Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Κωστόπουλος: Στόχος το 1,4 δισ. ευρώ το 2010

Δεν συζητούνται στρατηγικές συνεργασίες αυτή τη στιγμή τόνισε ο κ. Γ. Κωστόπουλος στη Γ.Σ. της Alpha, τονίζοντας ότι στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας δεν υπάρχει ίχνος subprime δανείων. Τι δήλωσε για μέρισμα, ξένους επενδυτές.

  • του Γιώργου Μαντέλα
Γ. Κωστόπουλος: Στόχος το 1,4 δισ. ευρώ το 2010
Δεν συζητούνται στρατηγικές συνεργασίες αυτή τη στιγμή, τόνισε ο πρόεδρος της Alpha Bank, κ. Γ. Κωστόπουλος, κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. της τράπεζας, υπογραμμίζοντας ότι η Alpha δεν έχει καμία έκθεση σε subprime δάνεια.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι παγκόσμιες εξελίξεις θα επηρεάσουν και την ελληνική οικονομία και γι' αυτόν τον λόγο απαιτείται η άμεση προώθηση μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως το Ασφαλιστικό ή το Ενεργειακό.

Επανέλαβε ότι βασικός στόχος είναι η επίτευξη του σχεδίου που προβλέπει ότι το 2010 τα κέρδη θα έχουν φτάσει στο 1,4 δισ. ευρώ, τα καταστήματα στα 1.500 και οι εργαζόμενοι στους 19.000. 

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να διανεμηθούν δωρεάν μετοχές κατά τη διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου από το άρτιο, υποστηρίζοντας ότι «αν κάναμε τέτοια κίνηση σε μια πτωτική αγορά θα κάναμε κακό στη μετοχή».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα δήλωσε ότι η Alpha δεν σκοπεύει να κάνει «πραγματική» αύξηση κεφαλαίου, αλλά ενδεχομένως στο μέλλον να εκδώσει προνομιούχες μετοχές, αξιοποιώντας τη σχετική δυνατότητα, όπως θα κάνει και η Εθνική.

Επίσης χαρακτήρισε υπερβολικό το αίτημα για διανομή μερίσματος 1 ευρώ, καθώς όπως είπε κάτι τέτοιο θα συνιστούσε υπερβολή και δεν θα αντιμετωπιζόταν θετικά από τους ξένους, οι οποίοι, όπως δήλωσε, είναι αυτοί που προσδιορίζουν την αγορά, αφού έχουν το 50% των μετοχών.

Απέφυγε να δώσει απάντηση για το τι σχεδιάζει να κάνει με την ΑΕΓΕΚ, διευκρίνισε όμως ότι τα δάνειά της είναι πλήρως καλυμμένα.

Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει ίχνος subprime δανείων στο χαρτοφυλάκιο της Alpha, ενώ για το α΄ τρίμηνο είπε ότι «κινούμαστε με βάση τον προγραμματισμό και αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις δεν θα είναι μεγαλύτερες των 10 εκατ. ευρώ».

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα για ενδεχόμενες στρατηγικές συμμαχίες, τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα αυτή τη στιγμή που να συζητείται και κατέληξε: «Το τι θα γίνει του χρόνου ή του παραχρόνου κανείς δεν το ξέρει. Ο Θεός και η ψυχή μας».

Επίσης, ανακοίνωσε την πρόταση του Δ.Σ. για διανομή μερίσματος 90 λεπτών ανά μετοχή.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Δ. Ματζούνης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ένας βασικός στόχος της τράπεζας είναι έως το 2010 το εξωτερικό της δίκτυο να αποφέρει το 30% των κερδών.

Ακόμη, έκανε εκτεταμένη αναφορά στα αποτελέσματα του 2007, καθώς και στην έκθεση εταιρικής ευθύνης, ενώ κλείνοντας την ομιλία του αποκάλυψε ότι φέτος κλείνουν 45 χρόνια παρουσίας του κ. Γ. Κωστόπουλου στην Alpha Bank.

