Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαστικά Θράκης: Επενδύσεις 14 εκατ. ευρώ το 2008

Συνολικές επενδύσεις ύψους 14 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της παραγωγικής του δυναμικότητας σε τεχνικά υφάσματα και άκαμπτη συσκευασία προγραμματίζει για την τρέχουσα χρήση ο όμιλος Πλαστικά Θράκης. Σχέδια για νέες συνεργασίες.

Πλαστικά Θράκης: Επενδύσεις 14 εκατ. ευρώ το 2008
Συνολικές επενδύσεις ύψους 14 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγικής του δυναμικότητας σε τεχνικά υφάσματα και σε άκαμπτη συσκευασία προγραμματίζει για την τρέχουσα χρήση ο όμιλος Πλαστικά Θράκης, η διοίκηση του οποίου συνεχίζει να διερευνά πιθανές συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο, με στόχο την είσοδο σε νέες αγορές.

Με την απόκτηση των παγίων, σημάτων και πελατολογίου της Linq, η Πλαστικά Θράκης διαθέτει πλέον μονάδα παραγωγής μη υφαντών γεωυφασμάτων στις ΗΠΑ, την οποία μάλιστα επεκτείνει με την προσθήκη μίας ακόμη γραμμής δυναμικότητας 6 χιλ. τόνων. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 5,7 εκατ. ευρώ και ήδη έχουν παραγγελθεί τα μηχανήματα και το πλάνο προβλέπει ότι θα ξεκινήσει τη λειτουργία της έως το τέλος του 2008.

Η απόκτηση των παγίων της Linq και η νέα επένδυση υποκαθιστούν τις εξαγωγές γεωυφασμάτων στην αγορά των ΗΠΑ από τις μονάδες του ομίλου Πλαστικά Θράκης στην Ελλάδα και στη Σκοτία, περιορίζοντας έτσι και την εξάρτησή του από τις ακραίες νομισματικές διακυμάνσεις, όπως η τρέχουσα, με τη δραματική πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Στον αντίποδα, η Πλαστικά Θράκης συνεχίζει να εξάγει προς τις αγορές της Β. Αμερικής υφάσματα για αγροτικές χρήσεις, απορροφώντας μέρος του κόστους από την υπερτίμηση του ευρώ για να διατηρήσει το πελατολόγιό της.

Η απόκτηση του 50% της εμπορικής εταιρίας Lumite και η πρόσβαση που απέκτησε μέσω αυτής σε μικρούς πελάτες ενίσχυσαν το περιθώριό της καθώς σταμάτησε να πουλά σε χονδρεμπόρους ή να εξαρτάται από τις πωλήσεις μόνο προς μεγάλους πελάτες. Οι εξαγωγές στη Μέση Ανατολή διενεργούνται εδώ και μερικά χρόνια με νόμισμα το ευρώ.

Κατά τη φετινή χρήση, παρά τις ακραίες νομισματικές διακυμάνσεις, το ράλι στο πετρέλαιο και στα ναύλα και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην οικονομία των ΗΠΑ, που αποτελεί την ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας, οι εκτιμήσεις της διοίκησης παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξες.

Η απόκτηση παραγωγικής βάσης στις ΗΠΑ και εμπορικού δικτύου μειώνουν ήδη την επίπτωση στις εξαγωγές από το αδύναμο δολάριο, ενώ οι νέες επενδύσεις θα ενισχύσουν τα περιθώρια κέρδους αφού αφορούν σε προϊόντα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας.

Η διοίκηση της Πλαστικά Θράκης έχει προαναγγείλει ότι η Thrace Linq, όπως μετονομάστηκε η Linq, και η Lumite (εμπορική εταιρία στην οποία ο όμιλος απέκτησε το 50% του μετοχικού κεφαλαίου) αναμένεται να συμβάλουν φέτος στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών με πωλήσεις ύψους 40 εκατ. δολαρίων.

Ταυτόχρονα, σε πλήρη παραγωγική λειτουργία βρίσκεται ήδη η νέα μονάδα της Ξάνθης για μη υφαντά γεωυφάσματα, δυναμικότητας 9.000 τόνων ετησίως.

Στόχος της διοίκησης της Πλαστικά Θράκης είναι η διεύρυνση της γκάμας των πιστοποιημένων προϊόντων και, κατ’ επέκταση, της πελατειακής βάσης με αφορμή τη νέα γραμμή.

Ο όμιλος πραγματοποιεί πλέον το 90% και πλέον του κύκλου εργασιών του εκτός Ελλάδος και διαθέτει εταιρίες σε 10 χώρες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διάθεση τεχνικών υφασμάτων και νημάτων, προϊόντων άκαμπτης συσκευασίας και προϊόντων βιομηχανικής συσκευασίας.

Λειτουργεί παραγωγικές εγκαταστάσεις σε 6 χώρες (Ελλάδα, Σκοτία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία και ΗΠΑ), εμπορικές θυγατρικές σε 4 χώρες (Ιρλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Σερβία), ενώ ενισχύεται και από διευρυμένο δίκτυο πωλήσεων σε περισσότερες από 50 χώρες στην Ευρώπη, στη Β. Αμερική, στην Άπω και στη Μέση Ανατολή και στην Ωκεανία.

Για την τρέχουσα χρήση προγραμματίζει επιπλέον επενδύσεις στα γεωυφάσματα ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, καθώς και επενδύσεις ύψους 5,5 εκατ. ευρώ στην άκαμπτη συσκευασία, κλάδο στον οποίο τα τελευταία χρόνια πραγματοποίησε επενδύσεις υψηλότερες των 40 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Πλαστικά Θράκης προτίθεται να προβεί φέτος στην πώληση δύο ακόμη ακινήτων. Το ένα βρίσκεται στην Κλάρα της Ιρλανδίας, ιδιοκτησίας της Synthetic Packaging,
έκτασης 24.281 τ.μ., και το άλλο στο Forfar της Σκοτίας (οικόπεδο 15.500 τ.μ. με ακίνητο), ιδιοκτησίας Don&Low.

Χρ. Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v