, σημειώνεται, ότι τα Διοικητικά Συμβούλια κρίνουν ότι ο προτεινόμενος μετασχηματισμός θα είναι προς όφελος των Μετόχων των δύο Εταιρειών καθώς η μετά την συγχώνευση Εταιρεία θα έχει μεγαλύτερα μεγέθη και αυξημένη διαφοροποίηση μέσω διακριτών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Τα ανωτέρω στοιχεία περιορίζουν τον κίνδυνο και ταυτόχρονα ενδυναμώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

*** Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Ως κίνηση προς τη θετική κατεύθυνση χαρακτηρίζει η Proton την ανακοίνωση των ΓΕΚ και Τέρνα για συγχώνευση με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η εταιρική δομή γίνεται πιο σαφής ενώ αυξάνεται η συμμετοχή της ΓΕΚ στον κλάδο της αιολικής ενέργειας, τώρα που υπάρχει μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο και έχει γίνει κερδοφόρος.

Η σχέση ανταλλαγής υποδηλώνει μικρό discount 1,8% για την Τέρνα, με βάση την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής, ενώ η ΓΕΚ θα πρέπει να εκδώσει 19,8 εκατ. νέες μετοχές.

Με βάση τις προβλέψεις της Proron, εμφανίζεται «αραίωση» των κερδών ανά μετοχή κατά 5-6% για τα πρώτα δυο χρόνια και επαύξηση από το 2010 και μετά.

Τέλος, το deal προσθέτει 0,3 ευρώ ανά μετοχή στην αποτίμηση της ΓΕΚ, αναφέρει η Proton, η οποία έχει τιμή-στόχο για την εισηγμένη στα 14,2 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v