«Σε αυτόν οφείλουμε τα πάντα», επισήμανε τελειώνοντας.

Σημειώνεται ότι η αποκοπή μερίσματος θα πραγματοποιηθεί στις 7/4/2008, ενώ η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει στις 15 Απριλίου 2008.

---Η ανακοίνωση της Alpha Bank

Στη διάρκεια της τακτικής γενικής συνελεύσεως των μετόχων της Alpha Bank, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 3 Απριλίου 2008, μίλησαν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος ανέφερε τα εξής:
“Η επιτυχής πορεία της τραπέζης συνεχίστηκε και το 2007. Για άλλο ένα έτος έχουμε να επιδείξουμε ισχυρή κερδοφορία και ανάπτυξη. Οι καλές αυτές επιδόσεις δείχνουν ότι η πολιτική μας είναι στη σωστή κατεύθυνση και την εφαρμόζουμε με συνέπεια και με αποτελεσματικότητα.

Επεκτεινόμαστε σε μία περιοχή με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα έτη παρά την τρέχουσα κρίση στο χρηματοοικονομικό σύστημα και τη διαφαινόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Alpha Bank εξελίσσεται σε τράπεζα με περιφερειακή εμβέλεια στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της που της δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω δυναμική και για αυτοδύναμη ανάπτυξη. Στηρίζεται, εκτός των άλλων, και στις ευνοϊκές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία αλλά και στις οικονομίες των χωρών της ευρύτερης περιοχής.

Όμως, οι επικρατούσες συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της τιμής του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, δεν μπορεί παρά να επηρεάσουν την ελληνική οικονομία. Αυτό καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και ιδιαίτερα στον τομέα του ασφαλιστικού συστήματος. Απαιτεί επίσης την αποφασιστική προώθηση των επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι ο ενεργειακός, που μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στην οικονομία μας.

Όσον αφορά στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι αξιοσημείωτο ότι η αναπτυξιακή πορεία τους δεν έχει επηρεαστεί ουσιαστικά από την κρίση στις παγκόσμιες αγορές. Η μακροοικονομική σταθερότητα των οικονομιών αυτών αποτελεί εγγύηση για μία επιτυχημένη πορεία συγκλίσεως στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης και είμαστε βέβαιοι ότι οι δυνατότητες υπάρχουν. Ήδη, χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, μετά την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξακολουθούν να επιτυγχάνουν υψηλή ανάπτυξη, ενώ προετοιμάζουν τις οικονομίες τους για ένταξη στη ζώνη του ευρώ.

Η ταχεία ανάπτυξη της Alpha Bank απεικονίζεται από την ενίσχυση του μεριδίου της στους περισσότερους τομείς όπου δραστηριοποιείται, τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις αγορές των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρά το ότι οι συνθήκες ανταγωνισμού γίνονται όλο και πιο έντονες. Ενδεικτικά, αναφέρεται η ηγετική θέση που διατηρούμε στα δάνεια προς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς και η θέση μας ως μία εκ των μεγαλύτερων τραπεζών στους τομείς της στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης και των αμοιβαίων κεφαλαίων. Σε Κύπρο, Ρουμανία και Αλβανία η Alpha Bank κατατάσσεται πλέον στις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες, ενώ στη Βουλγαρία, στη Σερβία και στην π.ΓΔΜ ευρίσκεται ήδη στην πρώτη δεκάδα.
Η πολιτική της οργανικής ανάπτυξης ενισχύεται και με επιλεκτικές επενδύσεις, όπως σε αυτή της Astra Bank που ανακοινώθηκε προ ημερών, με την οποία θα εισέλθουμε στη μεγάλη αγορά της Ουκρανίας.

