Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεργασία ΕΛΠΕ - RAMCO στο Μαυροβούνιο

Τη συμφωνία τους για κοινή δραστηριότητα στην έρευνα υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) στη θαλάσσια περιοχή του Μαυροβουνίου ανακοίνωσαν σήμερα τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) και η σκοτσέζικη RAMCO ENERGY PLC.

Συνεργασία ΕΛΠΕ - RAMCO στο Μαυροβούνιο
Τη συμφωνία τους για κοινή δραστηριότητα στην έρευνα υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) στη θαλάσσια περιοχή του Μαυροβουνίου ανακοίνωσαν σήμερα τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) και η σκοτσέζικη RAMCO ENERGY PLC.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τρισδιάστατες σεισμικές δοκιμές σε αβαθή θαλάσσια περιοχή περίπου 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία θεωρείται υψηλού δυναμικού αεριοπιθανή.

Το 2004 θα ακολουθήσει δοκιμαστική γεώτρηση της δομής, ενώ υπάρχει προαίρεση, αν χρειαστεί, για επιπλέον γεώτρηση με χρηματοδότηση της RAMCO.

Η RAMCO έχει ασχοληθεί στην περιοχή ULCINJ στην Αδριατική από το 1998, οπότε συνήψε συμβόλαιο μέσω της θυγατρικής της MEDUSA με την κρατική εταιρία του Μαυροβουνίου JUGOPETROL KOTOR, το πλειοψηφικό πακέτο της οποίας σήμερα ανήκει στα ΕΛ.ΠΕ.

Το αρχικό συμβόλαιο μεταξύ της RAMCO (51%) και της JUGOPETROL (49%) οδήγησε στην απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων το 2000, τα οποία συμπληρώνουν τα εκτενή σεισμικά δεδομένα και αποτελέσματα γεωτρήσεων από προηγούμενες ερευνητικές εργασίες.

Η ανάλυση αυτών των στοιχείων είχε ως αποτέλεσμα την αναγνώριση ενός αριθμού σημαντικών υδρογονονθρακοπιθανών ενδείξεων. Το τελευταίο ήταν και παράγοντας-κλειδί για την απόφαση των ΕΛ.ΠΕ. να αποκτήσουν συμμετοχή στη Jugopetrol.

Σύμφωνα με τα ΕΛ.ΠΕ., η ανάμιξη του ομίλου συμπίπτει με ένα σημαντικό στάδιο της ερευνητικής εργασίας, καθώς ένας σημαντικός αριθμός ευμεγεθών πιθανών κοιτασμάτων δοκιμάζονται και ιεραρχούνται και συμφωνείται το μελλοντικό πρόγραμμα εργασίας.

Σύμφωνα με το αρχικό συμβόλαιο, η RAMCO ήταν υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση του ερευνητικού προγράμματος μέχρι τη δήλωση της εκμεταλλευσιμότητας.

Ωστόσο, για να επιταχύνει το ερευνητικό πρόγραμμα, η RAMCO συμφώνησε να δώσει το 11% της συμβατής συμμετοχής της στη Jugopetrol έναντι του μεριδίου της για παρελθόντα έξοδα και η Jugopetrol συμφώνησε να χρηματοδοτήσει το μερίδιό της στα μελλοντικά έξοδα μετά την επίτευξη του στόχου βάθους της πρώτης γεώτρησης και τη λήψη απόφασης για δοκιμή.

Σε δήλωσή του ο Stephen E. Remp, εκτελεστικός πρόεδρος της RAMCO, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ”είμεθα ευτυχείς που η Ελληνικά Πετρέλαια είναι ο νέος μας συνέταιρος στο Μαυροβούνιο”, καθώς και ότι η συμμετοχή των ΕΛ.ΠΕ., ”εταιρίας με σημαντική τεχνική εμπειρία, σε συνδυασμό με την τοπική εμπειρογνωσία της Jugopetrol θα είναι καταλύτης επιτάχυνσης της δραστηριότητας σ’ αυτή την περιοχή υψηλού δυναμικού”.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ., Αθ. Καραχάλιος, σημείωσε ότι ”αυτή η συνεργασία, επιπρόσθετη στη συμμετοχή μας σε άλλες παρόμοιες έρευνες, ενισχύει την πεποίθησή μας για επίτευξη του στόχου να αποκτήσουμε τουλάχιστον 80 εκατομμύρια βαρέλια αποδεδειγμένων αποθεμάτων μέχρι το 2006”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v