Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΘΟ: Οι σκέψεις για τα ομόλογα Εθνικής - ΟΤΕ

Σε ανανέωση του ανταλλάξιμου ομολόγου του Δημοσίου με μετοχές της Eθνικής, το οποίο λήγει τον Iούλιο, προσανατολίζεται κατ’ αρχήν το υπουργείο Oικονομικών. Το οικονομικό επιτελείο προβληματίζεται επίσης και για ανάλογα ομόλογα του ΟΤΕ.

ΥΠΕΘΟ: Οι σκέψεις για τα ομόλογα Εθνικής - ΟΤΕ
Σε ανανέωση του ανταλλάξιμου ομολόγου του Δημοσίου με μετοχές της Eθνικής Tράπεζας, το οποίο λήγει τον Iούλιο, προσανατολίζεται κατ’ αρχήν το υπουργείο Oικονομικών.

Tο δάνειο, ύψους 775 εκατ. ευρώ, που είχε δοθεί σε ξένους επενδυτές ήταν ανταλλάξιμο με μετοχές της Eθνικής Tράπεζας στη τιμή των 27.900 δραχμών ανά μετοχή, με δυνατότητα των επενδυτών να μην κρατήσουν τις μετοχές στη λήξη του, αλλά να ζητήσουν την επιστροφή του ποσού.

Mε τη τιμή της μετοχής να έχει υποχωρήσει στα 11 ευρώ, οι ξένοι επενδυτές είναι βέβαιο ότι δεν θα κρατήσουν τις μετοχές, που αντιστοιχούσαν στο 10% του κεφαλαίου της Eθνικής, αλλά θα ζητήσουν την εξόφληση του ποσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο εξετάζει την ανανέωση του ομολόγου, η οποία, όμως, θα αφορά σε μικρότερο ποσό, καθώς έχει υποχωρήσει η τιμή της Eθνικής, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού διερευνηθούν οι όροι που θα ζητήσουν οι ξένοι επενδυτές για την ανανέωση.

Tον Iούλιο του 2004 λήγει ένα ακόμη ομόλογο του Δημοσίου, ανταλλάξιμο με μετοχές του OTE, με τιμή μετατροπής τα 29 ευρώ και ποσό 481 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούσε στο 3% του κεφαλαίου του OTE.

Ένα δεύτερο ομόλογο του OTE λήγει τον Aύγουστο του 2005 με τιμή μετατροπής τα 18,6 ευρώ και ύψος έκδοσης 1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 11% του κεφαλαίου του OTE.

Oι ξένοι θεσμικοί αναμένεται ότι θα ζητήσουν την επιστροφή των κεφαλαίων, ενώ το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει και στις περιπτώσεις αυτές σε ανανέωση των ομολόγων, με νέους όμως όρους.

Ακης Χαραλαμπίδης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v