Εργαζόμαστε με σύστημα και πειθαρχία για να πραγματοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Σε αρκετούς τομείς όχι μόνο πραγματοποιήσαμε αλλά και υπερκαλύψαμε τους στόχους μας την τελευταία διετία, με αποτέλεσμα να αναθεωρήσουμε το επιχειρησιακό σχέδιό μας Agenda 2010, θέτοντας πιο φιλόδοξους στόχους.

Στο τέλος της δεκαετίας, ο όμιλος Alpha Bank θα διαθέτει περισσότερα από 1.500 καταστήματα, θα απασχολεί 19.000 εργαζομένους και θα παράγει καθαρά κέρδη πλέον του 1,4 δισ. ευρώ. 
Σε συνδυασμό με τις καλές προοπτικές των αγορών όπου δραστηριοποιούμαστε, είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι θα ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προκλήσεις του μέλλοντος. Έχουμε δημιουργήσει ένα υγιές και δυναμικό υπόβαθρο. Διαθέτουμε υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και βελτιώνουμε συνεχώς τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου και διαχειρίσεως κινδύνων σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων μας, με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Βεβαίως, τα προβλήματα στις χρηματοοικονομικές αγορές και το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο απαιτούν εγρήγορση.

Το 2007 ολοκληρώθηκε η διαδικασία υπαγωγής του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Προσωπικού της Alpha Bank στο Ενιαίο Ταμείο Ασφαλίσεως Τραπεζοϋπαλλήλων. Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική καθώς διαμορφώνονται συνθήκες ίσης μεταχείρισης και ανταγωνισμού για την τράπεζα, ενώ διασφαλίζονται με την εγγύηση του κράτους τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα του προσωπικού. Επιπλέον, με τον τρίτο πυλώνα ασφάλισης που έχουμε ήδη εξαγγείλει δημιουργούνται πρόσθετα ασφαλιστικά οφέλη πέραν της κύριας και της επικουρικής του προσωπικού.

Στους 13.000 εργαζομένους στην Alpha Bank αξίζουν συγχαρητήρια για την αφοσίωσή τους στο επιτελούμενο έργο για την επέκταση των εργασιών μας και την ενίσχυση της κερδοφορίας μας. Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη συμβολή τους στην πρόοδο του ομίλου.

Στους 3.500.000 πελάτες μας εκφράζουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας περιβάλλουν με την εμπιστοσύνη τους και υποσχόμαστε να εξακολουθήσουμε και στο μέλλον να τους συμπαραστεκόμαστε στην επίτευξη των οικονομικών σχεδίων και επιδιώξεών τους.

Στους περισσότερους από τους 110.000 μετόχους μας, τέλος, απευθύνουμε μήνυμα αισιοδοξίας ότι η Alpha Bank θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με σταθερά και προσεκτικά βήματα, προασπίζοντας σε κάθε περίπτωση τα συμφέροντά τους και εξασφαλίζοντας ικανοποιητικές αποδόσεις”.

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

“Το 2007 ήταν ακόμη ένα έτος υψηλής κερδοφορίας, δυναμικής ανάπτυξης και αύξησης μεριδίων αγοράς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ιδίως στο δεύτερο εξάμηνο του 2007, παρά την κρίση στις διεθνείς αγορές.
Τα καθαρά κέρδη το 2007 ανήλθαν σε 850 εκατ. ευρώ, ήτοι κατά 54% υψηλότερα των κερδών του 2006 ύψους 552 εκατ. Τα κέρδη αυτά, προσαρμοσμένα για την οικονομική ενίσχυση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και τη φορολόγηση των αποθεματικών, ανέρχονται σε 875 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 830 εκατ. Ανάλογη ήταν και η αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 50% σε 2,10 ευρώ έναντι 1,40 το 2006.

