Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda Development: Πτώση 36,9% στα κέρδη του 2007

Πτώση 36,9% σημείωσαν τα μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη της Lamda Development, καθώς ανήλθαν στα 59,6 εκατ. ευρώ, έναντι 94,5 εκατ. ευρώ το 2006.

Lamda Development: Πτώση 36,9% στα κέρδη του 2007
Πτώση 36,9% σημείωσαν τα μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη της Lamda Development, καθώς ανήλθαν στα 59,6 εκατ. ευρώ, έναντι 94,5 εκατ. ευρώ το 2006.

Αναλυτικότερα το 2007 συνεχίστηκε η βελτίωση των λειτουργικών αποδόσεων των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου, βελτιώθηκε σημαντικά η καθαρή αξία ενεργητικού, ενώ αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αναπτυξιακές επενδύσεις της εταιρείας στο εξωτερικό.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα του ομίλου μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε €59,6 εκατ. έναντι €94,5 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι το 2006 είχε αναγνωριστεί κέρδος από αποτίμηση ακινήτων ύψους €82,2 εκατ. έναντι €65,6 εκατ. φέτος καθώς επίσης και στην υπεραξία €33 εκατ. από την πώληση του 50% του “The Mall Athens”, δηλαδή συνολικά €49,6 εκατ.

Εντυπωσιακή βελτίωση εμφάνισε η απόδοση και των δύο σε λειτουργία εμπορικών κέντρων. Η αύξηση του κύκλου εργασιών των καταστημάτων εντός των κέντρων ανήλθε σε 29% για το The Mall Athens και 31% για το Mediterranean Cosmos. Ανάλογη ήταν η αύξηση και στην επισκεψιμότητα, η οποία ανήλθε για το σύνολο του 2007 σε 11 εκατ. και 8,2 εκατ. επισκέπτες αντίστοιχα.

H υψηλή αύξηση των ανωτέρω μεγεθών αντανακλάται στη μεγάλη άνοδο της εύλογης αξίας και των δύο ακινήτων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, παρότι οι συντελεστές κεφαλαιοποίησης δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.

Ανάλογη αναμένεται και η επιτυχία του υπό ανάπτυξη εμπορικού κέντρου “Golden Hall”, στις εγκαταστάσεις του πρώην Διεθνούς Κέντρου Τύπου – IBC – στην Αθήνα, το οποίο είναι ήδη μισθωμένο κατά 97%. Η έναρξη λειτουργίας του προγραμματίζεται για το Φθινόπωρο του 2008.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί η περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας της Μαρίνας του Φλοίσβου αφού η πληρότητα των λιμενικών αλλά και των χερσαίων δραστηριοτήτων ανέρχεται στο 100%. Οι θέσεις ελλιμενισμού είναι πλέον 250 με δυνατότητα στο μέλλον αύξησης αυτών σε 300.

Η επισκεψιμότητα στο χερσαίο τμήμα της Μαρίνας, όπου φιλοξενούνται 36 επιχειρήσεις και καταστήματα σε έκταση 3.000 τμ, κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική. Σημαντική θετική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα κατά € 8.6 εκατ. έχει η αντιστροφή μέρους των μισθωμάτων προς την Ε.Τ.Α. για τα έτη 2004, 2005, 2006 λόγω της αναμενόμενης απόφασης της διαιτησίας.

Μικρή μείωση κατά 10,8% σημείωσε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της LAMDA Development το 2007, ο οποίος ανήλθε σε €86,9 εκατ. έναντι €97,4 εκατ. το 2006.

Η μείωση του κύκλου εργασιών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μόνο κατά το ήμισυ ενοποίηση της θυγατρικής εταιρείας Lamda Olympia Village AE., ιδιοκτήτριας του “The Mall Athens”, 50% της οποίας μεταβιβάστηκε στην HSBC το Νοέμβριο του 2006.

Ο περσινός τζίρος της θυγατρικής εταιρείας Lamda Olympia Village AE ανήλθε σε €29,8 εκατ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι έχει ήδη επιτευχθεί ο αρχικός στόχος των €400 εκατ. νέων επενδύσεων που είχε τεθεί για την διετία 2007-2008.

Ο αναθεωρημένος στόχος ανέρχεται στα €700 εκατ. Το σύνολο των ανειλημμένων επενδύσεων ανέρχεται στα € 491 εκατ. και κατανέμεται σε 12 projects. Τα 10 εξ’ αυτών συνολικού ύψους € 370 εκατ. βρίσκονται σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι στόχοι ανάπτυξης και στρατηγικής της εταιρείας συνοψίζονται ως ακολούθως: 

* Περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας των υπαρχουσών επενδύσεων. 

* Ολοκλήρωση εντός του έτους του νέου εμπορικού κέντρου “Golden Hall” στην Αθήνα.

* Ολοκλήρωση εντός της επόμενης διετίας των νέων αναπτύξεων ακινήτων: παραθεριστικές κατοικίες στην Αίγινα, κτίριο γραφείων και χώροι αποθήκευσης και οικιστικά συγκροτήματα στο Βουκουρέστι, κτίριο γραφείων, εμπορικοί χώροι και συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στη Σόφια, οικιστικό συγκρότημα, εμπορικό και οικιστικό συγκρότημα στη Σερβία καθώς και συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών στο Μαυροβούνιο.
 
Το συνολικό ύψος του κόστους επένδυσης των συγκεκριμένων αυτών επενδύσεων σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη αναμένεται να ανέλθει στα € 500 εκατ., με τις εκτιμώμενες υπεραξίες να ξεπερνάνε το 30%. 

* Στρατηγική νέων επενδύσεων στην Ελλάδα σε αναπτύξεις που σχετίζονται με εμπορικές χρήσεις (malls, outlets, big boxes) καθώς και σε αναπτύξεις υψηλής ποιότητας παραθεριστικών συγκροτημάτων. Επίσης, η εταιρεία επιδιώκει την συμμετοχή της σε διαγωνισμούς έργων Σ.Δ.Ι.Τ. 

* Περαιτέρω ενίσχυση των δραστηριοτήτων σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία και Μαυροβούνιο με σκοπό νέες συμφωνίες για αναπτύξεις συγκροτημάτων κατοικιών, γραφείων και εμπορικών κέντρων, καθώς και δραστηριοποίηση σε νέες αγορές όπως Τουρκία, Ρωσία, Ουκρανία.

* Συνέχιση και ενδυνάμωση των στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς καθώς και με Ελληνικούς ομίλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v