Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Αμεσος στόχος οι ΗΠΑ, μέσω του Μεξικού

Την επέκτασή της στη Βόρειο Αμερική μέσω του Μεξικού σχεδιάζει η Frigoglass, την οποία στοχεύει να πραγματοποιήσει είτε με την κατασκευή νέας μονάδας είτε με την εξαγορά είτε πάλι με τη συμμετοχή στο κεφάλαιο κάποιου εγχώριου επιχειρηματικού ομίλου.

Frigoglass: Αμεσος στόχος οι ΗΠΑ, μέσω του Μεξικού
Η εντυπωσιακή κερδοφορία του α΄ τριμήνου και οι επιτυχημένες επενδύσεις για τη μείωση του λειτουργικού κόστους στη Νιγηρία, το υπερ-μέρισμα του ενός ευρώ ανά μετοχή που κατά πάσα πιθανότητα θα μοιραστεί χωρίς προβλήματα και η επενδυτική εξόρμηση στη μεγάλη αγορά της Αμερικής διατηρούν στην πρώτη θέση του ενδιαφέροντος τον όμιλο Frigoglass.

Η εταιρία, ως γνωστόν, τάραξε πρόσφατα τα νερά στη Σοφοκλέους, αποφασίζοντας να διανείμει στους μετόχους της συσσωρευμένο μέρισμα περίπου 14 ετών, ύψους ενός ευρώ ανά μετοχή.

Ήδη αυτή η διαδικασία προχωράει με ταχείς ρυθμούς, καθώς στις 30 Απριλίου έγινε η πρώτη γενική συνέλευση όπου εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 68 εκατ. ευρώ, με κεφαλαιοποίηση μέρους από ειδικό λογαριασμό αποθεματικού.

Έτσι στη επόμενη συνέλευση θα αποφασιστεί η μείωση του κεφαλαίου κατά 40 εκατ. ευρώ, για να δοθεί το 1 ευρώ ανά μετοχή.



Κατά τα άλλα ο όμιλος Frigoglass σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δυναμική βιομηχανική παρουσία στην αγορά της Αμερικής, καθώς ολοκλήρωσε αυτόν τον καιρό ειδική έρευνα αγοράς, που κράτησε περίπου δύο χρόνια.



Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, η Frigoglass, η οποία μόνο μικρή εμπορική δραστηριότητα έχει στη Αμερική, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα ανακάλυψε μια σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία στον τομέα των μικρών ψυγείων που χρησιμοποιούνται σε ξενοδοχεία, μπαρ κ.λπ.

Η χώρα που αρχικά επελέγη για την πρώτη μεγάλη ανάπτυξη της Frigoglass στον τομέα των μικρών ψυγείων είναι το Μεξικό.

Εκεί τα στελέχη του ελληνικού πολυεθνικού ομίλου έχουν έρθει σε επαφή με εγχώριες μονάδες, αλλά και άλλους επιχειρηματικούς παράγοντες, διερευνώντας τη συμφέρουσα λύση για το αναπτυξιακό project τους.

Εντός του 2003 η διοίκηση του ομίλου θα λάβει τις αποφάσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν είτε την κατασκευή νέας μονάδας, αρχικά στο Μεξικό, είτε την εξαγορά είτε τη συμμετοχή στο κεφάλαιο κάποιου εγχώριου επιχειρηματικού ομίλου.

Παράλληλα, θετική αίσθηση έκαναν στη χρηματιστηριακή αγορά τα τριμηνιαία ενοποιημένα αποτελέσματα της Frigoglass. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 8,5 εκατ. ευρώ, έναντι 3,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 155%.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και καθαρών εκτάκτων αποτελεσμάτων ανήλθαν στα 18,9 εκατ. ευρώ, έναντι 12,2 εκατ. ευρώ του περσινού τριμήνου, σημειώνοντας αύξηση κατά 54,2%, και τέλος ο κύκλος εργασιών έφθασε τα 93,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 35,5%.

Γιάννης Τσαραγκλής

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v