Το καθαρό έσοδο τόκων μετά από ζημίες απομειώσεως αυξήθηκε κατά 18,5% και ανήλθε σε 1,4 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της ιδιαίτερα υψηλής αυξήσεως που σημείωσαν οι χορηγήσεις μας κατά 29%.Το καθαρό περιθώριο τόκων διευρύνθηκε σε 2,7% από 2,5% που ήταν το 2006, λόγω της δυναμικής επέκτασης των πιο προσοδοφόρων δραστηριοτήτων. Σημαντική ήταν και η ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες κατά 16%, με τα έσοδα πιστωτικών καρτών και κεφαλαιαγορών να σημειώνουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις κατά 28% και 36% αντιστοίχως.

Από την πλευρά των εξόδων, οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 15,5%, επηρεαζόμενες κυρίως από την επιταχυνόμενη επέκτασή μας όχι μόνο στη νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Βεβαίως, στις δαπάνες του 2007 συμπεριλαμβάνεται το κόστος της αρωγής μας προς τους πυροπαθείς, ύψους 24,6 εκατ. ευρώ. Σε συγκρίσιμη βάση, χωρίς τη δαπάνη αυτή η αύξηση του λειτουργικού κόστους περιορίζεται σε 12,8%. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα μειώθηκε σε 44,7% από 45,7% το 2006, παρά την ταχεία επέκταση, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητά μας στον συνεχή έλεγχο του κόστους.

Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Alpha Bank οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο εκτεταμένο πρόγραμμα λειτουργικού ανασχεδιασμού που εφαρμόζουμε τα τελευταία έτη. Τα καταστήματα μετατρέπονται σε μονάδες προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών σε ιδιώτες και σε μικρές επιχειρήσεις. Δημιουργούνται ενιαίες διαδικασίες σε επίπεδο ομίλου και ολοκληρώνεται το έργο συγκέντρωώσης ομοιογενών δραστηριοτήτων σε εξειδικευμένες κεντρικές μονάδες υποστήριξης προϊόντων και υπηρεσιών. Αναβαθμίζονται τόσο η υποδομή όσο και τα συστήματα πληροφορικής αυτά καθεαυτά.

Επίσης, η Alpha Bank πρωτοπόρος στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η νέα τεχνολογία, συνεχώς επεκτείνει και βελτιώνει τα εναλλακτικά δίκτυα στη διανομή των προϊόντων. Κατά το έτος 2007 το 46% των συναλλαγών των πελατών διενεργήθηκε εκτός καταστημάτων.

Εξίσου σημαντική ήταν και η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας κατά 22,9%, διατηρώντας την κεφαλαιακή επάρκεια σε υψηλό επίπεδο. Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 12,5%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το όριο του 8% που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος, δίνοντας τη δυνατότητα στην τράπεζα να καλύπτει επαρκώς την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της σε όλους τους τομείς.

Η αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές βρήκε την τράπεζα ενισχυμένη από πλευράς ρευστότητας, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιτυχή διαχείριση των διαθεσίμων της. Ο έγκαιρος και ακριβής προσδιορισμός των αναγκών σε κεφάλαια κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους συνετέλεσαν στην απρόσκοπτη διατήρηση του υψηλού ρυθμού επέκτασης των δραστηριοτήτων μας.

Σε αυτό το περιβάλλον τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια πελατείας της Alpha Bank σημείωσαν αύξηση 13,4% και ανήλθαν σε 46,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,3 δισ. αφορούν σε προσέλκυση νέων καταθέσεων το τελευταίο τρίμηνο του έτους και, το σημαντικότερο, χωρίς να αναπροσαρμόσουμε την τιμολογιακή μας πολιτική.

Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν ο εμπλουτισμός των καταθετικών προϊόντων με νέα, η εμπιστοσύνη των πελατών μας προς τα προϊόντα της Alpha Bank, καθώς και η ανάπτυξη του προγράμματος Alpha Prime, στο πλαίσιο του οποίου τοποθετούνται εξειδικευμένα στελέχη σε επιλεγμένα καταστήματα ως σύμβουλοι για την προώθηση επενδυτικών λύσεων προς τους πελάτες με αυξημένα διαθέσιμα προς επένδυση.

