Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Επιχειρεί άνοιγμα στις μεγάλες επιχειρήσεις

Άνοιγμα στις μεγάλες επιχειρήσεις επιχειρεί η ΔΕΗ ενόψει και της τροποποίησης του «Κώδικα Προμήθειας σε Πελάτες». Την Πέμπτη το Δ.Σ. για μνημόνιο με Χαλυβουργική. Κλειστά χαρτιά για RWE. Αντιδράσεις από ΓΕΝΟΠ.  

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Επιχειρεί άνοιγμα στις μεγάλες επιχειρήσεις
Άνοιγμα στις μεγάλες επιχειρήσεις, που θεωρούνται καταναλωτές υψηλής τάσης, επιχειρεί η ΔΕΗ ενόψει και της τροποποίησης του «Κώδικα Προμήθειας σε Πελάτες» που έχει εκπονήσει η ΡΑΕ, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας από 1ης Ιουλίου.

Παράλληλα, φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει τις συνεργασίες με την RWE και τη Χαλυβουργική, αρχής γενομένης από τη δεύτερη.

Ήδη, από το Φεβρουάριο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, οι 27 προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με καταναλωτές όχι μόνον υψηλής τάσης αλλά και χαμηλής (οικιακό ρεύμα) για τη σύναψη ελεύθερων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Το θέμα αυτό παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον η ΡΑΕ, η οποία θα εισηγηθεί στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης την τροποποίηση του σχετικού Κώδικα, καθώς στο πλαίσιο των ελεύθερων συμβάσεων, θα επιδιωχθούν να συμφωνηθούν και διακοπτόμενα τιμολόγια, ώστε να αποφευχθούν οι πανάκριβες εισαγωγές ηλεκτρικές ενέργειας ιδιαίτερα από την Ιταλία. Για να επιτευχθεί ωστόσο ο στόχος αυτός θα πρέπει οι επιχειρήσεις να προσαρμοσθούν με ανάλογους αυτοματισμούς.

Στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται η ΔΕΗ φαίνεται ότι επιδιώκει όχι μόνον να κρατήσει αλλά και να αυξήσει την πελατειακή της βάση. Έτσι, σήμερα με πρωτοβουλία της πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους Επιμελητηρίων (ΕΒΕΑ, ΤΕΕ, κλπ), τους οποίους ενημέρωσε για το στρατηγικό επενδυτικό σχέδιο της, ενώ συμφωνήθηκαν και δύο κοινές δράσεις.

Η μία αφορά σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος και η δεύτερη στην αυξημένη συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου σε Επιτροπή η οποία εξετάζει έργα και διαγωνισμούς της ΔΕΗ, που φθάνουν σε ετήσια βάση το 1 δισ. ευρώ. Συμφωνήθηκε επίσης οι συναντήσεις με τα Επιμελητήρια να συνεχισθούν με πιο εξειδικευμένο αντικείμενο.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της θέσης της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η ΔΕΗ προωθεί σε πρώτη φάση την έγκριση του Μνημονίου Συνεργασίας με τη Χαλυβουργική, το οποίο προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία σταθμού συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου ισχύος 880 MW.

Για το σκοπό αυτό προγραμματίζεται μεθαύριο, Πέμπτη, συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Επιχείρησης, όχι στην έδρα της, αλλά στο ξενοδοχείο Κινγκ Τζορτζ.

Για την τύχη του έτερου Μνημονίου Συνεργασίας με τη γερμανική RWE η διοίκηση της ΔΕΗ επιλέγει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Σε σχετική ερώτηση του euro2day, εκπρόσωπος της Επιχείρησης απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται και το Μνημόνιο με την RWE στη συνεδρίαση της Πέμπτης και αν και πότε θα προωθηθεί η έγκριση του από τα μέλη του δ.σ. της Επιχείρησης.

Πάντως, αναμένεται να είναι μια επεισοδιακή συνεδρίαση καθώς η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε οργίλη ανακοίνωση της μιλά «για ξεπούλημα της ΔΕΗ», εγκαλεί τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Π. Αθανασόπουλο γιατί, όπως υποστηρίζει, «έχει μετατρέψει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ σε περιοδεύοντα θίασο στα «ρετιρέ » ξενοδοχεία της Αθήνας» και προειδοποιεί ότι τόσο οι εργαζόμενοι στην Επιχείρηση όσο και οι κάτοικοι του Θριασίου Πεδίου, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση της μονάδας με τη Χαλυβουργική, θα αντιδράσουν στους σχεδιασμούς αυτούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v