Citibank: Καμπανάκι κινδύνου για αγορά ακινήτων

Πτώση της τάξης του 15%-30% βλέπουν στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων τα στελέχη της Citibank στην Ελλάδα, τα οποία δεν έκρυψαν τις ανησυχίες τους από τον συνδυασμό της πτώσης των τιμών των ακινήτων και της αύξησης των επιτοκίων μετά το 2004.

Citibank: Καμπανάκι κινδύνου για αγορά ακινήτων
Καμπανάκι κινδύνου για τα μελλούμενα στην αγορά ακινήτων χτύπησε πριν από λίγο η Citibank.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους, στελέχη της τράπεζας εκτίμησαν ότι ήδη στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων έχει σημειωθεί μια πτώση της τάξης του 15% με 30%, ενώ, ως συνήθως, την τάση αυτή ακολουθούν και τα αστικά ακίνητα, με το ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Μάλιστα, τα στελέχη της Citibank δεν έκρυψαν τον φόβο τους για το εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να δημιουργήσει ο συνδυασμός της πτώσης των τιμών των ακινήτων και της αύξησης των επιτοκίων μετά το 2004.

Εν αντιθέσει με ό,τι υποστηρίζεται στην τελευταία μελέτη της ICAP, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, στη Citibank θεωρούν ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ όλο αυτό το περιβάλλον, όπως περιγράφηκε παραπάνω, ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις και στην τραπεζική κερδοφορία.

Σε ό,τι αφορά το Χ.Α., εκτιμάται ότι επενδύσεις θα πρέπει να γίνονται μόνο με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων και με προσεκτικό τρόπο, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, μεταξύ των πρώτων κλάδων που θα βγουν από το τούνελ παγκοσμίως θα είναι αυτός της τεχνολογίας και ο χρηματοοικονομικός.

Τέλος, από τη Citibank εκφράσθηκε και η συγκρατημένη απογοήτευση για το γεγονός ότι η εφαρμογή των ΔΛΠ αναβάλλεται σε ευθετότερο χρόνο.

Γιώργος Μαντέλας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v