Στο private banking τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατείας αυξήθηκαν κατά 17%, ενώ στα αμοιβαία κεφάλαια, με ενεργητικό 5,6 δισ. ευρώ κατορθώσαμε να επιτύχουμε σημαντική αύξηση στο μερίδιο αγοράς κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες σε 23,1%.
Το 2007 ήταν ακόμη ένα έτος κατά το οποίο τα αμοιβαία κεφάλαια της Alpha Bank είχαν αποδόσεις που τα τοποθέτησαν στις πρώτες θέσεις της κατηγορίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Alpha Bank επελέγη κατόπιν διαγωνισμού μεταξύ ελληνικών και ξένων τραπεζών ως ο διαχειριστής του πρώτου διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εμπλουτίζοντας το εύρος των προϊόντων που προσφέρει στο επενδυτικό κοινό.

Το χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτήσεων ανήλθε σε 43 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 29%, ως αποτέλεσμα της υψηλής πιστωτικής επεκτάσεώς μας στη νοτιοανατολική Ευρώπη κατά 88% αλλά και της ικανοποιητικής αύξησης κατά 19,4% των χορηγήσεων στην πιο ώριμη και ανταγωνιστική ελληνική αγορά.

Στην Ελλάδα επεκτείναμε το δίκτυό μας ώστε να ενισχυθεί η θέση μας στη λιανική τραπεζική, με την έναρξη λειτουργίας 20 νέων μονάδων. Το 2008 προγραμματίζεται η λειτουργία 50 επιπλέον καταστημάτων. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανακαινίσεων, επεκτάσεων και μεταστεγάσεων καταστημάτων αλλά και υποστηρικτικών μονάδων της τράπεζας.

Από τις επιμέρους κατηγορίες χορηγήσεων στην Ελλάδα, αξιόλογη ήταν η αύξηση των καταναλωτικών δανείων κατά 35%, βελτιώνοντας το μερίδιό μας στην αγορά κατά 0,8 ποσοστιαία μονάδα σε 13,1%. Τα δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 21%.

Στη στεγαστική πίστη, όπου επικρατούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις, σημειώσαμε αύξηση κατά 17,5%, διατηρώντας έτσι σταθερά τη δεύτερη θέση στην αγορά. Τέλος, ενισχύουμε τις εργασίες μας στον χώρο των μικρών επιχειρήσεων με οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές, με την εξειδίκευση ενός αριθμού καταστημάτων μας στη χορήγηση δανείων έως 150.000 ευρώ, καθώς και με την προώθηση προϊόντων που αποσκοπούν στην ικανοποίηση των αναγκών κάθε επιμέρους κατηγορίας επιχειρηματιών.

Στις χορηγήσεις μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων κατέχουμε επί μακρόν την πρώτη θέση στην αγορά. Το 2007 επιτύχαμε περαιτέρω ενίσχυση των χορηγήσεων κατά 21% αλλά και βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου μας. Ειδικότερα, για τον τομέα των μεσαίων επιχειρήσεων το 2007 ήταν έτος ανασχεδιασμού των λειτουργιών, ώστε να εφαρμοστεί και εδώ ένα κεντροποιημένο σχήμα διαχείρισης των εργασιών.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδρύσαμε επτά επιχειρηματικά κέντρα και σύντομα θα λειτουργήσουν και τα υπόλοιπα τρία από τα δέκα που προβλέπονται συνολικά, τα οποία θα αναλάβουν τη διαχείριση της σχέσεώς μας με το σύνολο των μεσαίων επιχειρήσεων.

Όσον αφορά στις χρηματοδοτήσεις προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, η αύξηση ανήλθε στο υψηλό ποσοστό του 26%, ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει για τον κλάδο της ναυτιλίας, όπου τα υπόλοιπα χορηγήσεων ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ.

