Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Νέες επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ

Νέες επενδύσεις άνω των 50 εκ. € για τη διετία 2008-2009 ώστε να χρηματοδοτήσει την επόμενη φάση ανάπτυξης των ΙΚΕΑ, προγραμματίζει ο όμιλος Φουρλή, ο οποίος εγκαινιάζει σήμερα το δεύτερο αθηναϊκό κατάστημα ΙΚΕΑ.

  • της Πέννυ Κούτρα
Φουρλής: Νέες επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ
Νέες επενδύσεις που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ για τη διετία 2008-2009 προκειμένου χρηματοδοτήσει την επόμενη φάση ανάπτυξης των ΙΚΕΑ, προγραμματίζει ο όμιλος Φουρλή, ο οποίος εγκαινιάζει σήμερα το δεύτερο αθηναϊκό του κατάστημα ΙΚΕΑ, επί της Λεωφ. Κηφισού.

Ειδικότερα, προτεραιότητα στο πλάνο ανάπτυξης παίρνουν τώρα οι επεκτάσεις σε Ιωάννινα και Λάρισα, όπου ο όμιλος έχει ήδη εντοπίσει κατάλληλα ακίνητα σε εμπορικούς πόλους, τα οποία θα μισθώσει. Οι επενδύσεις για τη δημιουργία των δύο αυτών καταστημάτων υπολογίζονται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται βεβαίως τα κόστη των εμπορευμάτων, ενώ ο ορίζοντας λειτουργίας τους τοποθετείται εντός του β’ εξαμήνου του 2009.

Ταυτόχρονα, προχωρά η δημιουργία του πρώτου βουλγαρικού ΙΚΕΑ με ορίζοντα λειτουργίας τα τέλη του 2009. Σημειώνεται ότι ο όμιλος έχει ήδη προχωρήσει στην υπογραφή προσυμφώνου για την απόκτηση οικοπέδου στη Σόφια, το οποίο πρόκειται να φιλοξενήσει το πρώτο βουλγαρικό ΙΚΕΑ, έναντι ποσού 12,081 εκατ. ευρώ. Για την ανέγερση του καταστήματος και την ολοκλήρωση της επένδυσης θα απαιτηθούν σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Πέρα από τα παραπάνω, ο όμιλος προετοιμάζει παράλληλα, την τρίτη φάση ανάπτυξης των ΙΚΕΑ, η οποία περιλαμβάνει ένα ελληνικό κατάστημα στην Κρήτη, δύο καταστήματα στη Βουλγαρία αλλά και ένα τρίτο αθηναϊκό κατάστημα έως το 2010-2011, στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας. 

Σε ότι αφορά το τελευταίο κατάστημα, ο όμιλος εκτιμά ότι η αθηναϊκή αγορά «σηκώνει» τη δημιουργία του, αλλά αναμένει την εξέλιξη της πορείας των δύο υφιστάμενων για να καθορίσει τα πλάνα ανάπτυξης του, την ακριβή τοποθεσία και το κόστος ανέγερσης του.

Το 2008 ωστόσο ο όμιλος αναμένει και τα οφέλη από την απόδοση των εν λειτουργία καταστημάτων ΙΚΕΑ. Εκτιμάται ότι μετά τη λειτουργία του νέου αθηναϊκού καταστήματος σε συνδυασμό με το ΙΚΕΑ Κύπρου, που λειτούργησε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2007, σε ετήσια βάση, ο κύκλος εργασιών της House Market θα φθάσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Αν και πιθανολογείται ότι το νέο κατάστημα θα μειώσει τους ρυθμούς αύξησης πωλήσεων του πρώτου αθηναϊκού καταστήματος στα Σπάτα, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι σταδιακά η κατανάλωση θα μοιραστεί και θα ισορροπήσει.

Υπενθυμίζεται δε ότι ο όμιλος ολοκλήρωσε το αυτόνομο logistics center, το οποίο θα υποστηρίζει αποκλειστικά το δίκτυο ΙΚΕΑ, και το οποίο θα ευνοήσει την αποτελεσματικότητα αλλά και θα μειώσει τα κόστη της εν λόγω δραστηριότητας.

Τέλος σημειώνεται ότι εντυπωσιακή εκκίνηση με πωλήσεις ύψους 16,5 εκατ. ευρώ από τις 6 Σεπτεμβρίου, οπότε και λειτούργησε έως τη λήξη της χρήσης του 2007 παρουσίασε το κυπριακό κατάστημα ΙΚΕΑ του ομίλου Φουρλή, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση των πωλήσεων του εν λόγω κλάδου του ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο κατάστημα θεωρείται εφάμιλλο από άποψη μεγέθους με εκείνο της Θεσσαλονίκης που στο πρώτο 12μηνο λειτουργίας του παρουσίασε πωλήσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ περίπου.

Οι πωλήσεις των παλαιότερων ΙΚΕΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2007 παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων κατά 17% συνεχίζοντας τις θετικές επιδόσεις τους, ενώ συνολικά ο τομέας παρουσίασε περαιτέρω βελτίωση μικτού περιθωρίου το οποίο διαμορφώθηκε στο 43,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v