Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Ποσοστό έως 8% δίνει το Δημόσιο στην D.T.

Ποσοστό έως 8% της συμμετοχής του στον ΟΤΕ προτίθεται να πουλήσει το Δημόσιο στην Deutsche Telekom. Για το management προκρίνεται το μοντέλο της συνδιοίκησης, ενώ στο τραπέζι έχουν "πέσει" δύο προτάσεις.

ΟΤΕ: Ποσοστό έως 8% δίνει το Δημόσιο στην D.T.
της Έλενας Λάσκαρη

Ποσοστό έως 8% της συμμετοχής του στον ΟΤΕ προτίθεται να πουλήσει το Δημόσιο σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρώντας ένα ισχυρό πακέτο 20%, ενώ η Deutsche Telekom θα κληθεί να «μαζέψει» από την αγορά το υπόλοιπο 5% για να φτάσει στο επιθυμητό 33%.

Για το management προκρίνεται το μοντέλο της συνδιοίκησης. Όπως όλα δείχνουν, η... μοιρασιά του management ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και στην Deutsche Telekom θα αποτελέσει το βασικότερο σημείο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να έχει αίσιο τέλος το deal, ενώ καθοριστική θα είναι η διαπραγμάτευση και για το προς πώληση ποσοστό του Δημοσίου.

Όσον αφορά στο management, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχουν πέσει δύο προτάσεις. Η πρώτη αφορά στην παραχώρηση μίας εκ των δύο θέσεων του προέδρου ή του διευθύνοντος συμβούλου στους Γερμανούς και η διατήρηση της έτερης για το ελληνικό δημόσιο, ενώ μέσω συμφωνίας μετόχων, σε κάθε περίπτωση, το Δημόσιο θα διατηρήσει δικαιώματα μειοψηφίας για να διασφαλίσει τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Στη γερμανική πλευρά βεβαίως θα δοθούν και ισχυρές θέσεις στην υπόλοιπη διοικητική πυραμίδα.

Η δεύτερη πρόταση αφορά στην πλήρη εκχώρηση του management σε βάθος χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν το οικονομικό επιτελείο δεν είχε αποκλείσει πλήρη εκχώρηση του management στον ΟΤΕ, στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας συμφωνίας σταδιακής διεύρυνσης της παρουσίας του στρατηγικού εταίρου και εν προκειμένω της D.T. στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού κατά τα πρότυπα της αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ.

Στο λεπτό αυτό σημείο, ιδιαίτερη βαρύτητα για τις τελικές αποφάσεις θα έχουν οι πολιτικές ισορροπίες, καθώς είναι νωπές οι μνήμες της διαφοροποίησης Σουφλιά στην τελευταία απόπειρα αποκρατικοποίησης. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Τρίτης ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη και τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, με την πλάστιγγα να γέρνει προς το μοντέλο της συνδιοίκησης.

Ως προς το πακέτο μετοχών που φαίνεται διατεθειμένο το ελληνικό δημόσιο να πουλήσει, πληροφορίες αναφέρουν ότι η minimum συμμετοχή που είχε τεθεί κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία στο 5%-10%, από το περίπου 28% που κατέχει σήμερα, μεταβάλλεται και το Δημόσιο επιθυμεί να διατηρήσει ποσοστό 20%.

Εδώ όμως υπεισέρχεται η παράμετρος Deutsche Telekom που διεκδικεί πακέτο 13%, με δεδομένο ότι από τη συμφωνία με τη MIG αποσπά πακέτο κατά τι λιγότερο από 20%. Δεν ενδιαφέρεται -τουλάχιστον στην παρούσα φάση- για διεύρυνση του ποσοστού της πάνω από το 33%, καθώς αυτό θα σήμαινε και την υποχρέωσή της να διατυπώσει δημόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών του ΟΤΕ.

Έτσι, αν η διαπραγμάτευση οδηγήσει στην πώληση ποσοστού 8% από πλευράς Δημοσίου, τότε η D.T. θα πρέπει να «μαζέψει» από την αγορά το εναπομένον 5% για να φτάσει στο επιθυμητό 33%.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η συμφωνία MIG - D.T. τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της υπογραφής συμφωνίας μετόχων με το ελληνικό δημόσιο, όπως και της λήψης της έγκρισης της Διυπουργικής Επιτροπής για την αύξηση του ποσοστού της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ, προς πραγματοποίηση των στρατηγικών στόχων της, αφού προηγηθεί βεβαίως η έγκρισή της από το Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board) της Deutsche Telekom.

Τα επόμενα βήματα είναι τα εξής:

1. Λήψη έγκρισης από το Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board) της Deutsche Telekom.

2. Συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής και έγκριση πρόσληψης συμβούλων. Έργο των συμβούλων θα είναι οι διαπραγματεύσεις αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας μετόχων, το προς πώληση πακέτο και το τίμημα αυτού.

3. Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και συμφωνία (;) έως τις 7 Μαΐου.

Τέλος, όσον αφορά στο τίμημα, ήδη κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας διαμηνύει ότι δεν συζητείται σε καμία περίπτωση τιμή χαμηλότερη των 26 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v