Σε εναρμόνιση με το νέο κανονιστικό πλαίσιο, βάσει του οποίου θα πρέπει να διαχωρίζεται η εγκριτική από την εισηγητική αρμοδιότητα, δημιουργήσαμε τον τομέα πίστεως ομίλου, ο οποίος διαχειρίζεται τον πιστωτικό κίνδυνο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα του ανασχεδιασμού των πιστωτικών διαδικασιών και των μηχανισμών εισπράξεως οφειλών, όπου σε συνδυασμό με τη βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών στην Ελλάδα και στην Κύπρο ελαττώθηκαν σημαντικά οι ζημίες απομειώσεως, οι οποίες ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 60 μονάδες βάσης από 83 που ήταν το 2006. Οι συσσωρευμένες απομειώσεις δανείων 841 εκατ. ευρώ αποτελούν ποσοστό 2% του συνόλου των χορηγήσεων.

Η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου μας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το ποσοστό των καθυστερημένων οφειλών περιορίστηκε σημαντικά σε 3,7% από 5,1% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2006, ενώ η κάλυψη αυτών με προβλέψεις και εξασφαλίσεις ανέρχεται στο υψηλό ποσοστό του 130%.

Οι επιδόσεις και οι προοπτικές μας αναγνωρίζονται από τους σημαντικότερους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Προσφάτως η Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική μας ικανότητα σε “Α-” από “BBB+”. Όπως αναφέρει στη σχετική έκθεσή της, έλαβε υπ' όψιν την κεντροποίηση του συστήματος διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου που βελτιώνει τον έλεγχο και τους εισπρακτικούς μηχανισμούς. Αναφέρει επίσης ότι τα αποθεματικά που έχει σχηματίσει η τράπεζα για κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου είναι επαρκή, ενώ η δυναμική κερδοφορία της παρέχει επιπλέον κάλυψη.

Στόχος μας είναι η ανάδειξη της Alpha Bank σε κορυφαίο χρηματοπιστωτικό οργανισμό στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Προς την κατεύθυνση αυτή το 2007 ενισχύσαμε το δίκτυό μας με 133 νέα καταστήματα, για τη στελέχωση των οποίων δημιουργήσαμε περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Έτσι το δίκτυό μας στην περιοχή ανήλθε στο τέλος του έτους σε 403 καταστήματα, με προσωπικό περίπου 5.000 ατόμων.

Παρά τον περιορισμένο χρόνο λειτουργίας των νέων καταστημάτων, η ωρίμανσή τους, δηλαδή οι επιδόσεις σε μεγέθη και αποτελέσματα, είναι ήδη ικανοποιητική, γεγονός που υπογραμμίζει τις επιτυχημένες επιλογές των σημείων εγκατάστασής τους. Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 88%, με υπερδιπλάσιο δηλαδή ρυθμό από εκείνον της αγοράς, ενισχύοντας το μερίδιό μας σε 7,3% από 5,7% που ήταν το 2006.

Σημειώνεται ότι, από τα 2,6 δισ. ευρώ που ήταν η αύξηση του συνόλου των χορηγήσεών μας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2007, το ήμισυ περίπου προέρχεται από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, γεγονός που επιβεβαιώνει τις προσδοκίες μας ότι η επέκτασή μας στην περιοχή θα επιταχύνει τη δυναμική ανάπτυξης των εργασιών μας.

Οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 46%, ως αποτέλεσμα της εδραίωσης του ονόματός μας στην αγορά όσο επεκτείνουμε την παρουσία μας στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε. Τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν αύξηση κατά 67% και ανήλθαν σε 117 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί ήδη στο 14% του συνόλου των κερδών μας, έναντι 11% την προηγούμενη χρήση.

Η προώθηση των προϊόντων μας, τα οποία γνώρισαν επιτυχία στην ελληνική αγορά, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία μας, προσαρμοσμένη βεβαίως στις ιδιαίτερες συνθήκες των αγορών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, συνέβαλε στην επέκταση των δραστηριοτήτων μας στο εξωτερικό.

