Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Συμμετοχή σε αμυντικά project

Η ΜΕΤΚΑ και η ΕΛΒΟ του ομίλου Μυτιληναίου θα συμμετέχουν στην κατασκευή των 170 αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 και των 12 αρμάτων περισυλλογής (ARVs) για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η συμμετοχή τους ανέρχεται στα 170 εκατ. ευρώ.

Μυτιληναίος: Συμμετοχή σε αμυντικά project
Σημαντικό ρόλο θα έχουν οι θυγατρικές ΜΕΤΚΑ και ΕΛΒΟ του ομίλου Μυτιληναίου, στην κατασκευή των 170 αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 και των 12 αρμάτων περισυλλογής (ARVs), τα οποία θα προμηθευτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, βάσει σύμβασης που υπογράφηκε πρόσφατα, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου καιτης γερμανικής εταιρίας Krauss Maffei Wegmann.

Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η συμμετοχή των δύο εταιριών στο παραπάνω πρόγραμμα θα ανέλθει σε 170 εκατ. ευρώ (110 εκατ. ευρώ για τη ΜΕΤΚΑ και 60 εκατ ευρώ για την ΕΛΒΟ) και αφορά τόσο στο κατασκευαστικό μέρος όσο και στην συναρμολόγηση και τον έλεγχο αξιοπιστίας των αρμάτων.

Η συμμετοχή της ΜΕΤΚΑ και της EΛΒΟ στο πρόγραμμα προμήθειας των Leopard 2 και των ARVs θα συνδυαστεί με την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις δύο επιχειρήσεις, οι οποίες θα αυξήσουν σημαντικά τις δυνατότητές τους για συμμετοχή σε παρεμφερή προγράμματα στο μέλλον, μετά την απορρόφηση της σχετικής τεχνογνωσίας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος, η ΜΕΤΚΑ αναλαμβάνει την κατασκευή του σκάφους, του πύργου και του μηχανολογικού πακέτου των 170 αρμάτων μάχης Leopard 2 και των 12 αρμάτων περισυλλογής (ΑRVs) που προβλέπει η σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την Krauss Maffei Wegmann, καθώς και την κατασκευή των περισσότερων εξαρτημάτων του συστήματος περισυλλογής.

Για την υλοποίηση του παραπάνω έργου θα δημιουργηθεί νέα γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο της ΜΕΤΚΑ στο Βόλο. Η εμπλοκή της ΜΕΤΚΑ στο πρόγραμμα θα αρχίσει άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθεί το α’ εξάμηνο του 2008.

Η ΕΛΒΟ αναλαμβάνει την συναρμολόγηση και τον έλεγχο αξιοπιστίας 140 αρμάτων Leopard, καθώς επίσης την κατασκευή των τελικών μεταδόσεων κίνησης του οχήματος (ΖF). To έργο αυτό θα απαιτήσει τη δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων και νέας γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο της ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη, τη δημιουργία μίας νέας πίστας δοκιμών οδικής συμπεριφοράς και ελέγχου της αξιοπιστίας των οπλικών συστημάτων του άρματος και την εγκατάσταση στην ΕΛΒΟ ενός νέου σύγχρονου συστήματος ελέγχου της ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας των ηλεκτρονικών μερών του άρματος, το οποίο θα είναι μοναδικό στη χώρα.

Τέλος, επισημαίνεται στην αανακοίνωση ότι οι παραπάνω επενδύσεις σε συνδυασμό με την απορρόφηση από την ΕΛΒΟ του υψηλού know how κατασκευής και συναρμολόγησης των αρμάτων θα αποτελέσει τη βάση για την παραγωγή παρεμφερών οχημάτων από την εταιρεία στο μέλλον και ασφαλώς για την παραγωγή του ΤΟΜΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ.

Στο πρόγραμμα των Leopard 2 η ΕΛΒΟ θα απασχολήσει περίπου 100 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό, εκ των οποίων ένα μέρος θα αφορά νέες προσλήψεις. Η εμπλοκή της ΕΛΒΟ στο πρόγραμμα θα αρχίσει μετά από ένα χρόνο περίπου (αφού προηγηθεί η κατασκευή του σκάφους και του πύργου) και θα ολοκληρωθεί το 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v