ΟΛΠ: Ιδρυση νέας εταιρίας ”ΝΑΖΩΠΕΙ”

Την ίδρυση της ανώνυμης αναπτυξιακής εταιρίας με τον τίτλο ”Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά”, της οποίας αρχικός και βασικός μέτοχος είναι ο ΟΛΠ, γνωστοποίησε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργος Ανωμερίτης.

ΟΛΠ: Ιδρυση νέας εταιρίας ”ΝΑΖΩΠΕΙ”
Την ίδρυση της ανώνυμης αναπτυξιακής εταιρίας με τον τίτλο ”Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά” (ΝΑΖΩΠΕΙ), της οποίας αρχικός και βασικός μέτοχος είναι ο ΟΛΠ, γνωστοποίησαν από κοινού σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αλέκος Καλαφάτης και ο πρόεδρος του ΟΛΠ κ. Σωτήρης Θεοφάνης.

Ο ΟΛΠ, σημειώνεται, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών σύστασης και λειτουργίας της ΝΑΖΩΠΕΙ, θα ξεκινήσει τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, ώστε αυτή να καταστεί πολυμετοχική επιχείρηση.

Η διάρκεια της εταιρίας ορίζεται στα 50 έτη, χρονικός ορίζοντας ο οποίος πλέον προσδιορίζει και το εύρος των συμβάσεων των επιχειρήσεων (από 30 χρόνια που ισχύει τώρα) της περιοχής. Το 51% του μετοχικού κεφαλαίου θα ανήκει πάντα στον ΟΛΠ.

Στο 11μελές διοικητικό συμβούλιο της ΝΑΖΩΠΕΙ υποχρεωτικά μετέχουν εκπρόσωποι του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πειραιά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γ. Ανωμερίτης παρουσιάζοντας το καταστατικό της νέας εταιρίας, μεταξύ άλλων, δήλωσε: ”Με την ίδρυση της εταιρίας αυτής, οι ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις της ευρύτερης ζώνης του Πειραιά βρίσκουν τον συλλογικό φορέα και εκφραστή των συμφερόντων τους”.

Κύριοι στόχοι της νέας εταιρίας είναι η οργάνωση, ανάπτυξη, διαχείριση και εμπορική προώθηση των ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων, η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης, μελέτης, τεκμηρίωσης και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και η μίσθωση και εκμετάλλευση χώρων.

Η ΝΑΖΩΠΕΙ σκοπεύει να παίξει καθοριστικό ρόλο στη στήριξη των επιχειρήσεων της ζώνης, στη διερεύνηση του κύκλου εργασιών του κλάδου διεθνώς, στη δημιουργία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και στην προώθηση των συμφερόντων του κλάδου στα ευρωπαϊκά όργανα.

Οι αδύναμες λόγω του μεγέθους τους, αλλά σημαντικές και έμπειρες μικρές εταιρίες της Ζώνης, θα αποκτήσουν ενιαία έκφραση συμφερόντων μέσα από έναν αναπτυξιακό φορέα, ο οποίος θα κινείται προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης και της προώθησης των συμφερόντων των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής Πειραιά, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον υγιή και ανόθευτο ανταγωνισμό των επιχειρήσεων της Ζώνης.

Τέλος, ανακοινώθηκαν τα αποφασισθέντα μέτρα για την εταιρία, όπου η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά καθορίστηκε ως Βιομηχανική, Επιχειρηματική Περιοχή (ΒΕΠΕ), και έγιναν δεκτές οι προτάσεις αναδιατύπωσης-τροποποίησης για τις διαδικασίες εγγραφής των Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων στο Μητρώο και για τον καθορισμό κατηγοριών κατάταξης των Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων.

Ολοκληρώθηκαν από το ΥΕΝ και τον ΟΛΠ οι διεργασίες με τους Δήμους Δραπετσώνας, Κερατσινίου και Περάματος και μέχρι το τέλος του μήνα μετά από κοινές συναντήσεις Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΟΛΠ και ΥΕΝ θα ανακοινωθούν οι δράσεις για κάθε Δήμο.

Αμέσως μετά το Πάσχα θα διοργανωθεί στο ΥΕΝ κοινή σύσκεψη Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ΟΛΠ, υπουργείου Ανάπτυξης και ΥΕΝ για την τελική ενεργοποίηση του Μητρώου Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων και ενεργοποιείται το ειδικό Πρόγραμμα Κατάρτισης, Απασχόλησης και Αυτοαπασχόλησης του υπ. Εργασίας, κόστους 6 δισ. δρχ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v