Στην Κύπρο, με αύξηση των χορηγήσεων 59%, κατακτήσαμε την τρίτη θέση στην αγορά. Την προηγούμενη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε τελετή αγιασμού στα νέα γραφεία της διοίκησης και του κεντρικού καταστήματος.

Στη Ρουμανία ενισχύσαμε το 2007 σημαντικά την παρουσία μας με την ίδρυση 55 νέων καταστημάτων. Το δίκτυό μας πλέον αριθμεί 125 καταστήματα έναντι 70 καταστημάτων το 2006. Οι χορηγήσεις σημείωσαν αύξηση 126%, γεγονός που κατατάσσει την Alpha Bank Romania στις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας με μερίδιο 6,5%.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για τις χορηγήσεις προς ιδιώτες, οι οποίες τριπλασιάστηκαν, αυξάνοντας το μερίδιό μας στη στεγαστική πίστη στο 8,5%. Έως το τέλος της δεκαετίας το δίκτυό μας θα αριθμεί 380 καταστήματα.

Στη Βουλγαρία προσθέσαμε 35 νέα καταστήματα έχοντας πλέον ένα δίκτυο 80 καταστημάτων έναντι 45 καταστημάτων πέρυσι.

Τα μεγέθη μας τριπλασιάστηκαν, γεγονός που μας κατατάσσει πλέον στις δέκα μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας σε όρους χορηγήσεων.

Στη Σερβία διαθέτουμε 130 καταστήματα έναντι 103 το 2006, έχουμε αξιόλογο μερίδιο αγοράς 5,7%, ενώ προγραμματίζουμε περαιτέρω επέκταση με την ίδρυση 60 επιπλέον καταστημάτων εντός του 2008.

Στην Αλβανία το δίκτυο των 20 καταστημάτων μάς κατατάσσει στην πέμπτη θέση στην αγορά και αποφέρει κέρδη προ φόρων 13,1 εκατ. ευρώ. 

Τέλος, στην πΓΔΜ επιτύχαμε αύξηση των χορηγήσεων 79% και σχεδιάζουμε την περαιτέρω διείσδυσή μας στην αγορά.

Η δυναμική εξωστρέφεια της Alpha Bank αποτελεί στρατηγική άμεσης προτεραιότητας για την επιτάχυνση της ανάπτυξής μας.

Το επιχειρησιακό μας σχέδιο Agenda 2010 προβλέπει ότι το 2010 το 30% των κερδών μας θα προέρχεται από την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου θα διαθέτουμε 1.000 καταστήματα, χωρίς να υπολογίζονται τα καταστήματα που θα ιδρυθούν στην Ουκρανία, αριθμόσ διπλάσιος από τα καταστήματα που θα έχουμε τότε στην Ελλάδα.

Από φέτος εκδίδεται σε ιδιαίτερο τεύχος ο Απολογισμός Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που αποτυπώνει όλες τις ενέργειες της τράπεζας στο πλαίσιο της στρατηγικής της όπως αυτή εμφανίζεται στο τρίπτυχο Ανθρώπινο Δυναμικό - Κοινωνία - Περιβάλλον.

Στον πολιτιστικό τομέα οι ενέργειές μας αποσκοπούν κυρίως στη στήριξη των τεχνών και στην ανάδειξη και προαγωγή του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού. Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων που διαθέτει η τράπεζα στην Κέρκυρα είναι στο είδος του ένα από τα πληρέστερα μουσεία στον κόσμο.

Η τράπεζα διαθέτει μία από τις πλουσιότερες και σημαντικότερες συλλογές αρχαίων ελληνικών νομισμάτων, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 10.000 νομίσματα. Σε έκθεση με τίτλο “Νόμισμα Ελληνικόν. Η Συλλογή της Alpha Bank” που διοργανώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάστηκαν νομίσματα από τη συλλογή μας. Επιπλέον, πραγματοποιούμε σειρά διαλέξεων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας για τα αρχαία νομίσματα, ενώ συμμετέχουμε και σε εκθέσεις και σε διεθνή συνέδρια. Μερικά από τα νομίσματα της συλλογής αυτής απεικονίζονται στο έντυπο του Απολογισμού Δραστηριοτήτων 2007.

