Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Αύξηση 15,3% στα κέρδη του 2007

Αύξηση 15,3% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ το 2007 διαμορφούμενα στα 662,6 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 6,319 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 7,3%. Mέρισμα 0,75 ευρώ.

ΟΤΕ: Αύξηση 15,3% στα κέρδη του 2007
Αύξηση 15,3% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ το 2007 διαμορφούμενα στα 662,6 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 6,319 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 7,3%.

Το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει στη ΓΣ των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου 2008 τη διανομή μερίσματος 0,75 ευρώ ανά μετοχή.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial προέβλεπαν ότι τα κέρδη του ΟΤΕ το 2007 θα καταγράψουν άνοδο 26%, διαμορφούμενα στα 724 εκατ. ευρώ.

---Δήλωση Π. Βουρλούμη

«Το 2007 ήταν μια σημαντική χρονιά για τον ΟΤΕ. Από επιχειρησιακή άποψη, οι επιδόσεις μας ήταν σε γενικές γραμμές σε συμφωνία με τους στόχους που είχαμε θέσει. Στη σταθερή τηλεφωνία, τα οικονομικά μας μεγέθη έδειξαν αντοχή στη συνεχιζόμενη πίεση από την αύξηση των αδεσμοποίητων τοπικών βρόχων (LLU). Η COSMOTE πέτυχε τον στόχο των 15 εκατ. πελατών δύο χρόνια νωρίτερα από ότι προβλεπόταν. Η ROMTELECOM, παρουσιάζοντας διευρυμένες προσφορές, κατάφερε να ανταπεξέλθει στον έντονο ανταγωνισμό.

Από άποψη στρατηγικής, η απορρόφηση της ΓΕΡΜΑΝΟΣ, που ενοποιήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2006, ισχυροποίησε τις δυνατότητες διανομής στις περισσότερες αγορές που δραστηριοποιούμαστε. Η απόκτηση πλήρους ελέγχου στην COSMOTE, με την εξαγορά των μειοψηφιών, μας επιτρέπει να επωφεληθούμε σε μεγαλύτερο βαθμό από τη σύγκλιση σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και ευρυζωνικότητας.

Πρόσφατα, το Φεβρουάριο του 2008, και παρά τις αντίξοες συνθήκες στις διεθνείς χρηματαγορές, συγκεντρώσαμε τα απαραίτητα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της COSMOTE, χωρίς να επηρεαστεί η πιστοληπτική μας ικανότητα. Ωστόσο δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Ο ανταγωνισμός μεταβάλλεται και εντείνεται σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε, καθώς παίκτες της κινητής τηλεφωνίας δημιουργούν προϊόντα που μας ανταγωνίζονται ευθέως σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας και η ρυθμιστική αβεβαιότητα παραμένει αμείωτη. Καινοτομία, εγρήγορση και συνεργασία μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου είναι το τρίπτυχο για να πετύχουμε τους στόχους μας το 2008».

---Καθαρά κέρδη Ομίλου 

Τα αποτελέσματα του Ομίλου, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας, ανήλθαν σε κέρδη ύψους € 662,6 εκατ. και σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, κατά την οποία τα κέρδη ανήλθαν σε € 574,6 εκατ., παρουσιάζουν αύξηση κατά 15,3%.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται, πέραν των όσων αναφέρονται παραπάνω για τον κύκλο εργασιών, στα μειωμένα χρηματοοικονομικά έξοδα –που την προηγούμενη χρονιά ήταν ιδιαίτερα αυξημένα, λόγω του κόστους του δανείου που χορηγήθηκε από τον ΟΤΕ στο Ταμείο Αρωγής Προσωπικού ΟΤΕ στο πλαίσιο του προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης- και στα σημαντικά κέρδη από την πώληση της θυγατρικής INFOTE Α.Ε. με δραστηριότητα στις πληροφορίες τηλεφωνικών καταλόγων.

Εξαιρουμένων των επιδράσεων των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας για τη χρήση 2007, ανέρχονται σε € 679,2 εκατ. έναντι € 537,3 εκατ. στη χρήση 2006, σημειώνοντας αύξηση 26,4%.

---Λειτουργικά έξοδα ομίλου

Τα Λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου ανήλθαν στα € 5.272,9 εκατ. και παρουσίασαν αύξηση κατά 9,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, η οποία οφείλεται κυρίως:
• στο κόστος του προγράμματος αποχώρησης με κίνητρα στη Μητρική για τη χρήση 2007 ύψους € 22,1 εκατ. και στον αντιλογισμό, κατά τη χρήση 2006, μέρους κόστους του προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης περιόδου 2005-2006 ύψους € 49,8 εκατ.
• σε αύξηση του κόστους τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, λόγω πλήρους συμμετοχής στα ενοποιημένα μεγέθη της ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ κατά τη χρήση 2007.
• στις αυξημένες αποσβέσεις, λόγω του επενδυτικού προγράμματος, ιδιαίτερα στις εταιρείες εξωτερικού.
• στην αύξηση των λοιπών λειτουργικών εξόδων.

---Rom Telecom

Ο κύκλος εργασιών της ROMTELECOM ανήλθε στα € 871,9 εκατ. για τη χρήση 2007, εμφανίζοντας μια ελαφρά μείωση κατά 2,6% σε σχέση με το 2006.

Η μείωση στα έσοδα σταθερής τηλεφωνίας -ως αποτέλεσμα μείωσης του αριθμού των συνδέσεων και της κίνησης σε συνδυασμό με τη μείωση στα έσοδα χονδρικής και καρτοτηλεφωνίας- αντισταθμίστηκε μερικώς από την ταχύτατη ανάπτυξη συνδρομητικής βάσης σε νέες πηγές εσόδων όπως οι ευρυζωνικές συνδέσεις, οι υπηρεσίες δεδομένων και οι υπηρεσίες ψηφιακής τηλεόρασης.

* Τα πλήρη αποτελέσματα του ΟΤΕ για το 2007 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v