Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Αποφασίστηκε η απορρόφηση της ΑΕΕΧΑ

Αποφασίστηκε, πριν από λίγο, όπως είχε γράψει πρώτο το Euro2day.gr, η απορρόφηση της Alpha Επενδύσεων από την Alpha Bank, ενώ η σχέση ανταλλαγής ορίστηκε σε 1 μετοχή της τράπεζας προς 5,3 μετοχές της επενδυτικής. Τα πλεονεκτήματα της συγχώνευσης. Το οργανωτικό σχήμα του ομίλου.

Alpha: Αποφασίστηκε η απορρόφηση της ΑΕΕΧΑ
Αποφασίστηκε, πριν από λίγο, όπως πρώτο δημοσιοποίησε το Euro2day.gr, η απορρόφηση της Alpha Επενδύσεων από την Alpha Bank.

H σχέση ανταλλαγής ορίστηκε σε 1 μετοχή της τράπεζας προς 5,3 μετοχές της επενδυτικής.

Η Alpha Bank συμμετέχει σε ποσοστό 38% στην Alpha Επενδύσεων, ενώ η σχέση ανταλλαγής αντιπροσωπεύει premium 6,3% επί της τιμής κλεισίματος της 4ης Ιουνίου 2003 της μετοχής της Alpha Επενδύσεων και αντιστοιχεί σε 3/4 του υφισταμένου discount.

Το χαρτοφυλάκιο της Alpha Επενδύσεων αποτελείται κατά 60% περίπου από μετοχές εταιριών εισηγμένων στο Χ.Α., κατά 22% από μετοχές μεγάλων εταιριών του εξωτερικού και κατά 18% από ομόλογα και ρευστά διαθέσιμα.



Την απόφαση για τη συγχώνευση σχολίασε ο Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: ”Οταν ιδρύθηκε η Alpha Επενδύσεων το 1983, η κεφαλαιαγορά λειτουργούσε υπό καθεστώς αυστηρών περιορισμών και η μετοχή της ήταν μια από τις λίγες διαθέσιμες επενδυτικές επιλογές με διασπορά κινδύνου. Σήμερα που η αγορά είναι πλήρως απελευθερωμένη, πιστεύουμε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για τη συγχώνευση των δύο εταιριών. Και αυτό γιατί προσφέρουν μία εξαιρετική ευκαιρία για την αξιοποίηση σημαντικών συνεργειών, συμπεριλαμβανομένων και των φορολογικών πλεονεκτημάτων για τον όμιλο.”

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Alpha Bank, η προτεινόμενη συγχώνευση, μεταξύ άλλων, θα ”διατηρήσει στα ίδια περίπου επίπεδα τον λόγο κερδών ανά μετοχή, καθώς τα φορολογικά πλεονεκτήματα και η εξάλειψη των δικαιωμάτων μειοψηφίας αντισταθμίζουν την επίδραση της αυξήσεως του αριθμού των μετοχών της Αlpha Bank μετά τη συγχώνευση”.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ”θα μειώσει τον φορολογικό συντελεστή εισοδήματος της τραπέζης για τις χρήσεις 2003 και 2004 κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες, όπως προβλέπει η νομοθεσία περί κινήτρων συγχωνεύσεων, και θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 1,8 εκατ. ευρώ λόγω μη καταβολής φόρου συγκεντρώσεως κεφαλαίου, καθώς η Alpha Επενδύσεων δεν θα χρειαστεί να κεφαλαιοποιήσει το αποθεματικό από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο για να καλύψει συσσωρευμένες ζημίες”.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα ”βελτιώσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τραπέζης κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, και ενισχύσει την καθαρή θέση του ομίλου με την απορρόφηση της μειοψηφίας.

Με βάση την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής και αφού ακυρωθούν όλες οι διεταιρικές συμμετοχές των υπό συγχώνευση εταιριών, ο συνολικός αριθμός μετοχών της Alpha Bank θα αυξηθεί λόγω της συγχωνεύσεως κατά 9.637.104 μετοχές και θα διαμορφωθεί σε 194.808.664 μετοχές.

Η διαδικασία συγχωνεύσεως αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους και τελεί υπό την αίρεση των κατά νόμο απαιτουμένων αδειών, εγκρίσεων και πιστοποιήσεων, και βεβαίως, των αποφάσεων των Γενικών συνελεύσεων ορκωτούς ελεγκτές του δικαίου και ευλόγου της προτεινόμενης σχέσεως ανταλλαγής των μετοχών.

H συγχώνευση θα διενεργηθεί κατά τις συνδυασμένες διατάξεις των νόμων 2515/1997 και 2166/1993, ως ισχύουν, με ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού την 6/6/2003.

Παράλληλα, η Alpha Bank γνωστοποίησε ότι σε συνέχεια των αποφάσεων του Δ.Σ. της 6ης και της 21ης Μαΐου 2003, διατηρείται το βασικό οργανωτικό σχήμα του ομίλου που υιοθετήθηκε πέρυσι με τη διάκριση των δραστηριοτήτων σε εργασίες retail και wholesale και την καθιέρωση του Chief Financial Officer.

Ειδικότερα: Ο γενικός διευθυντής κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης ασκεί τη διοίκηση, τη διαχείριση και την εκπροσώπηση της τραπέζης. Εποπτεύει, συντονίζει, κατευθύνει την τράπεζα και τον όμιλο. Σε επίπεδο ομίλου, εποπτεύει απευθείας το ανθρώπινο δυναμικό, τις γενικές λειτουργίες, την πληροφορική και την περιουσία.

Ο εντεταλμένος γενικός διευθυντής κ. Σπύρος Ν. Φιλάρετος αναλαμβάνει τον τομέα retail και εποπτεύει το δίκτυο των καταστημάτων, τα εναλλακτικά δίκτυα, τις καθυστερήσεις, τις κάρτες, τις σχέσεις τραπεζών, τις τράπεζες και το δίκτυο εξωτερικού, το marketing, το private banking και τις εταιρίες leasing, factoring και ασφαλίσεων.

Ο εντεταλμένος γενικός διευθυντής κ. Αρτέμης Χ. Θεοδωρίδης αναλαμβάνει τον τομέα wholesale και εποπτεύει τη διαχείριση διαθεσίμων, τις χρηματιστηριακές εργασίες, το Corporate Banking, το Investment Banking, το Project Finance και το Venture Capital.

Ο Chief Financial Officer, εντεταλμένος γενικός διευθυντής κ. Μαρίνος Σ. Γιαννόπουλος εποπτεύει τη διαχείριση ενεργητικού-παθητικού (ALCO), τη διαχείριση κινδύνων, τις ναυτιλιακές εργασίες, τις οικονομικές υπηρεσίες, τον σχεδιασμό, προϋπολογισμό και MIS, τις σχέσεις με επενδυτές, καθώς και τα Αμοιβαία Κεφάλαια, το Asset Management και τις θυγατρικές μη τραπεζικού αντικειμένου.

Οι Διευθύνσεις Γραμματείας, Επιθεωρήσεως και Νομικών Υπηρεσιών θα εξακολουθούν να αναφέρονται στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο που θα συνεπικουρείται από τον γενικό διευθυντή.

Τέλος, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ο γενικός διευθυντής, οι εντεταλμένοι γενικοί διευθυντές κ.κ. Μαρίνος Σ. Γιαννόπουλος, Σπύρος Ν. Φιλάρετος και Αρτέμης Χ. Θεοδωρίδης καθώς και ο οικονομικός σύμβουλος κ. Γεώργιος Α. Προβόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v