Η Alpha Bank διοργανώνει επίσης εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με εκθέματα από τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Τραπέζης. Για το 2008 έχει προγραμματιστεί η περιοδεία της έκθεσης "Ελληνικές Αφίσες", η οποία αποτελείται από μεγάλες αφίσες που έχουν φιλοτεχνηθεί από σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς, ενώ η έκθεση στο κεντρικό μας κτίριο "Ελληνίδες Χαράκτριες στη Συλλογή της Alpha Bank" θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους.

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης δέκα ετών παρουσίας της Alpha Bank στην Κύπρο, εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008 έκθεση με έργα τέχνης από τη Συλλογή της Τραπέζης.

Η πολιτική μας για την προστασία του περιβάλλοντος περιλαμβάνει δράσεις για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης με τη χρήση φυσικού αερίου, την εξοικονόμηση νερού, την αξιοποίηση υπογείων υδάτων,
την ανακύκλωση και διαχείριση ρυπογόνων υλικών καθώς και τη χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον.

Η τράπεζα, επίσης, στηρίζει μέσω χορηγιών περιβαλλοντικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες” και “Φύση Χωρίς Σκουπίδια” της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, καθώς επίσης και το Πρόγραμμα Ανακυκλώσεως του Δήμου Αθηναίων.

Όσον αφορά στον αθλητικό τομέα, στηρίζουμε ως χορηγοί τον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών, είμαστε επίσημοι χορηγοί του ΣΕΓΑΣ και των εθνικών ομάδων στίβου και το 2007 στηρίξαμε ως επίσημη τράπεζα την τελική φάση της διοργάνωσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης που έλαβε χώρα στην Αθήνα.

Το Αθλητικό Πανόραμα Alpha Bank επισκέφθηκε 21 πόλεις και για πρώτη φορά μετέβη και στο εξωτερικό, σε 4 πόλεις της Σερβίας. Φέτος η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα γνωρίσουν από κοντά την εκδήλωση αυτή.

Συνεχίζουμε την υποστήριξη των πρωταθλητών Νίκου Κακλαμανάκη, Τάσου Γκούση, Άρη Γρηγοριάδη, Περικλή Ιακωβάκη και Λούη Τσάτουμα.

Κύριος συντελεστής των επιτυχιών μας είναι το προσωπικό μας. Στον Απολογισμό Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης αναφέρονται πολλά ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό της τράπεζας.

Η συνεχής εκπαίδευση και η επιμόρφωσή του εντάσσονται στις προτεραιότητες της Alpha Bank. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήσαμε ένα πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο που λειτουργεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο και διαθέτει 15 πλήρως εξοπλισμένες εκπαιδευτικές αίθουσες και σύντομα θα λειτουργήσει αμφιθέατρο 150 θέσεων. Ανταποκρίνεται στις αυξημένες αλλά και διαφοροποιημένες σε σχέση με το παρελθόν απαιτήσεις για την πραγματοποίηση των φιλόδοξων στόχων της τράπεζας.

Μίας τράπεζας που ολοένα προοδεύει, βελτιώνεται και αναπτύσσεται προς όφελος όλων.
Για τον λόγο αυτό θέλω να ευχαριστήσω, για άλλη μία φορά, το προσωπικό για τη συμβολή του στο έργο που επιτελείται.

Και θέλω, βεβαίως, με τη σειρά μου να απευθύνω ευχαριστίες στους πελάτες και στους μετόχους μας που μας εμπιστεύονται και μας στηρίζουν όλα αυτά τα έτη”.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,90 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 20% έναντι μερίσματος 0,75 ευρώ ανά μετοχή του προηγούμενου έτους και θα καταβληθεί την 15η Απριλίου 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v