Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τ. Ολυμπιακή: Διευκρινίσεις για χρονομισθώσεις

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τα συμβόλαια χρονομίσθωσης του Πόρτο Καρράς προχώρησε η Τεχνική Ολυμπιακή, σημειώνοντας πως οι διαφορές με τους χρονομισθωτές, οι οποίες προέρχονται από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου, εκκρεμούν στη δικαιοσύνη.

Τ. Ολυμπιακή: Διευκρινίσεις για χρονομισθώσεις
Σε διευκρινίσεις σχετικά με τις χρονομισθώσεις του Πόρτο Καρράς προχώρησε η Τεχνική Ολυμπιακή, ύστερα από δημοσίευμα του Τύπου που αφορούσε στο εν λόγω θέμα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ομίλου, οι διαφορές με τους χρονομισθωτές, οι οποίες προέρχονται από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του Πόρτο Καρράς, εκκρεμούν στη δικαιοσύνη.

Αναλυτικότερα και όσον αφορά στο ιστορικό της συγκεκριμένης υπόθεσης, στην ανακοίνωση της Τεχνικής Ολυμπιακής αναφέρεται πως οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες του Πόρτο Καρράς στην περίοδο 1991-1996 υπέγραψαν συμφωνητικά χρονομίσθωσης για ένα ξενοδοχείο του συγκροτήματος και εισέπραξαν από τους ενδιαφερόμενους περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δραχμές, χωρίς, όπως επιβάλλει ο νόμος, να έχουν την έγκριση των τραπεζών που είχαν δανειοδοτήσει το συγκρότημα.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο ΕΟΤ τους είχε προειδοποιήσει να μη υπογράψουν συμβόλαια χωρίς να έχει εξασφαλισθεί ότι θα πληρωθούν τα χρέη του παλαιού ιδιοκτήτη προς τις τράπεζες.

Η προειδοποίηση όμως αγνοήθηκε και οι τράπεζες δεν εισέπραξαν τις απαιτήσεις τους, με αποτέλεσμα να βγει σε πλειστηριασμό όλο το συγκρότημα, το οποίο απέκτησε η Εθνική Τράπεζα αντί 11 δισεκατομμυρίων δραχμών, ενώ η Τεχνική Ολυμπιακή αναφέρει πως αυτά τα 10 δισεκατομμύρια δραχμές έπρεπε να πληρωθούν με δόσεις σε 10 χρόνια.

Το 1999 σε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής αγόρασε το συγκρότημα από την Εθνική Τράπεζα πληρώνοντας 32,88 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ τα 10 δισεκατομμύρια δραχμές, αντί να εξοφληθούν σε 10 χρόνια, προπληρώθηκαν από τον όμιλο, προκειμένου να εξοφληθούν οι πρώην εργαζόμενοι στο συγκρότημα που ήταν απλήρωτοι 2 χρόνια.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο όμιλος δαπάνησε ποσό περίπου 40 δισεκατομμυρίων δραχμών για την ανακαίνιση του συγκροτήματος, την επέκταση των επενδύσεων, την αποκατάσταση των αμπελώνων κ.λπ.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, σύμφωνα με τους αναπτυξιακούς νόμους 1892/90 και 2538/97, ο όμιλος αποκτά μόνο το ενεργητικό της παλιάς επιχείρησης του Ι. Καρρά, ενώ σε ό,τι αφορά τα χρέη που περιλαμβάνουν και τις προκαταβολές χρονομισθωμάτων, εξοφλούνται από τον ειδικό εκκαθαριστή, δηλαδή την Εθνική Κεφαλαίου, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, που έχει στη διάθεσή της γι’ αυτό τον σκοπό τα δισεκατομμύρια δραχμές που εισέπραξε από τον πλειστηριασμό.

Η Τεχνική Ολυμπιακή στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως θεωρεί τουλάχιστον παράλογη την αξίωση μερικών να πληρώσει ο επενδυτής δεκάδες δισεκατομμυρίων δραχμών και να έχει δεσμευμένο το ξενοδοχείο για 50 χρόνια με χρονομισθώσεις, το μίσθωμα των οποίων έχει βάλει στην τσέπη του ο προηγούμενος ιδιοκτήτης!

Μία τέτοια αντίληψη, συνεχίζει η διοίκηση του ομίλου, υπονομεύει την εξυγίανση των επιχειρήσεων και θέτει σε κίνδυνο την επένδυση και τις θέσεις εργασίας εκατοντάδων εργαζομένων.

Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει πως η διαφορά με τους χρονομισθωτές εκκρεμεί στη δικαιοσύνη, ενώ επισημαίνεται πως είναι φανερό ότι σχετικά δημοσιεύματα έχουν ως στόχο όχι μόνο τον όμιλο αλλά και την ίδια τη δικαιοσύνη, η οποία θα πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη στο έργο της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v