Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Telekom:΄Ερεισμα στα Βαλκάνια μέσω ΟΤΕ

Την ίδια στιγμή που το growth story των ελληνικών τραπεζών παρουσιάζει σημάδια «διάβρωσης» τη σκυτάλη λαμβάνει ο ΟΤΕ του οποίου η παρουσία στα Βαλκάνια και οι προοπτικές ανάπτυξης λειτουργούν σαν μαγνήτης στη Deutsche Telekom.

Deutsche Telekom:΄Ερεισμα στα Βαλκάνια μέσω ΟΤΕ
Ισχυρότερο «πάτημα» στην ελκυστική αγορά των Βαλκανίων αποκτά η Deutsche Telekom μέσω της συμφωνίας για την εξαγορά του 20% του ΟΤΕ από τη MIG, αναφέρει σε αναλυτικό άρθρο το Marketwatch.com.

Η κίνηση του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού αποσκοπεί στην ενίσχυση της παρουσίας του στην ισχυρά αναπτυσσόμενη αγορά των Βαλκανίων, αντισταθμίζοντας ταυτόχρονα τον αυξημένο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει στην εγχώρια αγορά, αναφέρει το άρθρο.

Η συμφωνία για τον ΟΤΕ αυξάνει την επιρροή της Deutsche Telekom στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στις αγορές της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας.

«Η παρουσία του ΟΤΕ στη Βαλκανική είναι η εξήγηση πίσω από το deal», εξηγεί ο κ. Mike Cansfield, αναλυτής της βρετανικής Ovum.

Αναλυτές της Dresdner Kleinwort σχολίαζαν: «Ο ΟΤΕ ταιριάζει στην Deutsche Telekom, ενώ η γεωγραφική επέκταση των δύο, με την εξαίρεση της FΥROM, είναι συμπληρωματική. Η Deutsche Telekom θα επεκτείνει το πάτημά της στην ανατολική Ευρώπη, ενώ η αγορά της Ελλάδας παράγει ρευστό».

Πάντως κάποιοι αναλυτές υποδέχτηκαν πιο παγερά τη συμφωνία.

Η Bear Stearns υποβάθμισε τον ΟΤΕ σε "peer perform" υπογραμμίζοντας ότι τα κέρδη ίσως παραμείνουν υπό πίεση, ενώ επισήμανε πως εστιάζει στην πιθανότητα περαιτέρω αύξησης του ποσοστού στον Οργανισμό.

Ο κ. Richard Windsor της Nomura International διατηρεί αμφιβολίες για το πώς θα δεχτεί η αγορά το deal καθώς «η τιμή είναι υψηλή και το ελληνικό δημόσιο εμπλέκεται στενά στην εταιρία».

Σημειώνεται ότι η συμφωνία έρχεται 3 εβδομάδες αφότου η Deutsche Telekom είχε ανακοινώσει ζημίες, ενώ ο CEO της εταιρίας, κ. Rene Obermann, ανακοίνωνε πως εξετάζει την επέκταση σε χώρες όπου δεν διαθέτει παρουσία.

Υπό την ηγεσία του R. Obermann η Deutsche Telekom πραγματοποίησε εξαγορές στις ΗΠΑ και στην Ολλανδία, ενώ πούλησε περιουσιακά στοιχεία στην Ισπανία και στη Γαλλία.

Σημειώνεται πως βάσει της συμφωνίας η Marfin Investment Group θα πουλήσει 98.026.324 μετοχές του ΟΤΕ (ήτοι ποσοστό 19,99%) προς 26 ευρώ ανά μετοχή. To συνολικό deal ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ.

Η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε τη συνεδρίαση της 17ης Μαρτίου στα 20,2 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v