Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Στο 115,7% η αύξηση των ΚΠΦ του ομίλου

Στα 99,8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη προ φόρων των Ελληνικών Πετρελαίων (μητρική) για το α΄ τρίμηνο, έναντι 45,9 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2002. Η αύξηση στον όμιλο ήταν της τάξης του 115,7%, στα 104 από 48,2 εκατ. ευρώ. Τι λέει η διοίκηση για Πετρόλα - ΟΚΤΑ.

ΕΛΠΕ: Στο 115,7% η αύξηση των ΚΠΦ του ομίλου
Στα 99,8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη προ φόρων των Ελληνικών Πετρελαίων (μητρική) για το α΄ τρίμηνο, έναντι 45,9 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2002 (αύξηση 131,7%).

Για τον όμιλο, η αύξηση ήταν της τάξης του 115,7%, στα 104 εκατ. ευρώ, έναντι 48,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. Να σημειωθεί ότι τα ανακοινωθέντα αποτελέσματα είναι βάσει των ελληνικών GAAP.

Οι πωλήσεις της μητρικής αυξήθηκαν κατά 49,2% και ανήλθαν στα 989,2 εκατ. ευρώ, έναντι 662,9 πέρυσι. Εξάλλου, οι πωλήσεις του ομίλου έφτασαν στο 1,248 δισ. ευρώ, σε σχέση με 851 εκατ. ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση 46,7%.

Τα EBITDA της μητρικής διαμορφώθηκαν στα 95,9 εκατ. ευρώ και τα ενοποιημένα του ομίλου στα 125,6 εκατ. ευρώ, έναντι 64 εκατ. ευρώ και 82,9 εκατ. ευρώ το 2002, αντίστοιχα.

Με βάση τα ΔΛΠ, τα κέρδη προ φόρων του ομίλου ανήλθαν στα 99,8 εκατ. ευρώ, έναντι 45,9 εκατ. ευρώ πέρυσι (αύξηση 117,4%).

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις 5 ελληνικών χρηματιστηριακών (Σίγμα, Marfin Hellenic, Eurobank sec, Π&Κ και Εγνατία Sec), όπως είχαν συγκεντρωθεί από το πρακτορείο Bloomberg, έκαναν λόγο για κέρδη προ φόρων στα 83 εκατ. ευρώ, με βάση τα ΔΛΠ.

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα του τελευταίου διαστήματος που φέρουν τα ΕΛΠΕ να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Πετρόλα για την εξαγορά της τελευταίας, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ κ. Γιώργος Μωραΐτης κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου απάντησε κατηγορηματικά ότι ”δεν έχουμε κανένα στοιχείο που να μας επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα”.

Ο ίδιος όμως σημείωσε ότι μετά την αποτυχία του τελευταίου διαγωνισμού στόχος των ΕΛΠΕ είναι η αναζήτηση συνεργασιών.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΟΚΤΑ, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Αθανάσιος Καραχάλιος σημείωσε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν θα εξετασθούν από ειδικές επιτροπές, ενώ διέψευσε ότι έχει σταματήσει η κατασκευή του αγωγού ετοίμων προϊόντων από τα Σκόπια προς το Κόσσοβο.

Ο ίδιος είπε ότι έχουν ήδη κατασκευαστεί τα πρώτα 10 χιλιόμετρα του αγωγού και πως θα συνεχίσει η κατασκευή του, ενώ τόνισε ότι όσον αφορά σε κάποιες καθυστερήσεις που έχουν δημιουργηθεί, το θεσμικό πλαίσιο στην ευρύτερη περιοχή είναι ακόμη ανώριμο.

Τέλος, σχετικά με τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Θεσσαλονίκης, τα ΕΛΠΕ επιβεβαιώνουν ότι θα αναζητήσουν στρατηγικό σύμμαχο μέσω διεθνούς διαγωνισμού, ενώ προεξοφλούν ότι η μονάδα θα είναι κερδοφόρα, αφού είναι άκρως απαραίτητη για την ευστάθεια του ελληνικού συστήματος ενέργειας.

Αναφορικά με τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου, πάντως, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2003 η εταιρία αξιοποίησε την σημαντική αύξηση των περιθωρίων που υπήρχε σε όλη την γκάμα των προϊόντων, αυξάνοντας την παραγωγή των βιομηχανικών της μονάδων στο μέγιστο δυνατό, ενώ παράλληλα αύξησε και τις πωλήσεις της, έχοντας ήδη δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις στην αγορά.

Επιπλέον, επισημαίνεται πως τομείς που συνεισέφεραν σημαντικά στην αύξηση της κερδοφορίας της εταιρίας αλλά και του ομίλου ήταν ο κλάδος της διύλισης, λόγω αύξησης του όγκου των πωλήσεων και βελτίωσης των διεθνών περιθωρίων, ο τομέας των χημικών με σημαντική αύξηση των πωλήσεων και των περιθωρίων, ιδιαίτερα στο πολυπροπυλένιο και το BOPP φιλμ, η εμπορική δραστηριότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό λόγω μεγάλης αύξησης του όγκου των πωλήσεων, και η βελτίωση των περιθωρίων και συγκράτηση των δαπανών, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό με τη δραστηριοποίηση του ομίλου.

Τέλος, ανακοινώθηκε από την Ελληνικά Πετρέλαια, η σύσταση εταιρίας με την επωνυμία ”Ελληνικά Πετρέλαια - Απόλλων Ναυτική Εταιρία” με σκοπό την απόκτηση ιδιόκτητου δεξαμενόπλοιου μεταφοράς λευκών προϊόντων για την κάλυψη των σχετικών αναγκών της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v